Beköszöntött az ősz, ami magával hozta a hűvös estéket, a bekuckózós Gilmore Girls sorozatmaratonokat, a meleg, cozy pulcsikat és a Pumpkin Spice Latte kávékat.
De honnan is ered és mitől lett ilyen népszerű ez az ital? Mielőtt ezeket letisztázzuk, egy pár dolgot – aki esetleg még nem hallott róla – magáról a Pumpkin Spice-ról. A legfontosabb tudnivalók egyike, hogy maga a Pumpkin Spice egy olyan fűszerkeverék, ami nem tartalmaz sütőtököt. Őrölt fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg és néha szegfűbors keverékéből áll.
Az 1890-es évek szakácskönyvei óta emlegetik a fűszert, de igazán híressé csak 2016 óta vált a Starbucks Pumpkin Spice Latte miatt. A sütőtök fűszert a McCormick & Company 1934-ben vezette be a kereskedelembe.
Ma már a túró ruditól kezdve, müzliszeletek, sütemények, édességek és a különböző italok mind megtalálhatóak Pumpkin Spice fűszerezésben. Egyfajta divatja alakult ki ennek az italnak, amit némelyek szkepticizmussal, mások rajongással fogadnak. Személyes véleményem szerint, mindenkinek a saját szájíze alapján kell megítélnie; én ittam finom és kevésbé finom kávét ezzel a fűszerrel. Az ősz még nem ért véget, bátran ajánlom mindenkinek az alábbi, otthon is elkészíthető recepteket!
Sütőtökös pöfi / Sütemény
Hozzávalók:
- 450 g lepürésített sütőtök
- 580 g liszt
- 400 g cukor
- 240 g olaj
- 4 tk sütőpor
- 2 tk szódabikarbóna
- 2 egész tojás
- 2 csipet só
- 6 tk fahéj
- 2 tk szegfűszeg
Elkészítés:
- Süsd meg a sötőtököt, legyen nagyon puha. Ezután pürésítsd le turmixgépben, vagy bot mixerben.
- Add hozzá a masszához az olajat és a tojásokat, ezzel is mixeld össze.
- A száraz hozzávalókat vegyítsd el egy tálban.
- A nedves és száraz hozzávalókat keverd csomómentesre.
- A kész tésztát tedd 10-15 perce hűtőbe.
- Formázz golyókat belőle, forgasd alaposan porcukorba, majd süsd 15-25 percig 180 fokon.
- Jó étvágyat!
Pumpkin Spice Latte
Hozzávalók:
- 100 g sütőtök
- 200 ml tej
- 50 ml tejszín
- 3 csipet őrölt fahéj
- 4 db őrölt szegfűszeg
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 db instant kávé
Tetejére:
- 5 ek tejszín
- 1 tk sütőtökpüré
- 1 csipet őrölt fahéj
Elkészítés:
- A sütőtököt pürésítjük.
- A fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót összekeverjük egy evőkanálnyi pürével. Hozzáadjuk a tejet és az 50 ml tejszínt. Felforrósítjuk.
- A tetejére elkészítjük a habot: a tejszínt, a pürét és a fahéjat habbá verjük.
- A kávét lefőzzük. A poharak aljára egy teáskanálnyi pürét teszünk. Felöntjük a fűszeres, forró tejjel, a kávéval és rákanalazzuk a habot. A tetejét őrölt fahéjjal díszítjük.
- Egészség!
Grafika: Burján Veronika