EGÉSZSÉG

Levendula a Z generáció életében

Nagyanyáink naftalinszagú koloniálbútorát szép lassan felváltotta anyáink levendulaillatú szekrénye. Korunk levendulás fagyija, kézműves szappanja, lekvárja és keksze végül meghódította a Z generáció szívét is. Néhányan mégis óriási ellenszenvvel kóstolják a levendulából készült szörpöt, és mosóporszagúnak titulálják. Mert a legfontosabb szempont a levendula kapcsán, hogy miután saját magunk megtermesztettük – hozzá illő lila kaspóban –, a Pinterestre feltöltött inspiráló képeket megszégyenítő módon fel is dolgozzuk. Akár lakásdíszt, akár valamilyen kozmetikumot is készíthetünk belőle. A lakásdíszekhez okvetlenül tartsunk otthon csipkét, apró gombokat és mintás textíliákat, amelyek jól harmonizálnak a natúr színű kiegészítőkkel. Készíthetünk illatpárnát vagy apró csokrokat, és ezeket elhelyezhetjük modern szekrényünkben is.

Levendula, az ételünk

A merészebbek a levendulát elfogyasztják. A virágokat lehet kandírozni, süteménydekorációnak felhasználni, de a levendula jól illik teához és csokoládéhoz is. Ezt a könnyen elkészíthető levendulás kekszreceptet egy cukrász ismerősömtől szereztem:

Levendulás keksz

Hozzávalók:

  • 150 g liszt 
  • 120 g vaj 
  • 60 g porcukor 
  • egy tojássárgája 
  • egy citrom reszelt héja 
  • levendula ízlés szerint 

Elkészítés: a levendulát a sütést megelőző héten elkeverjük a porcukorral, hogy átvegye az aromáját. A tésztát összedolgozzuk, és 30 percre hűtőbe tesszük körbefóliázva. A pihenőidő után kinyújtjuk, és süteménykiszúró formával kiszúrjuk. 160 fokon a sütő teljesítményétől függően 15-20 perc alatt világosbarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd baracklekvárral összetöltjük, vagy magában fogyasztjuk.

A levendula jól harmonizál a most készülő bodzaszörpökkel is. Nem kell szaktudás ahhoz, hogy feldobjuk vele a bodzaillatú nyári konyhákat.

Levendulás bodzaszörp

Hozzávalók:

  • 10 db bodzavirágtányér
  • 1 kg cukor
  • egy citrom
  • egy gyömbér
  • citromsav
  • egy csokor levendula

Elkészítés: 1 kg cukorból szirupot készítünk, amelybe tíz nagy fej bodzát helyezünk. Hozzáadunk egy karikára vágott citromot, 3-4 karika gyömbért és citromsavat. Ezt egészíthetjük ki egy csokor levendulával. Egy napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és üvegbe töltjük.

Levendula, az életünk

A levendula eredeti felhasználását tekintve illóolajáért termesztett növény. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt a kozmetikai ipar alapanyaga. Aromaterápiás felhasználása során kis párna formájában segítheti az elalvást, teája pedig nyugtató hatású. 

Levendula tea

Hozzávalók (egy bögréhez):

  • fél teáskanál levendula
  • egy teáskanál citromfű
  • fél teáskanál kamillavirágzat
  • 2,5 dl víz

Elkészítés: a vizet felforraljuk, majd a forró, de nem lobogó vízbe helyezzük a levendulaszirmokat, a citromfüvet és a kamillavirágokat. Tíz percig ázni hagyjuk őket, majd leszűrjük a teát. Fogyasztás előtt mézzel ízesíthetjük.

Mindemellett a levendula ágai alkalmasak lehetnek különféle húsok ízesítéséhez, vagy rozmaringgal párosítva remek burgonyafűszer készülhet belőle. Sőt, akár vodkába is áztathatjuk, ami egy új fejezetet nyit a felhasználás történetében. 

A növényt június közepétől körülbelül július végéig lehet szedni. Bár ilyenkor néhány honpolgárnál megfigyelhető a „mániákus levendulitisz”, vagyis az a jelenség, amikor a hölgyek lakásukat elhalmozzák levendulamintás tányérokkal, csészékkel és szalvétákkal, bocsássuk meg ezt nekik, hiszen a levenduláért vagy rajongani lehet, vagy gyűlölni.  

Grafika: Diana Munjin