KIKAPCS

SütőtökszezON! – Izgalmas receptek sütőtökből

A sokak által kedvelt őszi és téli sütőtökszezon kezdetét vette, ami azt jelenti, hogy bármilyen mennyiségben fogyaszthatjuk a sütőtököt. Ez az alapanyag nemcsak egészséges, de rendkívül finom is, számos recept elkészíthető belőle. 

A sütőtök számtalan jótékony hatással rendelkezik, többek között serkenti az immunrendszer működését, fiatalosabbá teszi a bőrt, tele van vitaminnal és rostokkal, így az emésztést is segíti. A fogyókúrába is nagyszerűen illeszkedik, csökkenti az étvágyat, kalóriában szegény alapanyag, ezért segíti a fogyást. 

Ennyi jótékony hatás mellett érdemes minél többet fogyasztani belőle ebben a megfázós, hideg időszakban. Szerencsénk van, hiszen levesként, főételként, desszertként, sós és édes formában is elkészíthetjük, és a nap bármely szakaszában élvezhetjük. A továbbiakban pár izgalmas receptötletet találhattok, amiket még a kezdő konyhatündéreknek is érdemes kipróbálni. 

  1. Sütőtökös latte

Kávézóink időszakos különlegességét, a pumpkin spice lattét otthon is könnyedén elkészíthetjük, így egyrészt megspórolunk több ezer forintot, másrészről egy egészségesebb változatát ihatjuk az ízletes italnak.

A legfontosabb hozzávaló a sütőtök-fűszerkeverék, amit akár boltban is beszerezhetünk, de házilag is elkészíthetjük: 4 evőkanál fahéj, 4 teáskanál szerecsendió, 2 evőkanál gyömbér, 2 teáskanál szegfűszeg és 2 teáskanál szegfűbors keveréke. A hozzávalókat alaposan összekeverjük, és a kapott elegyet több sütés-főzés alkalmával is fel tudjuk használni.

A pumpkin spice latte elkészítéséhez először főzzünk le 0,6 dl eszpresszót, majd keverjünk bele 1 evőkanál sütőtökpürét, 1 evőkanál mézet, 1 teáskanál vaníliakivonatot, egy csipet sót és egy teáskanálnyit a sütőtök-fűszerkeverékből. Ezután forrósítsunk fel 2,5 dl tejet, habosítsuk, és végül öntsük fel vele a kávét. A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal, fűszerkeverék-szórással vagy akár csokidarabokkal. 

  1. Sütőtökkrémleves

A levesrajongóknak kifejezetten ajánlott a sütőtökkrémleves elkészítése, ami a szerecsendiós, gyömbéres fűszerezésnek köszönhetően biztosan feldobja a megszokott étkezéseket. 

Egy lábasban kis olajon megpárolunk 1 fej hagymát és két gerezd fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és gyömbérrel ízesítjük. Ezután hozzáadjuk a 800 gramm sütőtökpürét, 800-1000 ml zöldségalaplét, és forrás után leturmixoljuk. Az elkészült krémlevest melegen és hidegen is fogyaszthatjuk, pirított tökmaggal vagy baconnal tálalhatjuk.

  1. Sütőtökös keksz

A sütőtökből számos édesség elkészíthető, de a legegyszerűbb és legfinomabb a puha sütőtökös keksz, ami könnyedén a kedvenc nassolnivalónkká válhat. Forró csokival vagy teával isteni, de magában, desszertként vagy tízóraiként fogyasztva is zseniális. 

Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 25 dkg cukor, 12 dkg vaj, 8 dkg sütőtökpüré, 1 tojás, csipet só, 1 tk fahéj, 1 tk szódabikarbóna, fél tk szerecsendió

Elkészítés: A lisztet szitáljuk egy tálba és keverjük össze a fűszerekkel. A cukrot az olvasztott vajjal keverjük fehéredésig, majd adjuk hozzá a tojást és végül a sütőtökpürét. Ezután forgassuk egybe a lisztes és a sütőtökös masszát, majd fóliával lefedve egy órát hagyjuk állni a hűtőben. Sütőpapírral lefedett tepsibe formázzunk belőle kekszformákat, és 180 fokon süssük 12-18 percig, amíg aranybarnára nem sülnek. A fent leírt mennyiségekből körülbelül 15 keksz készül, viszont érdemes több adagot lesütni, mert hamar elfogy.

  1. Sütőtökchips

A sütőtökchips receptje nagyon egyszerű, és házilag sokkal egészségesebb, adalékanyagoktól mentes formában készíthetjük el, mint a bolti változata. 

Nem szükséges más, csak fél kiló sütőtök, 4 evőkanál olaj és egy teáskanál só. A sütőtököt megpucoljuk, aztán egy zöldségszeletelő vagy egy ügyes kéz és éles kés segítségével vékony szeleteket vágunk belőle. A sütőpapírral fedett tepsit bekenjük vagy bespricceljük olajjal, és rárakosgatjuk a tökszeleteket. Fontos, hogy ne érjenek egymáshoz, mert úgy nem tudnak igazán ropogós, chips állagúra sülni. A sütőtökszeleteket jól megsózzuk, még egyszer megspricceljük olajjal, majd a 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt ropogósra sütjük őket. 

Remélem, kipróbáljátok a felsorolt recepteket, és minél több ízletes sütőtökváltozatot fogyasztotok a szezon folyamán!

Grafika: Buda Klaudia