1367 MI

Egyetemi képzések: út a felsőfokú szakképzettségtől a doktori címig

Az egyetemi képzési rendszer sokrétű. Az érettségi után három lehetőség is adott, a felsőoktatási szakképzés (FOKSZ), az alapképzés (BA) és az osztatlan képzés (O). Az egyes szintek között pedig folyamatos az átjárás, így mesterszintig vagy még tovább is el lehet jutni. Ebben a bejegyzésben A-tól Z-ig megnézzük, melyik képzési szintre hogyan lehet bekerülni, melyiknek milyen előnyei vannak, és merre érdemes továbbmenni.

Magyarországon jelenleg többciklusú képzési rendszerben lehet tanulni a felsőoktatásban. Ezt bolognai rendszernek is szokás nevezni, ami a 3+2 (alapképzés + mesterképzés) éves ciklust jelöli. Hagyományosan tehát az alap- és mesterképzések lettek szétválasztva, illetve onnan lehet még tovább menetelni, egészen a doktori címig. Érdemes azonban megismerkedni a felsőoktatási szakképzés, illetve a szakirányú továbbképzés fogalmával is.

Felsőoktatási szakképzés (F, FOSZK, FOKSZ)

A felsőoktatási szakképzés egyfajta belépő lehet az egyetemi életbe, vagy rövidebb út a piacképes tudás megszerzéséhez. Ugyanúgy egyetemen fogsz tanulni, sőt, akár alapképzéses tárgyakat is hallgatni kell majd. A minimum ponthatár 240 pont, és három félév teljesítése után már féléves gyakorlaton kell részt venni, ahol hasznos ismereteket szerezhetsz a munka világából. Ha minden jól megy, akár főállásban is folytathatod. Mindössze két év után, amit jó eséllyel államilag finanszírozott hellyel végezhetsz el.

Ez tehát a FOKSZ nagy előnye, szemben a többi képzési szint gyakorlati követelményeivel szemben. Amennyiben pedig úgy döntesz, hogy folytatnád a tanulmányaidat, csak továbblépnél a ranglétrán, azt is megteheted. A legtöbb felsőoktatási intézmény egyre nagyobb hangsúlyt fektet a gördülékeny átjárásra. Így még az is lehet, hogy nem kell újraérettségizni, hogy magasabb pontszámod legyen, mert az oklevélben elért átlaggal átvesznek az alapképzésre.

Alapképzés (A, BA, BSc)

Az alapszak természetesen a leggyakoribb képzési szint az összes közül. Sokan itt kezdik, vagy itt is fejezik be tanulmányaikat, és nem mennek tovább. A hasznos szakmai tudás elsajátítása mellett itt már „rendes” diploma szerezhető. Egy alapképzés átlagos hossza 3-3,5 év (jó esetben, azaz ha nem csúszol). Szintén teljesíteni kell szakmai gyakorlati órákat, illetve egyes szakokon idegen nyelvi kurzusokat is (habár a nyelvtudásra vonatkozó követelmények az utóbbi években folyamatosan változnak).

Osztatlan képzés (O)

Az osztatlan képzés általában 5-6 éves (10-12 félév) elköteleződést jelent, ami mesterszintű végzettséggel jár. Ez a fajta képzési mód leginkább a tanári, orvosi, illetve jogász pályán gyakori. Akár egyszerre több területen is lehet tanulni – így lehetsz például matek-német tanár, akár további specializációkkal.

Szakirányú továbbképzés

A szakirányú továbbképzés kissé kilóg a sorból. Nem ad diplomát vagy újabb végzettségi szintet, viszont még alaposabb, mélyebb ismereteket lehet szerezni, kifejezetten egy szakterületen. Az egyetemek pedig próbálják tartani a lépést a piaci változásokkal, így igazán színes, aktuális és izgalmas órákon tanulhatsz mesterségedről.

Mesterképzés (MA, MSc)

A mesterszakra való belépés feltétele a diploma megléte. Amennyiben ugyanarról az intézményről, az újhoz illeszkedő szakról érkezel, jó eséllyel egy az egyben elfogadják a korábbi tárgyaidat. Egyéb esetben, más szakról érkezve kreditpótlásra lehet szükség. Jellemzően egy felvételi beszélgetésen is meg kell felelni, ahol a pontjaidat kiszámolják. Ez a korábbiakhoz képest kicsit máshogy működik. Az okleveled minősítése vagy a beszélgetésen elért eredményed fog számítani duplázva. Összesen 90+10 pontot lehet összeszedni.

PhD, avagy a doktori képzés

Akinek a határ a csillagos ég, még mindig van hova tovább. Hazánkban jelenleg egyféle tudományos fokozatot lehet szerezni, a PhD-t (Philosophiæ Doctor). Itt már a jelentkezés is komplexebb, a diploma minősítése mellett korábbi kutatómunkák benyújtására is szükség lehet. A belépési küszöb 60 pont körül alakul, a sorrendet pedig a bizottság határozza meg. A doktoranduszok tanulmányaik közben már taníthatnak is az egyetemen, és öt évvel a fokozatszerzést követően habilitálhatnak. Leggyakoribb pályaút az oktatói vagy kutatói tevékenység.

Az illusztrációk forrása: pte.hu