EGÉSZSÉG

3+1 Instagram-oldal a mentális jóllétért

Korábban csak a pszichológus rendelőjén belül beszéltünk mentális betegségekről, mára azonban már egyre több helyen jelenik meg a nyílt kommunikáció a belső zavarokról. A különböző közösségimédia-platformok is megfelelő csatornát biztosítanak az ilyen témában való informálódásra és fejlődésre. A továbbiakban olyan oldalakat mutatok be, amik hatalmas segítséget tudnak nyújtani a negatív gondolatokkal küzdők számára.

A mai világban a mentális betegségek jelentik az egyik legnagyobb problémát. Az emberek jelentős része találkozott már a depresszió vagy a szociális szorongás tüneteivel a saját életében vagy a környezetében élőknél. Ezek a tünetek nemcsak a dolgozó felnőttek világát érintik, hanem hatalmas mértékben a fiatalokat is. Ennek leküzdése érdekében számos közösségimédia-oldal foglalkozik mentális betegségekkel és a mentális egészséggel. Céljuk felhívni a figyelmet a problémákra és a mentális egészség tudatos törődésére biztatni a követőiket.

Az Instagramot pörgetve általában az emberek tökéletes világát láthatjuk, azonban vannak olyan oldalak, amik éppen az emberek tökéletlenségét hivatottak megmutatni.

Ezeknek az oldalaknak köszönhetően a nap bármely szakaszában láthatunk motiváló posztokat, amelyek segítenek ráébreszteni minket, hogy senki sem tökéletes, mindenkinek lehetnek belső problémái. Fontos leszögezni, hogy nem diplomás, papírral rendelkező szakemberek vezetik az ilyen oldalakat, hanem fiatalok, akiknek ugyancsak az életük részét képezik a nehézségek. Ezáltal könnyebb a kötetlen kommunikáció kialakítása, könnyebben megnyílnak a fiatalok, és együttes céllá válik a pozitív változás.

  1. Mélylevegő Projekt

Az oldal neve igencsak beszédes. A tartalmak úgy hatnak, mint egy mély levegő, amelytől képes megnyugodni az ember. Diploma előtt álló fiatalok alkotják a tartalomgyártó csapatot, akik fejükbe vették, hogy megosztják az emberekkel azt a sok hasznos tudást, amit az egyetemen tanultak. A kis csapat projektje hatalmasat nőtt az elmúlt évben, ma már több mint százezres követőszámmal rendelkezik, és Facebookon, Instagramon és TikTokon egyaránt jelen van.

Céljuk megismertetni az emberekkel a pszichológiát egyszerre tudományosan és mégis mindenki számára érthetően.

Célcsoportjuk pedig szinte mindenki, aki közvetve vagy közvetetten értintett a mentális egészség ügyében. Egyrészről aki valaha depressziós vagy szorongásos tünetekkel küzdött, másrészről pedig aki szeretne felkészülni az edukációs jellegű tartalmakkal, hogy ha szükséges, segítséget nyújthasson velük. 

Az oldal a fiatalok mentális egészségével foglalkozik, ezért minél több módon próbálja bevonni a követőket egy közös beszélgetésbe. Instagram-történetben és -posztokban is aktivitásra buzdítják a követőiket, és ennek hatására nagyon sokan osztják meg  a tapasztalataikat kommentben vagy szavaznak a storyban. A posztok a szép grafikának köszönhetően figyelemfelkeltők és rövidek, tehát könnyen befogadható a hasznos információ. Emlékeztetőket és tippeket osztanak meg a követőik számára, amelyek hatalmas motivációt adhatnak, és amiket bárki könnyedén be tud építeni az életébe. Hétköznapi témákkal foglalkoznak, amik bárkivel előfordulhatnak, ezért is nagyon népszerű az oldal. 

  1. Let’s Talk Mental Health

A következő ajánlásom a letstalk.mentalhealth nevű külföldi oldal, amely több mint 1,1 millió követővel rendelkezik. Ebben az esetben sem egy terapeuta tanácsairól van szó, hanem saját tapasztalatokon alapuló tippekről, valamint a mentális témákról való beszélgetés fontosságáról. Az oldal gondolatébresztő tartalmakat publikál, amelyek segítenek felhívni a figyelmet a mentális egészség fontosságára, a self-care tevékenységekre, valamint a fejlődésre.

Célja megmutatni az embernek a különböző mentális problémákat és azok elfogadásának fontosságát. 

Színes, látványos posztokban kommunikál az oldal, szinte minden témában. Például kifejezetten a fiataloknak szóló önkeresési problémákról, önromboló gondolatokról, egészségtelen kapcsolatokról, self-care tevékenységekről láthatunk posztokat. Jó és rossz példákat is megjelenít az oldal, amivel felhívja a figyelmet egy adott probléma kezelésére. 

A posztok hihetetlenül motiválók tudnak lenni, hiszen nem érthetetlen pszichológiáról van bennük szó, hanem leegyszerűsítve, elfogadóan írnak le egy problémát, és ezáltal változásra, fejlődésre buzdítanak. Sokszor jön velem szembe pont egy olyan probléma vagy üzenet, amellyel én is küzdök, és ezek olvasására egy kis megnyugvást és elfogadást érzek. 

  1. Selfcare4yu

A selfcare4yu nevű oldalt egy olyan ember vezeti, aki bevallása szerint már keresztülment a szociális szorongáson, depresszión, és számára ezek leküzdésében hatalmas szerepet játszott a megerősítő, motiváló üzenetek olvasása. Ennek hatására hozta létre az oldalt, aminek célja, hogy pozitív üzenetekkel lássa el a negatív gondolatokkal küzdőket, és ahogyan a saját esetében történt, segítsen legyőzni ezt a nyomasztó állapotot.

Az oldal tartalmai lapozható szöveges üzenetekből állnak, amik valamilyen pozitív biztatást hordoznak magukban. Főként az önszeretetről, önfejlesztésről szólnak a posztok, és motiváló üzeneteket tartalmaznak.

Számomra az üzenetei fő célja, hogy megmutassa, hogy bármit is érzünk, az normális, és egy kis önszeretettel tudunk tenni a negatív gondolatok ellen. 

Az oldal továbbgondolta a céljait, és más csatornákon is próbálja elérni az embereket. A közösségi médiából kilépve, a Casetify vállalattal együttműködve motiváló üzenetekkel ellátott telefontokokat gyártanak: védd a telefonod és a mentális egészséged. Céljuk, hogy a pozitív gondolatokat ne csak az Instagramon láthassák a követők, hanem a telefonjukra pillantva a nap minden részében.

+1 Szeretest

Küzdelem az irreális szépségideálok ellen. Ennyiben lehetne megfogalmazni a szeretest nevű oldal üzenetét, amely az előzőekkel ellentétben a test elfogadására koncentrál.

Céljuk minél több emberhez eljuttatni az általuk képviselt értékeket, minél több embernek bizonyítani, hogy úgy jó, ahogy van!

Nemcsak a fiataloknak szólnak a posztjaik, hanem minden korosztálynak, hiszen különböző projekteket készítenek, amik más-más célcsoportot céloznak meg. 

Nem „mondvacsinált” motiválást folytatnak, hanem valós emberek sokszínű testének példáit mutatják be az oldalon szégyenérzet nélkül. Ezen az oldalon bátran beszélnek testképzavarról, evészavarokról, striákról, mellrákról, öregedésről, menstruációról, megfelelési kényszerről, és ezek hatására bennünk is szépen lassan elmúlnak a gátlások. Érdemes megnézni a fotókat és a hozzájuk írt szövegeket, sok esetben rendkívül meghatók és végtelenül motiválók. 

A felsorolt oldalak hatalmas pozitív löketet tudnak adni. A pszichológiával foglalkozók segítenek megérteni a benned kavargó érzéseket, a motivációs oldalak pedig megerősítik benned az érzést, hogy úgy vagy jó, ahogyan vagy. 

Viszont ha azt érzed, hogy a mentális állapotodon már az efféle értékes posztok sem segítenek, akkor azt ajánlom, beszélgess erről egy olyan emberrel, akiben megbízol. Ha nincs ilyen, és beszélgetni szeretnél valakivel, akkor hadd ajánljam figyelmedbe a következő éjjel-nappal hívható lelkisegély-vonalakat: Kék Vonal – 116 111, Magyar Lelki Elsősegély – 116 123. Vagy nyugodtan keresd fel a PTE Diáktanácsadó Központ szakpszichológusait, akik ítélkezés nélkül meghallgatnak és mindenben segítenek neked.