EGÉSZSÉG MERÜLJ EL

„Távkapcsolatban élni és azt fenntartani nagyobb fokú erőfeszítést igényel” – interjú Tamás Alexandra pszichológussal

Távkapcsolatban élni nem egyszerű feladat. A távolság köztünk és a szeretteink között nagyban megnehezítheti a mindennapjainkat, hiszen megeshet, hogy pont azok az emberek nincsenek mellettünk, akikre a legnagyobb szükségünk lenne egy-egy helyzetben. De hogyan és minek a hatására válhatnak személyes kapcsolataink távkapcsolattá, és mennyire fenntartható ez az állapot? 

Az internetnek köszönhetően ma már könnyedén el tudunk érni bárkit a világban, hiszen pár kattintás, és akár Messengeren, Skype-on vagy Viberen is díjmentesen hívhatunk, és beszélhetünk azzal az emberrel, akivel szeretnénk, és aki nincs a közvetlen közelünkben. De milyen negatív és pozitív oldalai lehetnek ennek? Erről és az előző kérdésekről beszélgettem Tamás Alexandrával, aki a Nagyatádi Kórház Egészségfejlesztési Irodájában dolgozik mint pszichológus.

Mennyire fenntartható egy távkapcsolat?

Manapság nem ritka, hogy a párok egymástól távol élnek, aminek számos oka lehet, mint például a munkalehetőség, tanulmányok stb. Most szerencsésebb helyzetben vagyunk, mint pár évtizeddel ezelőtt, mert az internetes fejlődés alkalmat ad arra, hogy bármikor láthassuk a másikat a virtuális térben.

Egyes elméletek szerint a kötődési személy fizikai közelsége csökkentheti a stressz érzését, amikor pedig távol vagyunk tőle, növelheti. Ahhoz, hogy minél jobban tudjon működni egy kapcsolat, fontos szerepe van a fizikai kontaktusnak és a rendszeres, folyamatos kapcsolattartásnak. Éppen ezért nem feltétlenül a távolság jelentheti a legnagyobb problémát egy kapcsolatban, hanem az, ha ez a távolság a már említett következményekkel jár.

Távkapcsolatban élni és azt fenntartani nagyobb fokú erőfeszítést igényel és nagyobb kihívást jelenthet, számos akadály is fennállhat a háttérben, a konfliktusok kezelése és megoldása is nehezebb, éppen ezért fontos, hogy a kapcsolat folyamatos és őszinte kommunikáción alapuljon.

Fontos az is, hogy a távkapcsolatban élők minél több alkalmat és lehetőséget megragadjanak a találkozásra. A kitartás, az optimizmus és a közös célok ebben az időszakban elengedhetetlen feltételei annak, hogy a kapcsolat minél szilárdabb talajon álljon.

Milyen hatással van ez a felekre nézve?

A fizikai távolság hatást gyakorol a kapcsolatainkra, testi és lelki változásokat is vonhat maga után. Egyes vizsgálatok alapján a szeretett személytől való hosszú távolság rosszabb egészségi állapotot okozhat és a jóllét érzése is negatívabb irányba mutathat. 

Ennek értelmében a kapcsolatok és a kötődés elengedhetetlenek az egészséghez és a jólléthez, a különválás pedig stresszt okozhat, ami az egészségen is meglátszódhat. 

Viszont más kutatások alapján a távkapcsolatban élők elégedettebbek a kapcsolatukkal, mivel nagyobb fokú elköteleződésről, szeretetről és intimitásról számolnak be. Valószínűleg azért, mert több érzelemkifejezés van a kommunikációjukban, mint egyébként.

Hogy tudunk fenntartani egy távkapcsolatot?

Ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani a kapcsolatunkat hosszú távon, mindenképpen elégedettnek kell lennünk vele. Azok a kapcsolatok tudnak jól működni, ahol mindkét fél kellőképpen biztonságban érzi magát, és a távolságra inkább kihívásként tekintenek, mint stresszforrásra. Bizonyára fontos, hogy a felek folyamatosan kapcsolatba lépjenek egymással, és kommunikáljanak bármilyen úton, ami a mai világban már nem jelenthet problémát.

A párkapcsolat fenntartásában elengedhetetlen a megfelelő kommunikációs elégedettség, meg kell találniuk a legjobb módot arra, hogy a fizikai távolság ellenére is érzelmileg közel maradjanak egymáshoz. Ezt segítheti elő a valós idejű online kommunikáció, ahol azonnali visszacsatolást kaphatnak a felek, valamint a rendszeresített személyes találkozások.

A sikeres távkapcsolathoz mindenképpen türelemre, őszinteségre, bizalomra van szükség a személyek részéről.

Milyen negatív és pozitív oldalai lehetnek a távkapcsolatnak és az internetes kapcsolattartásnak?

Annak ellenére, hogy a mai világunk magasan fejlett a technikai vívmányokban, sok mindent nem tud helyettesíteni, mint például a fizikai közelséget, az érintést, az együtt töltött időt. 

Számos hátránnyal kell megküzdeni az online térben, mert nemcsak verbális, hanem inkább időhiány miatt írásban is beszélnek egymással az emberek, amiben benne van a lehetőség, hogy félreértelmezik egymás mondanivalóját, mert a hangsúlyokat, gesztusokat nem tudják az online térben megjeleníteni. A virtuális kommunikáció inkább egy áthidaló, segítő lehetőség, hogy minél jobban kapcsolatban maradjanak, amíg a tényleges, valódi találkozás meg nem történik.

Problémát okozhat, hogy a felek megfelelő időpontot egyeztessenek a beszélgetéseikre, a kapcsolattartásra, valamint a konfliktusokat is nehezebb kezelni, mert nincs lehetőség a személyes találkozóra. Sokan úgy vélik, hogy hosszú távon nem működhet a távkapcsolat, például egy párkapcsolat esetében nincs lehetőség szexuális együttlétekre, legalábbis személyesen biztosan nem. 

A távkapcsolat előnyeihez lehet sorolni, hogy az érzelmi kompetenciákat jobban kell használni, így azt fejlesztve fenn tudják tartani az intimitást, és egymás támaszai lehetnek a nehezebb időkben is. Fontos, hogy akik ilyen helyzetben vannak, elhiggyék azt, hogy ezt az időszakot át tudják vészelni, és fenn tudják tartani a kapcsolatukat.