KIKAPCS

Hogyan válasszunk idén karácsonyfát?

Karácsony közeledtével az ajándékvásárlási láz és az ünnepi menü kiválasztása mellett a legnagyobb fejtörést a fenyőfavásárlás okozza. Élőfenyők között is több választási lehetőségünk van, a műfenyők esetében pedig tényleg csak a képzeletünk szab határt. De mit és hogyan válasszon az ember?

Lucfenyő

A legklasszikusabb karácsonyi fenyőnek mondható, főként jellegzetes, finom illata miatt, és emellett olcsón is hozzá lehet jutni, méterenként kb. 5000 forintba kerül az idei évben. Legnagyobb hátránya azonban, hogy különösen gyorsan és hamar elkezdi hullatni a leveleit a többi fenyőfajtához képest, így több takarítást igényel.

Ezüstfenyő

Az ezüstfenyő különlegessége elsősorban a színe, ami nevéből adódóan ezüst és kissé szürkés beütésű. Az egyik legszebb karácsonyfának mondható, tömöttebb, hosszabb tűlevelek jellemzik – sokan ezért is szeretik jobban. De hátránya, hogy nagyon bökős és drágább fa, kb. 6000-7000 forintba kerül méterenként. Kevesebb dísz kell rá az ágak sűrűsége miatt, de nehezebb díszeket is elbír, ellentétben például a normand fenyővel.

Nordann-fenyő

A Nordmann-fenyő az „élő műfenyő”, hiszen sok tulajdonsága megegyezik a műfenyőével. Legnagyobb előnye, hogy nem bök, nagyon puha tűlevelei vannak, emiatt könnyebb a díszítése, de a nehezebb díszek lehúzzák gyenge ágait. Nagyon szép, formás, szimmetrikus, azonban nem igazán van illata, ára pedig a méterenkénti 9000-10 000 forintot is elérheti.

Mire figyelj, ha élőfenyőt vásárolsz?

Az árusok már november végén, december elején elkezdik kivágni a fenyőket, de nem a legjobb döntés hetekkel az ünnep előtt megvásárolni ezeket, hiszen akár idő előtt elszáradhatnak. Ha később megyünk vásárolni, nagyobb eséllyel találunk frissebb vágásokat, de lehetséges, hogy nem lesz akkora választék az ünnep közeledtével, hiszen a szebb példányokat hamarabb elkapkodják. Pár egyszerű trükkel nagyon könnyen leellenőrizhető egy fa frissessége, ilyen például, ha a vágásánál a földhöz ütögetjük a fát, és ha hullanak a levelei, akkor száradásnak indult, ha nem, akkor még friss. Ha az árus ezt nem engedné, elég meghajlítanunk egy tűlevelet, ha az visszapattan, akkor biztosan tudhatjuk, hogy van még nedvességtartalma a fának. Óvakodjunk az olyan árusoktól, akik előre becsomagolják a fákat, és nem engedik megnézni őket.

Műfenyő

Jelentősen tartósabb, azonban műanyagot és egyéb káros anyagot tartalmaz, és általában ezek nem újrahasznosíthatók. Ahhoz, hogy igazán élethű műfenyőnk legyen, borsos árat kell fizetni, de csak a képzeletünk szab határt elképzeléseinknek, hiszen többféle színben, méretben, stílusban vásárolhatjuk meg ezeket. Több tízezer forint méterenként, egy közel két méteres fa akár a százezer forintot is elérheti. Illata nincs, de különböző spray-kkel és illatpálcákkal előidézhetjük az élőfa- vagy más, számunkra kedves karácsonyi aromát.

Valódi fenyő vs műfenyő

Hogyan válasszunk? Vannak olyanok, akik azért szavaznak a műfenyőre, mert nem szeretnének kivágni egy fát erre a rövid időre, miközben ezek a fenyők majdnem mind mezőgazdasági ültetvényekről származnak, sőt, miután vége az ünnepeknek, sok önkormányzat össze is gyűjti őket iskolák, óvodák és egyéb közintézmények fűtésére. A műfenyő kétségkívül kényelmesebb, egyáltalán nem hullatja a levelét, és akár több éven át használható, de illata nincs, kivéve persze, ha ráköltünk. Sokat számít, hogy családi házba vagy panellakásba szeretnénk a fát, hiszen előbbiben könnyebben megoldható egy élőfenyő, utóbbiban sokkal problémásabb.

A vita már hosszú évek óta tart arról, hogy mégis melyik fenyőt kellene megvásárolni az embereknek, de ez mindenki saját, egyéni döntése, hogy kinek mi a prioritás. Fontos a mérlegelés, a különböző fák összehasonlítása, hiszen élőfenyő és élőfenyő, illetve műfenyő és műfenyő között is ugyanúgy különbség van, mint élőfenyő és műfenyő között.

Grafika: Szathmáry Kamilla