MERÜLJ EL

Amikor a sötétség utat tör – a téli napforduló története

Hagyományok, tények, asztrológia és földrajz – ezek mind kötődnek a téli napfordulóhoz, amely 2022-ben helyi idő szerint december 21-én következik be. Mindannyian megéljük minden évben, hallunk róla, látjuk, érzékeljük, de talán kevesen tudjuk, mit is jelent ez pontosan, milyen folyamatok mennek ilyenkor végbe világunkban, és milyen hatással vannak ránk, illetve a Földre. Járjunk utána együtt, mélyedjünk el a témában, hogy igazán át tudjuk élni ezt a mindenre kiterjedő fordulópontot.  

Először is fontos, hogy megkülönböztessük egymástól a déli és az északi féltekét, ugyanis különböző folyamatok zajlanak le a két területen. Alapvetően a napforduló az, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. A téli napforduló pedig az az időszak, amikor a Nap közvetlenül a Baktérítő felett delel. Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig pont fordítva, ezzel pedig előidézi az év legrövidebb napját és leghosszabb éjszakáját. Magyarország az északi féltekén helyezkedik el, a téli napforduló pedig a csillagászati tél kezdetét jelenti. 

Ekkor következik be a teljes sötétség, amikor a Nap későn kel fel és korán nyugszik, összesen 8,5 órát tölt a horizont felett.

Sötétben indulunk otthonról, és akár sötétben is jövünk haza a dolgunk végeztével. Fontos azonban, hogy ettől az eseménytől kezdődően a nappalok egyre csak hosszabbak lesznek, ahogyan kifelé evickélünk a hidegebb hónapokból. Azonban nem mindenhol van ez így. A déli félteke országaiban ez az időszak a nyár közepét jelenti, így ezeken a területeken a fény diadalát ünneplik, mert pont hogy a nyári napforduló megy végbe. A déli sarkkörön ilyenkor 24 órás világosság van, nincs napnyugta, viszont az északi sarkkörön ezen a napon egyáltalán nem kel fel a Nap, és egész nap sötét van. 

A téli napforduló a csillagjegyek és az asztrológia világában is fontos. A Nap ugyanis ekkor a bak jegyébe lép, ezt a periódust pedig a Szaturnusz, a Naprendszer második legnagyobb bolygójának fennhatóságához kötjük. A bak havát a fény születésének időszakaként szokták emlegetni. Olyan jegyeket kötnek hozzá, mint a „megtéveszthetetlen tanító”, aki próbál felelősségre inteni. Képeken általában sarlóval vagy kaszával a kezében ábrázolják, esetleg homokórával, az idő uraként. 

A téli napfordulóhoz különféle szokások és tradíciók is kötődnek, már egészen az ókori Rómáig visszamenőleg, ahol a szaturnália ünnep jegyében december 17-től egészen a téli napfordulóig nem végeztek semmilyen munkát, nem politizáltak, és megajándékozták egymást. A hanuka is ehhez a földrajzi változáshoz kötődik, amely a zsidók egyik legnagyobb ünnepe. Időszámításunk előtt 165-ben ekkor arattak győzelmet a hellén hódítók felett, amely előtt tisztelegve nyolc napon át mindig meggyújtanak egy gyertyát december 10-e és 18-a között. 

Az ősi magyarok életében is fontos szerepet játszott a téli napforduló, amelyet akkoriban karacsunnak hívtak.

A kara feketét, sötétet jelent, a csun pedig fordulatot. Könnyű felfedezni a hasonlóságot a karacsun és a kereszténység ünnepe, a karácsony neve között. Jézus születése azzal, hogy a legsötétebb időszakban történt, úgy tartják, hogy a fény megszületésének ígéretét hozta a Földre, az adventi időszakban pedig erre készülünk. 

Érintettünk asztrológiát, történelmet, hagyományokat és szokásokat, mindennek az alapja pedig Földünk és a világegyetemünk működésében rejlik. Talán még egy alapos áttekintés után is távolinak, megfoghatatlannak tűnhet mind a téma, mind pedig a folyamat, azonban gondoljunk csak bele: a napfordulók nélkül másként telnének mindennapjaink, nem lenne meg az a változás, amit mindig úgy várunk: a telet, a nyarat, a jó időt, a havat, az ünnepeket és – talán elcsépelt, de – a reményt. 

Végezetül idézzünk meg egy, a téli napfordulóról szóló versrészletet Weöres Sándor tollából: 

"Mély zsákból ismeretlenül 
a napsütés előkerül. 
Láttak már villogó reves fát,
éjszaka világító gombát,
mocsári ugráló lidércet,
foszforosan tündöklő ércet,
de napsütést, nappalt soha,
csupa fénypetty az éjszaka.”
            (Weöres Sándor: A nap születése és halála)

Források:

Ismeretlen szerző: Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium (részlet)

Ismeretlen szerző: Téli napforduló

Ismeretlen szerző: Téli napforduló

Ismeretlen szerző: Hanukai kisokos – itt a válasz minden kérdésedre

Ismeretlen szerző: Bak hava – a fény születésének időszaka

Darklady: A téli napforduló és a bak princípiuma