EGÉSZSÉG

Piercinggel az egészségért

Napjainkban egyre gyakoribbak a testékszerek és a tetoválások. Ez annyira talán nem is meglepő, hiszen az emberek szeretnek egyediek lenni, hogy kitűnjenek a tömegből. A legtöbben azért csináltatnak maguknak piercingeket, mert tetszik nekik, vagy szimplán kíváncsiak rá, hogy hogyan állna nekik. Azonban vannak olyan testékszerek, melyek nemcsak esztétikusak, hanem az egészségünkre is jó hatással vannak. 

Tavaly bukkantam rá a migrénpiercingre, melynek a neve azonnal felkeltette az érdeklődésemet, mivel körülbelül 7-8 éve szenvedtem fejfájástól. Szinte egyből elkezdtem részletesebben böngészni az ékszer után, és hamar rájöttem, hogy ez nem egy egyszerű fülbevaló. Ez egy olyan testékszer, amit ha tökéletesen belőnek egy bizonyos akupunktúrás pontba, akkor megszünteti a fejfájást. „Valahogy túl szép, hogy igaz legyen” – fogalmazódott meg bennem először. Hosszú fejfájós hónapokon át rágtam magam miatta, majd találkoztam egy lánnyal, aki beszámolt az élményeiről. Csupa pozitív dolgot mesélt, és ennek hatására kértem is egy időpontot egy szekszárdi rendelőbe.

A visszatérő fejfájás nagyon gyakori betegség, hazánkban körülbelül egymillió ember küzd vele. Fontos megemlítenem, hogy a fejfájások sem egyformák, rengeteg típusuk létezik, ezeket általában két kategóriába szokták sorolni. Az elsődleges fejfájás csoportjába tartozik az, melynek nincsen egyértelműen kimutatható oka. Ide tartozik a migrén is, illetve a tenziós vagy a cluster fájdalom. A migrénpiercing megoldás lehet az összes ide tartozó típusra. A másodlagos típusokra nincs hatással, mivel oda azok tartoznak, melyeknek hátterében valamilyen konkrét betegség áll.

Természetesen ez nem úgy működik, mint egy sima fülbevaló lövetése. Az úgynevezett vagus ideg az, amit stimulálni kell.

Ezt a pontot ki kell mérni, melyhez egy, a kínai orvoslásban ismert gyógymódot használnak: az akupunktúrát. Ennek egyik alapelve, hogy testünket energiacsatornák hálózzák be. Eszerint fájdalmaink úgy alakulnak ki, hogy a „csi”, vagyis életenergia nem áramol megfelelően testünkben, így betegségeket okoz. A kezelések során a megfelelő pontokat stimulálva lehet visszaállítani az energiacsatornák normális működését.

A migrénpiercing hatásosságát egy friss kutatás eredményei mutatják meg.

Dr. Chris Blatchley, a London Migraine Clinic egyik orvosa szerint az úgynevezett „daith piercing” 1992-ben kezdett elterjedni, ám akkoriban még inkább esztétikai okokból lövették az emberek, viszont hamar észrevették, hogy a fejfájásra és a migrénes tünetekre is jó hatással van. A migrén és a daith piercing közötti összefüggéseket eddig nem igazán vizsgálták, azonban Dr. Blatchley a University of Essex segítségével elvégezte az első kutatást, amelynek eredményeit 2021 októberében hozták nyilvánosságra. Ebben a kutatásban 26 ember vett részt. A résztvevők 40%-a arról számolt be, hogy a migrénpiercing segített a fejfájásukon, illetve a legtöbb beteg arról is nyilatkozott, hogy egy év után is ugyanolyan hatásos az ékszer. A vizsgált személyek másik 40%-a „csak” rövid távú előnyöket tapasztalt, míg a maradék 20% nem érzett változást a piercing szúrása után.

Létezik egy másik ékszer is, amely például a szorongáson, alvászavaron, stresszkezelésben, függőségeken, pszichés problémákon vagy a depresszión képes segíteni.

Ez nem más, mint a Shenmen piercing. Ezzel kapcsolatban van is egy személyes élményem: amikor mentem az időpontomra, nagyon hamar megérkeztem, és láttam egy hölgyet befáradni a rendelőbe, nagyon le volt hangolva, össze volt görnyedve, látszott rajta, hogy nagyon fáradt, és nincs túl jó hangulata. Amikor kijött, akkor végig mosolygott, nevetgélt a doktornővel, a testtartása is teljesen megváltozott, már nem a földet nézte, hanem kihúzta magát, és magabiztosan, jókedvűen elsétált. A doktornő elmesélte, hogy mikor a hölgy megérkezett, akkor a szívét fájlalta, illetve vérkeringési panaszai is voltak, azonban amint belőtte neki a Shenmen piercinget, mintha teljesen más emberré vált volna.

Az egész procedúra körülbelül 30-45 percet vesz igénybe, ebbe beletartozik a konzultáció, a kimérés és maga a lövetés is. Az én esetemben ez a kicsivel több, mint fél óra nagyon jó hangulatban telt, bár eléggé izgultam és féltem. A pontot először kézzel mérte ki a doktornő, ezt úgy kell elképzelni, mintha egy kicsi tűvel nyomná meg az ember fülét bizonyos pontokon. Ekkor nekem kellett mondanom, hogy hol érzek inkább fájdalmat. Ezután egy géppel is ki lett mérve, ami sípolt a megfelelő helyen. A szúrás nem volt egy kellemes érzés, de összevetve a 7-8 éves fejfájásaimat, úgy gondolom, kibírható. Azóta pedig eltelt már egy év, és nincsen panaszom, a heti háromszori fejfájás nullára redukálódott.

Személy szerint én nagyon tudom ajánlani ezt a gyógymódot, először én sem hittem benne, csak azután, hogy az ismerősöm mesélt róla. Nekem nagyon bevált ez a kis ékszer, és nem mellékesen a látványát is borzasztóan szeretem, sokszor úgy érzem, hogy a megjelenésemet is feldobja. 

Grafika: Gálfalvi Erika