MERÜLJ EL

„Ez az én anyanyelvem” – a magyar holokauszttúlélő TikTok-sztár története

Január 27-én az egész világ egy olyan eseményre emlékezik, amely a mai napig hatással van az emberiségre. Nemcsak azokra, akik át- és túlélték, hanem mindannyiunkra. Január 27-e a holokauszt nemzetközi világnapja. A cél azonban jelen esetben nem a visszaemlékezés, hanem egy olyan hölgy bemutatása, aki a közösségi médián keresztül szól egy olyan réteghez, amely már csak a tankönyvekből ismerheti a második világháború embertelenségét. 

A holokauszt hatmillió európai zsidó államilag szervezett elhurcolása és meggyilkolása volt, amelyet a náci rezsim szövetségesei és kollaboránsai hajtottak végre a második világháború során. Alapja az antiszemitizmus, vagyis a zsidóság elleni gyűlölet volt, amely Hitler hatalomra kerülésével a német állam politikájának meghatározó részévé vált. A háború során tömeges agyonlövések történtek, és megsemmisítő táborokban végrehajtott szervezett népirtás zajlott. A holokausztot soának is szokták nevezni, amely a katasztrófa szó héber megfelelője.

Innentől azonban a szót vegye át a TikTok legtöbbet megélt sztárja. 

„Hello, TikTok, shabbat shalom! Have a very nice weekend!” – így köszönt be egyik videójában Lily Ebert, a magyar származású, Londonban élő holokauszttúlélő. 1923-ban született Pécstől nem is olyan messze, Bonyhádon, hamarosan kerek száz éves lesz. Dédunokájával, Dov Formannel hoztak létre egy TikTok-fiókot, ahol az ifjabb generációt megszólítva beszéli ki magából bánatát és örömét, de leginkább örömét. Már csak azért is, mert minden egyes videója erőt és jókedvet sugároz, kétmillió követőjét pedig arra ösztönzi, hogy soha ne adják fel.  Lily 20 évesen, 1923-ban került Magyarországról Auschwitz-Birkenauba. Két testvérét és édesanyját rövidesen el is veszítette a haláltáborban. A sors fintora, vagy esetleg egy ősi babona megtörése az, hogy szabadulásának időpontja a következő év április 13-ára, péntekre esett, amit sokan az év legszerencsétlenebb napjának tartanak. 75 évvel a történtek után három gyermeke, tíz unokája és harmincöt dédunokája született, videóiban többször is említi, hogy nem is képzelte volna, hogy ilyen szép, nagy családot tudhat majd magáénak az átélt szörnyűségek után. 

Lily Ebert a legjobb formájában érzi magát, ahogy az I’m feeling 22 című számra hintázik és csúszdázik a játszótéren, süt, és nem gondolkozik semmin.

Lily Ebert Tiktok csatornája

Azt is egy ilyen videóban mondja el, hogy „Az élet olyan, mint egy tükör. Mosolyogj rá, és visszamosolyog rád.” Ő úgy fogalmazott, hogy egy 99 éves fiatalnak tartja magát. A hétköznapi életébe és személyesebb pillanatiba is betekintést nyerhetünk, például akkor, amikor legfiatalabb dédunokáját tartja a kezében. A zsidó hagyományokról is több alkalommal szó esik. Figyelemmel kísérhetjük, ahogy hanuka első éjszakáján meggyújtják a gyertyát, énekelnek az unokájával a zsidó új év alkalmából, sőt egy esküvői szertartásból is láthatunk részleteket. Nem mehetünk el azonban a komolyabb hangvételű videói mellett sem, hiszen rengeteget mesél a második világháború és a holokauszt alatti időszakról. A-10572: ez a betű- és számkombináció volt egykoron Lily. Nagyon sok kérdést kap, amelyekre igyekszik egytől egyig felelni. Az egyik ilyen arra vonatkozott, hogy mit tetováltak rá a táborba való megérkezésekor. A választ a karjáról olvasta le, és hozzátette, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy ez felkerült a kezére, már nem emberek, hanem számok voltak az őrök és fogvatartók szemében – és így is bántak velük. 

Lily Ebert ígéretet tett magának, hogy ha túléli a tábort, akkor megosztja a történetét az ifjabb generációval.

Célja, hogy megváltoztassa a világot, hogy az emberek kedvesebbek legyenek egymáshoz. Dédunokájával együtt a közösségi médiában létrehoztak egy hatalmas dolgot: arra tanítanak, hogy sose adjuk fel, hogy ne nézzünk hátra, és bármi történik, maradjunk pozitívak. A holokauszttúlélő papírra is vetette gondolatait, 2021-ben Lily’s Promise címen megjelent a története, amely Magyarországon Lily fogadalma címmel kapható. A bonyhádi Perczel Mór utca 32. szám alatt született Lily sosem felejtett el magyarul. Az egyik videóban rákérdeztek kapcsolatára anyanyelvével. Legtöbb videójában angolul beszél, erre azonban magyarul válaszolt, gördülékenyen, érthetően, mintha mindig ezt használná: „Persze, hogy beszélek magyarul. Ez az én anyanyelvem.” 

Kiemelt kép forrása: mazsihisz.hu