MERÜLJ EL

5+1 film szingliknek Valentin-napra

A Valentin-nap általában a szerelemről és a párkapcsolatokról szól, azonban nem mindenkinek. Sokan vannak, akik szingliként próbálják „átvészelni” ezt a kivételes napot, mikor lépten-nyomon romantikázó párokba fut az ember. Viszont idén legyen más ez a nap a szinglik életében is! Ünnepeljék meg a szingli életformát különböző self-care tevékenységekkel, például filmezéssel! 

Napjainkban egyre több nő és férfi él szingli életet, a szüleink generációjához képest sokkal kevesebb a komoly elköteleződés a fiatalok körében. Ezzel együtt egyre „menőbb” a kötöttségek, párkapcsolati stressz nélküli élet, mondhatni a szingli életforma. A szingli személynek nem kell alkalmazkodnia senkihez, független, szabad életet élhet, saját magára koncentrálhat, szabadon randizhat, alkalmi kapcsolatokat létesíthet. Sokan így tekintenek a párkapcsolat nélküli életre, míg egyesek a magányosságot látják benne. Véleményem szerint fontos, hogy meglássuk mindkét életforma előnyeit és hátrányait, és ki tudjuk használni a jelenlegi helyzetünket, valamint élvezni tudjuk azt.

A Valentin-nap nem csak a szerelemről, hanem magáról a szeretetről is szól, tehát ne szomorodjunk el, ha éppen nem vagyunk szerelmesek.

Ezt a napot a hozzánk közel álló szeretteinkkel, barátainkkal, családunkkal is megünnepelhetjük, vagy éppen az önmagunk szeretetével. Szingliként érdemes önmagunkat kényeztetni és „self-care” tevékenységeket folytatni, amik a testi és lelki egészségünket szolgálják. Például olvasni, pihenni, finom ételekkel kedveskedni magunknak, kirándulni a természetben, vagy bekuckózva megnézni egy jó filmet.

Az utóbbira visszatérve, szeretnék pár filmet ajánlani, amik vagy kapcsolódnak a szingliséghez, rávilágítanak az életforma előnyeire, vagy olyanokat, amiket érdemes lehet a világnap alkalmából ünneplésként megtekinteni.

  1. Hogyan legyünk szinglik?

A 2016-os romantikus vígjáték célja bebizonyítani, hogy ha nem buliként éled meg a szingliséget, akkor valamit rosszul csinálsz. A páratlan humorú film a szingliktől nyüzsgő New Yorkban játszódik, olyan szereplőkkel, akik vagy habzsolják a szingli életet, vagy éppen ellenkezőleg, szörnyen érzik magukat szingliként. A történet randikon, hatalmas bulikon, hosszabb-rövidebb viszonyokon keresztül kalauzolja a nézőt a szinglik egyszerre élvezetes és kihívásokkal teli világába.

  1. 500 nap nyár

Az 500 nap nyár egy valósághű kapcsolatot ábrázol, egy se veled-se nélküled huzavonát. A film non-lineáris szerkezetű, a 290. napon kezdődik a szakítással, ezután össze-vissza ugrálva az időben, egy kapcsolat tündöklését és bukását mutatja be 500 napban. A film hangulatos és szórakoztató narrációja már az elején leszögezi, hogy ez nem egy szerelmes film, így a néző a lényegre koncentrálva értelmezheti a hétköznapi történet fontos üzenetét.

  1. Levelek Júliának

A romantikus filmdráma Olaszországba, pontosabban Veronába, Shakespeare Júliájának házához röpíti a nézőt. Az említett Júlia-ház tele van levelekkel, amiket a párjukat kereső, tanácsra vágyó nők címeznek a hősnőnek. A történet főszereplője, a fiatal újságíró, Sophie talál egy 50 éve íródott levelet a falban és válaszol rá. Meglepetésére a levél írója előkerül, és együtt indulnak a rég elveszett szerelme felkutatására. A film meglehetősen könnyed, hangulatos, árasztja magából a nyugalmat, és a véletlenek sorsszerűségével varázsolja el a nézőt.

  1. Elvált nők klubja

Az 1996-os vígjáték örök klasszikus. Négy elválaszthatatlan barátról szól, akik az idő múlásával eltávolodtak, majd egy tragédiának köszönhetően újra egymásra találnak. Kiderül, hogy mind elváltak, kihasználták őket, lelkileg mélyponton vannak, ezért egy erős baráti szövetséget alkotva bosszúhadjáratot indítanak az ex-férjeik ellen. A megbélyegzett „első feleségek” támadása egy szellemes filmet eredményez, ami garantált szórakoztatást nyújt. 

  1. Miért pont ő?

Az apóssal és anyóssal való első kellemetlen találkozás komikuma jelenik meg a Miért pont ő? című vígjátékban. A főszereplő, Stephanie kedvese a játékfejlesztésből meggazdagodott Laird, aki mindennek képes örülni, minden helyzetben önmagát adja és semmiben sem fogja vissza magát. Főnyereménynek hangzik, de Stephanie apja már az első találkozáskor utálja a számára őrült és elviselhetetlen fiút. A film számtalan humoros és kellemetlen jeleneten keresztül jut el a végkifejletig, ahol kiderül, hogy az apa áldását adja-e az extrém leendő vej házassági kérésére.

+1 Magic Mike

A főként szingli nőknek ajánlott film főszerepében Channing Tatum mint Mike, aki napközben autókat javít, hétköznapi életet él, majd éjjel átalakul Magic Mike-á. A táncoslábú Mike a pénzéhség, a pia és a drogok világában találja magát, és hirtelen egy chippendale show sztárjává válik. A táncos jelenetek mellett amitől igazán jó ez az alkotás, az a rendezőre, Steven Soderbergh-re jellemző életszerűség, ami ebben a filmjében is megjelenik.

Grafika: Buda Klaudia