1367 MI

Pro tippek szakdolgozatíráshoz

Az egyetemi évek során eljön az idő, mikor a tanulmányaink végéhez közeledünk, és szakdolgozatot kell írnunk. Ennek tudatában számos kérdés merülhet fel bennünk, hogy mégis mi az a szakdolgozat, hogyan álljunk neki és hogyan írjuk meg jól. A továbbiakban remélem, meg tudom válaszolni ezeket a kérdéseket, és hasznos tippeket adhatok nektek.

Mint tudjuk, a diplomát nem osztogatják mindenkinek, meg kell küzdenünk érte több évnyi tanulással, vizsgázással, és a véghajrában egy szakdolgozati munka beadásával. De mi is az a szakdolgozat? 

A szakdolgozat a tanulmányokat lezáró írásbeli tudományos munka, amit a hallgató a képzési területének megfelelő, de általa választott témában készít el. A szakdolgozat a szakirodalmak részletes ismeretét, egy egyéni empirikus kutatást és az író önálló elemző gondolatait foglalja magába. A munka során a témavezető, azaz a konzulens segít a hallgatónak az esetleges elakadásokban, valamint tanácsokat ad, hogy a kész írásmű a lehető legkidolgozottabb legyen. A szakdolgozat célja bizonyítani, hogy a tanuló a képzés elvégzése alatt elsajátította az elméleti tananyagot, képes a gyakorlatban használni a tudását, valamint képes az önálló tudományos munkára, és új gondolatok, következtetések megfogalmazására. 

A következőkben pedig adnék pár tippet, amik hasznosak lehetnek a szakdolgozatírás során. 

1. Előkészületek

Mielőtt rögtön belecsapnánk a munka közepébe, és már írnánk is az oldalakat, érdemes tájékozódni minden téren. Először is, hogy az adott kar vagy szak, ahol éppen végzünk, milyen szakdolgozati munkát kér, azaz milyen szabályok vonatkoznak a terjedelemre és a tartalomra. Erre érdemes odafigyelni, hiszen szakonként eltérő követelmények lehetnek. 

Továbbá a témaválasztás előtt is nagyon fontos a megfelelő előkészület. Több hónapig fogunk ezzel foglalkozni, ezért érdemes időt szánni arra, hogy átgondoljuk, mi az, ami érdekel minket, milyen témában szeretnénk igazán elmélyedni. Fontos, hogy olyan témát válasszunk, ami felkeltette a kíváncsiságunkat, amit érdekesnek tartunk, hiszen úgy izgalmasabb és könnyebb lesz a munka. 

2. A konzulens szerepe

Ne féljünk kérdezni és segítséget kérni! A témavezetővel, mondhatni, csapatként dolgozol együtt a szakdolgozat írása alatt. Ez persze nem azt jelenti, hogy ő írja meg helyetted. A munka oroszlánrészét te végzed, tiéd a felelősség az írásműért, viszont ha bármi kérdésed van, hozzá bátran fordulhatsz. Tapasztalt kutatóként biztosan tud segíteni, szakirodalmat ajánlani, vagy csak tanácsot és véleményt nyújtani, ha elakadtál.

3. Stílus és helyesírás

Már a beadandó dolgozatainknál is felhívták a figyelmünket, hogy igyekezzünk minél tudományosabban fogalmazni, de a szakdolgozatnál ez még fontosabbá válik. Egy tudományos szövegről van szó, amit nem lehet köznyelven megfogalmazni. Viszont ezt sem szabad túlzásba vinni. Kerüljük a túl hosszú és kacifántos mondatokat, ne akarjunk minden bonyolult szakszót egy mondatba sűríteni, valamint ne attól akarjunk tudományosnak látszani, hogy telerakjuk a szövegünket különböző szakirodalmakból kölcsönzött idézetekkel. Ezektől csak áttekinthetetlen lesz az írásunk. Inkább a letisztultságra, pontosságra és érthetőségre koncentráljunk, és írjunk úgy, mintha valakinek magyaráznánk a tudományos témát. Tehát szakszavakkal, de bárki számára érthetően. 

A helyesírás és a nyelvhelyesség alapvető kritérium. Még pontlevonás is jár, ha efféle hibát ejtünk, szóval erre nagyon figyeljünk, olvassuk át többször a szövegünket, akár olvastassuk fel a szövegszerkesztőnk segítségével, vagy kérjük meg egy ismerősünket, barátunkat, hogy ellenőrizze az esetleges helyesírási hibákat. 

4. A legfontosabb: az idő

Véleményem szerint a legfontosabb tipp, amit adhatok, az, hogy osszuk be jól az időnket. Szerintem már mindenkinek ismernie kell a saját tanulási módszereit, időbeosztását és halogatási szokásait annyira, hogy tudja, mennyi időre van szüksége egy precíz munka leadásához. Tehát a saját mércénkhez mérten tervezzük meg előre, mikor mivel fogunk foglalkozni, és szabjunk magunknak határidőket. Ezek segítenek elkerülni a halogatást, és nem fogunk időzavarba kerülni. 

A magunk által készített határidők mellett még fontosabbak a valós határidők, amiket az egyetemünk határoz meg. Nagyon fontos ezek betartása, mert ha nem adjuk le időben a munkánkat, akkor sajnos feleslegesen dolgoztunk.

Ha bizonytalan vagy a határidőket illetően, akkor érdeklődj a konzulensednél, de a PTE éves ütemtervében is mindent megtalálhatsz.

5. Végezetül pedig kitartást mindenkinek!

Nem olyan egyszerű ez az egész, mint amilyennek tűnik, sok stresszes nap és álmatlan éjszaka várhat a végzős hallgatókra, de fontos, hogy a cél lebegjen a szemük előtt. Ez már az utolsó megmérettetés, közel az egyetemi évek vége, és nemsokára már a diploma is a kezetekben lesz!

Grafika: Zalai Dalma