ITTHON MERÜLJ EL

Átadták a Tolvaly Ernő festészeti díjakat

Kihirdették a Tolvaly Ernő festészeti díj idei győzteseit március 8-án a Nádor Galériában. A már hagyományossá vált díjat a PTE Művészeti Karának festészet szakos hallgatói között osztják ki. Idén igazán különleges helyzet állt elő, ugyanis a második díjat nem nyerte el senki. A nyolc oktató többszöri újraszavazása után is szavazategyenlőség állt elő, így idén két első díjat osztottak ki. A kiállítás a Nádor Galériában március 24-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 14-től 18 óráig.

Tolvaly Ernő Munkácsy-díjas festőművész, egyetemi tanár emlékére dr. Colin Foster, a PTE Művészeti Kar volt dékánja 2010-ben festészeti díjat alapított a kiemelkedően tehetséges festőművész-hallgatók támogatására. A kitüntetés hagyományát azóta az összes dékán megtartotta, illetve egy-egy díjjal csatlakozott hozzá a Képzőművészeti Intézet és a Hallgatói Önkormányzat is. A díjat 2010 óta minden évben átadják a tavaszi szemeszter elején. A Festészet Tanszék mesterei az előző évi kiemelkedő szakmai teljesítményük alapján javasolják hallgatóiknak a pályázaton való részvételt. Az oktatóknak ezt követően egy titkos szavazáson három pályázót kell választaniuk, akik közt már nem szerepelhetnek a saját hallgatóik. A kihirdetésig egyedül a szavazatokat összegző intézeti menedzser, György Hajnal tudja a végeredményt. Ugyanis a festészeti díj egyben kiállítás is. 

Hagyománnyá vált, hogy a nyitóbeszédet korábbi díjazottak tartják meg. Idén a 2015-ös díjazott, Gnándt Ferenc képzőművész nyitotta meg a kiállítást. A beszéd első harmada humorosan végigvette, hogy mit nem fog tudni nyújtani. Majd a dél-koreai származású kortárs filozófus, Byung-Chul Han gondolatmenetéből kiindulva rátért fő témájára, a munka szerepére a mai társadalomban . Ez a munkafelfogás természetesen nem a hétköznapi munkafelfogás, amit a tevékeny élet kényszere motivál. Gnándt szerint a művészi munkát sokkal inkább egyfajta ünnepként kell értelmezni. Azok a hallgatók, akik bekerültek a kiállításra, Gnándt felfogása szerint bebizonyították, hogy elvégezték ezt a művészeti munkát.

„A Tolvaly Ernő festészeti díjnak nem az a célja, hogy a jövő nagy sztárjait felfedezze, hanem az, hogy az előző egy évben végzett kiemelkedő művészeti teljesítményt elismerje” – mondta, és hozzátette, hogy minden kiállítónak kijár az elismerés.

A díjazás idén a két első helyezés miatt rendhagyóan alakult. A harmadik helyezett díját Kiss Benedek Győző, a hallgatói önkormányzat elnöke adta át Boros János Mihálynak, aki jelenleg negyedéves hallgató. Mestere a nemrégiben elhunyt Ádám Zoltán (1959–2022) volt.

A két első helyezettet egymás után szólították. Elsőként dr. habil. Hegyi Csaba DLA oktatási és minőségirányítási szakfelelős dékánhelyettes adta át Csongor Rékának a díjat. Réka dr. habil. Nemes Csaba DLA tanítványa, jelenleg harmadéves hallgató.
A másik első helyezés díját dr. habil. Lengyel Péter DLA dékán adta át Kulifai Boldizsárnak, aki harmadéves hallgató, és Prof. Somody Péter DLA tanítványa.

Gratulálunk a díjazottaknak!

tolvaly-erno-festeszeti-dij-20223

Fotók: Csortos Szabolcs (UnivPécs)