MERÜLJ EL

A zöldbe boruló Szent Patrik-nap

Március közepén szinte mindenki találkozik a közösségi médiában, a televízióban, vagy akár élőben tetőtől talpig zöldbe öltözött írekkel, akik furcsa megszállottsággal ünnepelnek. Ez a jelenség a Szent Patrik-nap velejárója, amit március 17-én tart Írország, de lassan már az egész világon ünneplik, és egyre többen szeretnek bele a zöld őrületbe.

De miért is fontos ez a nap az írek számára?

Az ír kultúrában március 17-e nemzeti ünnep, hiszen ezen a napon halt meg Szent Patrik, akit Írország védőszentjének tekintenek. A szent életében a keresztény hitet térítette az országban, az egyház pedig a mennybemenetelének napját tűzte ki ünnepnapnak. A halála után kialakult egy legenda, miszerint a túlvilágon ő ítélkezik az írek felett, ő dönt a sorsuk felől, ezért érdemes a kedvében járni és jól megünnepelni a napját.

Az ikonikus lóhere és a zöld szín már később alakult ki a történelem során. A háromlevelű lóhere a Szentháromságot szimbolizálja, aminek segítségével a legenda szerint Szent Patrik szemléltette a katolikus hit alapjait. Egy másik magyarázat is fűződik hozzá, miszerint a hit, a remény, és a szeretet hármasát jeleníti meg. A zöld szín a lóhere terjedésével függ össze, ezáltal vált az ünnep uralkodó színévé. Ma már a háromlevelű lóhere hivatalosan is Írország védjegye és jelképe, amelyet postai bélyegeken, ajándéktárgyakon, és különböző helyi szervezetek címerében láthatunk. 

Az írek számára ezen a napon minden az ünneplésről szól, büszkén hirdetik a származásukat és megköszönik a védőszentjük munkáját. Felvonulásokat, ünnepségeket rendeznek, amivel a szent előtt tisztelegnek. A népünnep nemcsak az országban, hanem világszerte elterjedt, főként Amerikában van nagy hagyománya, ahol a lakosság több mint 10%-a írnek vallja magát. 

Milyen érdekességek kapcsolódnak a jeles naphoz?

Érdekes például, hogy az írek a Föld bármely pontján készek az ünneplésre. Egészen pontosan nemcsak a Föld bármely pontján, hanem a Földön „kívül” is. 2011-ben Catherine Coleman, az amerikai-ír származású űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson emlékezett meg Szent Patrikról, két évvel később pedig Chris Hadfield ünnepelt kivételes módon, Írországról posztolt képeket a közösségi platformjára, amit a világűrből készített.

Az amerikaiaknál is hatalmas hagyomány övezi a jeles napot, városszerte felvonulások, zöldre festett ételek és italok, hangos ír zene és táncosok, valamint jelmezbe öltözött emberek láthatók. Szent Patrik-nap alkalmából a Chicago-folyó is minden évben napokra zöldbe borul. Több kilónyi, főként növényi alapú festékkel érik el a látványos eredményt, amivel az ír kultúra előtt tisztelegnek. 

Emellett a jeles nap a Guinness sör napjává is vált, hiszen Szent Patrik napján rekord mennyiségű fogy el belőle. A híres ír sör az ünneplés ikonikus italává vált, és a kezdetben kizárólag vallási ünnep mára már a bulizásról, a Guinness sör élvezetéről is szól. 

Magyarországon is van hagyománya

Budapesten 1994 óta rendeznek Szent Patrik-napi fesztivált, amelynek kezdeményezője a Magyar-Ír Baráti Szövetség volt, és ami a járványidőszak és három évnyi kihagyás után idén újra megrendezésre kerül. Már napokkal előtte különböző programokon vehetünk részt, például ír tematikájú bulikon, koncerteken, táncversenyeken és előadásokon.

Valamint idén újra megrendezésre kerül a nagysikerű felvonulás, amely március 19-én 15 órakor a Szabadság térről indul, egy kört leírva a városban a Parlament, a Széchenyi tér és a Szent István Bazilika irányába, majd vissza a Szabadság térre. A felvonulás mellett a téren is számos érdekes program várja az érdeklődőket, ír zene és tánc, arcfestés, jelmezbe öltözött gigantikus bábok, természetesen a Guinness sör és a zöldre festett nyalánkságok társaságában. 

A programokról további részleteket a hivatalos Szent Patrik-nap Budapest Facebook-oldalon találsz.

A zöld ruhát ne felejtsétek otthon, és jó Szent Patrik-napot mindenkinek!

Források: 1, 2, 3

Grafikus: Munkácsi Zsófia