1367 MERÜLJ EL Rendezvények

PSZIESZTA, a Pécsi Pszichológus Napok – Interjú Csamári Lászlóval, a PSZIESZTA egyik szervezőjével

Idén tavasszal március 23–25. között rendezik meg a PSZIESZTA-t, a Pécsi Pszichológus Napokat. Az idei év témája az Együtt egyedül. A szervezők színes programokkal várják az érdeklődő szakmabelieket és laikusokat egyaránt. Az előadások keretein belül személyes kapcsolódásokról és a világban való eligazodásunkról hallhatnak a résztvevők. Ezzel kapcsolatban kerestem meg Csamári Lászlót, aki 2022 szeptembere óta a PSZIESZTA csapatának lelkes tagja. 

Tulajdonképpen mi az a PSZIESZTA, hogyan írnád le valakinek, aki először találkozik vele?

Ez egy olyan szervezet, amit a PTE pszichológia szakos hallgatói alapítottak meg. 1996 óta szerveznek különböző programokat a pszichológia népszerűsítésére és az érdeklődő közösség összehozására. Olyan témákat pedzegetve, melyekkel egyébként a mindennapjaikban nem találkoznának. Minden tavasszal van egy háromnapos főesemény, az év folyamán pedig kisebb rendezvények, például beszélgetések, filmklubok. Idén Valentin-nap alkalmából a szerelmi kapcsolatokról volt szó, a filmklub során pedig az Encanto volt terítéken. 

Hogyan határoznád meg a célközönséget? 

All inclusive-nak mondanám, bárki részt vehet a programokon. Nem egy tudományos konferenciára kell gondolni, sokkal inkább ismeretterjesztő előadásokra. Az előadók szakmabeliek, ki-ki a maga területével kapcsolatban hoz izgalmas előadásokat évről évre. Közérthetően beszélnek az adott témáról, közelebb hozva ezáltal a tudományos kérdéseket minden érdeklődő számára. 

g5n6zv

Mi alapján választjátok ki az esemény tematikáját és az előadókat?

Mindig van egy kulcsszó vagy mondat, amire az adott év eseménye épül. A hétfőnkénti csoportgyűléseink során összeülünk, mindenki bedobja a témajavaslatait, aztán demokratikusan megszavazzuk, melyik legyen a kiválasztott. Idén az Együtt egyedül témát választottuk. Ezután az adott témához keressük meg az előadókat. Ennek kapcsán megint mindenki javasol valaki szakmabelit, akit ismer, vagy hallott róla, és szívesen elhívná. Ilyenkor összejön egy hosszú lista, ez szűkül le szépen lassan. Aztán mindenki felveszi a kapcsolatot az előadójával akit aztán az egész programon végigkísér. Egyébként nem feltétlenül csak pécsiek lehetnek előadók, külsősökkel is lehetőség lesz találkozni.

Te kiket javasoltál ebben a témában? Neked van most előadód?

Igen, két előadóm is van. Az egyikük dr. Káplár Mátyás, ő egy angol nyelvű előadást fog tartani szombaton. Arról fog beszélni, hogy a mai világban, ahol már teljesen megváltoztak a romantikus kapcsolatok, hogyan lehet hosszú távú és erős párkapcsolatot kiépíteni. A másik előadóm dr. Hoyer Mária. Ő pénteken fog beszélni a szenvedélybetegségről és a társfüggőségről. Az az előadás címe, hogy Miért boldog a szenvedélybeteg társa, mikor a szenvedélybeteg maga szenved

Az idei esemény címe Együtt egyedül. Ezt a témát hogyan határoznád meg?

A világban mindig egyedül vagyunk, akkor is, ha mások vesznek körül. Viszont mivel mindig körülvesz minket valaki, mégsem tudjuk igazán egyedül érezni magunkat. De valójában nem szabad egyedül léteznünk ebben a világban, mert mindenki másra is oda kell figyelnünk. Így alakul ki a társadalmunk, a kultúránk. Mindig egyedül vagyunk, közben pedig sosem.

Milyen jellegű programok keretein belül találkozhatnak a vendégek a témával?

Általában háromféle program szokott lenni, ez idén sem lesz másképp. Vannak előadások, műhelyek és standok. Az előadások frontális jellegűek, sok férőhelyesek. A műhelyek ezzel szemben kis létszámmal működnek, 20-25 fővel, sokkal közvetlenebbek, interaktívabbak, a résztvevők mélyebben el tudnak merülni a témában. A kis létszám miatt a műhelyeken való részvétel regisztrációhoz kötött, ezt érdemes mihamarabb online megtenni, bár helyszíni regisztrációra is van lehetőség. Lesznek különböző terápiás műhelyek, például zene- vagy irodalomterápiás. Ezeken kívül lesznek egész nap kihelyezett standok, ahol a szexuális és társadalmi kisebbségek témájával találkozhatnak a látogatók. 

Milyen a látogatottsága a programnak? Mennyi emberrel szoktatok számolni a helyszín kiválasztásánál?

Most a PTE Pszichológia Intézetében zajlik majd az esemény, a B407-es teremben. Ez egy elég nagy helyiség, mintegy 150-200 fő befogadására képes. Nagyjából ennyi látogatóval szoktunk számolni előadásonként. 

A programok közt szerepel hallgatói szekció is. Ez hogyan működik?

Erre március 10-ig lehetett regisztrálni, itt a gyorsasági sorrend döntött, nem mi. Igazából ugyanúgy működik, mint általában az előadások. A hallgatók saját kutatásukat adják elő. Lesz egy, a PTE oktatóiból kiállított zsűri is. Ők pontozzák majd az előadásokat, a végén pedig lesz egy ranglista. Ezáltal az előadók szakmai visszajelzés kapnak arról, mik az erősségeik, min kell még javítaniuk.

Van olyan előadás, amit kimondottan ajánlanál, ami hozzád közelebb áll?

Szombaton lesz egy angol nyelvű előadás, ami a testképzavarról fog szólni. Erről nem tudok sokat, ezért is szeretném meghallgatni, hogy kicsit jobban megismerjem, hogyan jelenik meg, hogyan lehet vele megküzdeni. Illetve hétfőn lesz Ilea Izabellának egy szociálpszichológiai előadása, ami arról fog szólni, hogy manapság mi a fontosabb egy cég életében, a közösség vagy a teljesítmény. Ez érdekes, hiszen manapság már nem annyira emberközpontúak a nagyvállalkozások, sokkal inkább a termelésre fókuszálnak. Fontos, hogy hogyan lehet ezt úgy egyensúlyozni, hogy jó kapcsolatot ápolj a beosztottjaiddal, és közben hatékonyan folyjon a termelés/munka.

Említetted, hogy lesznek idén angol nyelvű előadások is. Mesélnél róluk pár szót?

Szombaton teljesen angolul zajlik majd az esemény, így a nemzetközi hallgatók is részt tudnak venni, őket is szeretettel várjuk. Vannak köztünk, szervezők közt angol nyelvű pszichológia szakos hallgatók is, tőlük érkezett a megkeresés, amit a külföldi hallgatóktól hoztak, hogy örülnének, ha pár előadás angolul is elérhető lenne.

Komoly témák több napon keresztül. Kapnak azért levegőt olykor a résztvevők? Vannak „lazítós” programok?

A pénteki és szombati napon koncertekkel várjuk őket. Inkább ülő jellegű eseményeket kell elképzelni, ahol két szólóelőadó lép fel. Természetesen mindketten a PTE tanulói.


hszk-logo

A PSZIESZTA 2023-as eseménysorozata a Hallgatói Szolgáltatási Központ diákszervezeti programjának támogatásával valósul meg.