KIKAPCS

Dartsozási lehetőség a Szalay Kollégiumban – Interjú Patkó Norberttel, a Mesterhármas Darts Club vezetőjével

A darts egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban. Az év végén megrendezésre kerülő PDC-dartsvilágbajnokság évről évre növekvő nézőszámot mutat, a világbajnokság fináléja 2023-ban főműsoridőben a legnézettebb televíziós program volt. A darts népszerűségének oka leginkább abban rejlik, hogy bármelyik korosztály számára elérhető, egyszerű szabályai vannak, és viszonylag olcsón űzhető.

Ennek hatására egyre többen kezdenek el dartsozni, és egyre-másra alakulnak egyesületek. A pécsi Mesterhármas Darts Club 2018-ban alakult meg Patkó Norbert és Niedermayer Gábor vezetésével. Azóta az egyesület intenzív növekedést produkált, hiszen az általuk szervezett versenyeken a kezdeti 30-40 fős létszám után nem volt ritka a 100-150-es mezőny sem. Azonban amikor 2020-ban beköszöntött a pandémia, az egyesületek beszüntették a személyes edzéseket és versenyeket, mivel az ezek helyszínéül szolgáló Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskolát bezárták. A Covid után jött a következő csapás, a rezsiválság, amely újabb nem várt nehézségeket okozott a Mesterhármas tagjainak, akiknek több teremből is ki kellett költözniük.

A probléma megoldásához a PTE nyújtott segítséget. A Szalay László Kollégiumban található egykori Univ étteremben alakítottak ki egy teljesen professzionális, 18 táblával rendelkező, nagy létszámú versenyek megrendezésére is alkalmas dartstermet.

Az alábbi interjúmban Patkó Norberttel, az egyesület vezetőjével beszélgettem, és leginkább arra voltam kiváncsi, hogy ezzel a szoros egyetemi együttműködéssel hogyan tudják megszólítani a dartsozni vágyó hallgatókat.

A nyílt napi alkalmak során a teremhasználat mellett milyen lehetőségeket biztosítanak a dartsozást elkezdő vagy újrakezdő hallgatóknak?

Először is nagyon szeretném megköszönni a PTE-nek ezt a lehetőséget, hogy az elmúlt idők viszontagságai után tudtak nekünk lehetőséget biztosítani a terembérlésre. Minden hallgatót nagyon sok szeretettel várunk az ingyenes csütörtöki edzéseinken 16 és 20 óra között. Ha valaki esetleg most kóstolna bele a dartsozás világába, nyilakat is biztosítunk számára, valamint szakedzőink is hasznos tanácsokkal igyekeznek segíteni. 

Mi a legfőbb célja ezeknek az alkalmaknak?

Leginkább az, hogy bebizonyítsuk, hogy a darts igenis egy komoly sport, és nem „kocsmasport”, ahogyan sok ember gondolja. A dartshoz kulcsfontosságú a matematika, azon belül a fejszámolás. Illetve szeretnénk minél több egyetemistát bevonzani az egyesületünkbe. Nem titkolt célunk, hogy szeretnénk a hallgatók számára versenyeket rendezni. A Hári József által vezetett PTE Sportiroda felkérésére május 12-ére meghirdettük a PTE kari dartsbajnokságát. Erre a versenyre minden dartsozni vágyó PTE-s hallgatót és oktatót is szeretettel várunk! Októberben pedig az ország összes egyetemére kiterjedő versenyt szervezünk a Sportirodával közösen. 

Ön miben látja a sportág népszerűségének okát?

Ennek nagyon sok oldala van. Elsőként a médiát mondanám, hiszen a televíziós közvetítések sokat tettek azért, hogy a darts szélesebb közönséghez is eljusson. Most már a PDC-világbajnokság mellett olyan eseményeket is műsorra tűznek, mint a heti rendszerességű Premier League. 

Hollandiában annyira komolyan veszik a dartsot, hogy az ottani matematika-tantervbe beépült a darts fejszámolási része. Hazánkban húsz éve kezdett elterjedni a sport, és a nagy népszerűsége ellenére csak egyszer, 2009-ben jutott ki magyar versenyző (Bezzeg Nándor) a PDC-világbajnokságra. A darts sikerének másik titka az, hogy a többi sportághoz képest viszonylag olcsó. Egy táblát 6 ezer forinttól, nyílkészletet pedig akár ezer forinttól is lehet venni, de az átlagár, amiből kijön egy jó minőségű nyíl és tábla, az körülbelül 15-20 ezer forint. Emellett pedig nagyon hamar lehet fejlődni benne, akár naponta jobbnál jobb eredményt lehet elérni megfelelő minőségű és mennyiségű munkával.

Mennyi időt kell naponta szánni a gyakorlásra?

Napi egy-másfél órát mindenképpen. Ha valaki naponta csak ennyit dobál, már eljuthat egy olyan szintre, amivel nem lesz kudarcélménye kisebb amatőr versenyeken. Ha valaki a magyar élvonalba szeretne bekerülni, akkor napi négy-hat órát bele kell tenni. A nemzetközi nagy sztárok pedig sokszor napi tíz órát is edzenek.

Én korábban kosárlabdáztam és dartsoztam is, egymással párhuzamosan. Ez a két sport dobótechnika terén nyilvánvalóan kiegészíti egymást. Mi a tapasztalata azokkal a játékosokkal, akik esetleg másodlagos sportként űzik a dartsot?

Abszolút, pont a kosárlabda az a sport, ami technikailag a legközelebb áll a dartshoz, hiszen ott is csuklóborításból van dobás, csak a nyíl elengedése más szögben történik. Sőt, a darts mellett kifejezetten ajánlott egy fősportágat űzni, mert mozgáskoordináció terén ez egy monoton és a gerincet egyoldalúan megterhelő sport, amit ki kell egészíteni egy aktív sporttal, legyen az bármi.

Mit üzenne azoknak, akik fontolgatják, hogy meglátogassák az egyesület nyílt napjait?

Minden érdeklődő hallgatót sok szeretettel várunk, legyen akár teljesen kezdő, amatőr vagy gyakorlott dartsjátékos!

Fotó: Arató Ágota