MERÜLJ EL

Stílusgyakorlat

A stílus. Mit is érdemes ez alatt érteni? Jól öltözöttséget? Egy öltönyben ne lehetne valaki tahó? Vagy egy melegítős srác ne lehetne illemtudó? Talán a legfontosabb az igényesség, az az attitűd, amely arra ösztönöz, hogy ápoltan jelenjek meg társaságban. 

„Adni magamra” – talán pont ez a kulcs. Mint már említettem, ez nem feltétlen azt kell jelentse, hogy akkor mostantól vasalt zakóban ébredek és zuhanyzok. Sokkal inkább jó modort takar. 

Természetesen a „stílus” szó értelmezésénél figyelni kell arra is, hogy mind különbözőek vagyunk, egyéniségek, amit néha túlbecsülünk, néha pedig teljesen elfelejtünk, mint amikor valamilyen esetlen divathullám irányába kacsintgatunk, és csak az öt év múlva Facebook-emlékeztetőn feltűnő poszt gondolkodtat el azon, mennyire képtelen külsővel flangáltunk is az utcán. Minden embernek megvan a maga karaktere és a saját öltözködési stílusa, ami az igényesség hatására folyamatosan csiszolódik, esetleg a divathullámok hatására alakul. Az identitásban gyökerezik egy önmagunkról alkotott kép, ami egyben reprezentációs lehetőség is, így roppant fontos az önismeret, hiszen ahogy napjainkra már minden, úgy egy hordott ruha is üzenet. Érdemes legalább pár másodpercet arra szánni, hogy átgondoljuk, mit kívánunk a megjelenésünkkel mondani magunkról, már azelőtt mesélni, mielőtt megszólalnánk, és azelőtt pozitív hatást kelteni, hogy az szándékunkban állt volna. 

Ehhez persze a ruha nem elég, hiába van az a mondás, hogy a ruha teszi az embert. Sokkal inkább a testbeszéd, a nonverbális jelek, amiket sugárzunk magunkból azok, amik meggyőzőek. Ehhez talán egy magazincikk vajmi kevés, ugyanis a helyes kommunikáció rutint és tudatosságot követel, nem elég ma eldönteni ahhoz, hogy holnap már értsünk hozzá.

Az ijesztő felvezetéstől eltekintve, nem létezik a jó benyomás keltésére pár tipp? 

Természetesen de. Itt azonban külön kell választani az öltözködést és az olyan szociális képességeket, melyek más módon lehetnek a fegyvertárunk részei. Ne feledjük, az előbb említettek közül mind a két terület fejleszthető, hiszen készség, nem kőbe vésett törvény. „Jocó tud az emberekkel kapcsolatot létesíteni, amíg Pisti nem.” Ez hülyeség. A már sokat emlegetett igényességet is két részre bonthatjuk itt. Elsőként, ha külső megjelenésre gondolunk, öltözzünk úgy, ahogy a másiktól is elvárnánk. Ehhez kapcsolódóan fontos az őszinteség is: öltözzünk úgy, hogy ne akarjunk mást mutatni, mint amik vagyunk. Ha nem vagy öltönyös csávó, lehet egy ing is bőven elég patent. A jó benyomáshoz fontos a te komfortérzeted is, így ha valami szorít, vagy kényelmetlen, és egyáltalán nem érzed jól magad benne, akkor azt inkább hanyagold. Másfelől a szóhasználatra és fogalmazásra is érthetjük az igényességet, fontos, hogy a korábban említett kikötés szerint itt se akarjunk láttatni, szándékosan lenyűgözni, mert ha a látszat több, mint a valóság, az előbb-utóbb kibukik. 

Négy tipp a jó benyomáshoz

Itt át is ugranék újra a szociális vonalra. Négy alapot sorolnék fel, amiből pár már felmerült, de itt ráerősítenék a fontosságukra. Az első a pozitivitás, természetesen nem az erőltetett műmosoly formájában. Ha egy találkozóra vagy buliba érkezel, az egy kapcsolódási pont, ahol új emberekkel ismerkedhetsz. Ha nagyon szögletesen nézed, akkor ez egy remek lehetőség, hogy növeld a kapcsolati tőkéd, ami hozzájárul a problémamegoldási lehetőségeid kiterjesztéséhez, ami végül is az életben maradást segíti. Ugye mennyivel jobb? Egyszerűsítsük le, ez egy nagyszerű lehetőség, amit ha túlstresszelsz, pont, hogy átfordul. Próbálj pozitív, laza lenni. 

A következő az őszinteség. A hamisság kiderül előbb-utóbb, olykor pedig érződik is. Sőt, mivel például a népszerű embereknél általában különböző ismerkedési trükkel már bepróbálkoztak, ezért ők gyakorta kifejezetten érzékények is ezekre. Fölösleges, engedd el. Ehhez roppant szorosan kapcsolódik a harmadik pont, a tisztelet. Ami, mint már említettem, kölcsönösségen kell, hogy alapuljon. Például légy figyelmes a másik témáira, ne akard uralni a beszélgetést és monologizálni. Természetesen ha megfog a mondandója, nyugodtan kérdezz bele. Itt elérünk a negyedik ponthoz: légy érdeklődő. Ez akkor a legkönnyebb, ha őszinte vagy a partneredhez és, valljuk be, magadhoz is. Így ismét elértünk az önismerethez, ami persze önmagában nem lesz elég, nem jár ingyen és tudatos fejlesztés nélkül, maximum kifogásnak jó. Azonban ha igényes vagy magaddal szemben, akkor a felismerés után a változtatás is cél lesz. Hiszen a jó benyomáshoz elengedhetetlen egy ajándék, amiből pedig nem adhatsz értékesebbet, mint önmagadat. Viszont azt te határozod meg, milyen formában. 

Grafika: Kiss Henrietta