EGÉSZSÉG MERÜLJ EL

Légy hős, és ments ételeket!

Egyre nagyobb teret kap napjainkban a zero waste mozgalom. Azt is mondják róla, hogy ez egy harmadik generációs hulladékgazdálkodási stratégia. Itt már nem csupán a hulladék újrahasznosításáról, hanem a megszüntetéséről van szó. Megnőtt az érdeklődés a környezettudatosság felé tett apró, individuális lépések iránt. Megjelentek a vászonszatyrok, alumíniumkulacsok és szívószálak, a műanyagmentes július stb. A zero waste egyik alágazata a maradékmentés is. Egyetemistaként pedig igazán nem engedhetjük meg magunknak a pazarlást. A maradékmentéssel valójában mindenki nyer. A környezetünket és a lelkiismeretünket megkönnyíti, a pénztárcánkat viszont nem.  

Rengeteg étel végzi a kukában akarva-akaratlanul nap mint nap. Nemcsak az otthonunkban, de az éttermekben, cukrászdákban is. Ennek megoldására jött létre a Munch nevű cég és applikáció, amelynek célja fenntarthatóbbá tenni az ételgazdálkodást. Egy platform, ahol a vendéglátóhelyek tudják értékesíteni az el nem adott, de még jó minőségű ételeiket.

És hogy miért jó vásárlóként a maradékmentés? Ebben az esetben maradékként nem az emberek szájából kipotyogó, tányérra száradt ételekre kell gondolni, hanem azokra, melyek érintetlenül búslakodnak a konyhán, a hűtőben, a pultban, mert napközben senki nem csapott le rájuk, és a lejáratukhoz közeledve a Munchnak köszönhetően 40-60% kedvezménnyel vihetjük haza őket. Pécsen is rengeteg vendéglátóhely csatlakozott a mozgalomhoz, csak hogy néhányat említsek: az Orma Gerilla Pékség, a Trafik, a Mandulás Workshop és Desszert Műhely, a Starbucks és a Lipóti pékségek. A Munch.hu-t itt megtalálhatjátok, de elérhetitek telefonos applikációként is. 

Persze saját otthonunkban is rengeteget tehetünk azért, hogy megmaradt ételeink ne a kukában végezzék. Mindennek a titka a tervezés! Napi, heti, havi bevásárlási és főzési terv – az életmódunktól, a napi rutinunktól függően, kinek mi a legpraktikusabb. Így elkerülhetjük a felesleges vásárlást és az ételek megromlását. Ráadásul egyetemistaként nem kell egy egész családra főznünk, csak egy-két személyre, ez pedig még inkább átgondolásra sarkall, hogy mi legyen a maradék krumplipürével, sütőtökkel, megmaradt tojásfehérjével, száraz kiflicsücskökkel? Hogyan érdemes tervezni, újratervezni?

Szerencsére az internet nagy segítségünkre van. Gyakorlatilag bármely recepteket gyűjtő portálon kereshetünk alapanyagok szerint új ötleteket a Nosaltytól a Mindmegette.hu-n át a Street Kitchenig. Ennek a buktatója az lehet, hogy ezekhez a receptekhez sokszor szükséges újabb alapanyagokat beszereznünk. Éppen ezért én úgy gondolom, alapvetően a kreativitáson múlik, hogy képesek vagyunk-e meglátni a lehetőségeket egy-egy maradék felhasználására, beépítésére más receptekbe, kombinálva a hűtőnkben már bent lévő ételekkel.

Kenyérfélék

Egy vekni kenyér. Egy főre rengeteg. Gyorsan szárad. Ám ne ijesszen meg egy kis száraz kenyér vagy kifli. Számtalan mód nyílik a felhasználásukra. Vegyük például a bundáskenyeret, gyerekkorunk nagy klasszikusát. Ha már unjátok a klasszikus bundáskenyeret, érdemes elkalózkodni a mediterrán tengerekre, ugyanis a spanyoloknak is megvan a maguk bundáskenyere. Igaz, ez eléggé eltér az általunk megszokottól. De éppen ettől izgalmas: édes, fahéja, brandys, tejes. 

Ezenkívül remek „desszert” a máglyarakás és a mákos guba – ami valamiért nálunk mindig csak karácsonykor kerül az asztalra, pedig zseniális és egyszerű – a száraz kifli felhasználására.

Tojásfehérje

Számomra nagy fejtörést szokott okozni a tojásfehérje felhasználása, például egy jó kis csörögefánk után. Ebből készíthetünk például fehérjepiskótát, ami egy roppant egyszerű sütemény. Nem is igényel különösebb alapanyagokat, mint a liszt, a tej vagy a vaj, amik általában minden háztartásban megtalálhatók. 

Továbbá egy kis keményítő és jó sok cukor hozzáadásával egyszerűen készíthető belőle habcsók is, akár otthoni rágcsáláshoz, akár vendégségbe, akár torták dekorálására, sőt, hűvös helyen ez is jó darabig eláll.

Ha pedig éppen van egy csomag vaníliapudingunk, híggá főzve készíthetünk belőle madártejet, aminek tetejére a habbá vert tojásfehérjéből kis lebegő szigeteket szaggathatunk.

Krumplipüré 

A krumplipüré köretként is rengeteg mindenhez illik, de ha már meguntátok, és még mindig lapul a hűtőben belőle, akkor se keseredjetek. 

Az olasz gnocchi alapja is a krumpli, egy kis liszt hozzáadásával már hengergethetjük is a kis kukacokat. Ezt pedig fogyaszthatjuk pesztóval, zöldségpürével vagy különböző szószokkal, húsokkal.

A magyar konyha is tartogat finomságokat maradék krumplipüré esetére:. krumplis pogácsa, tócsni, hagymás-zsíros krumpligombóc, amik önmagukban is fogyaszthatók, de tejfölbe tunkolva igazán isteniek (a tócsni édes formában lekvárral is ízletes).

Ha pedig inkább köretként fogyasztanánk, csinálhatunk belőle krokettet vagy elegánsabb testvérét, hercegnő burgonyát.

Sütőtök

Nem a legáltalánosabb alapanyag, de tipikus példája annak, amiből egyet veszel, de egy hadseregre elég. 

Akik szeretik az érdekesebb ízkombinációkat, azok figyelmébe ajánlom a sütőtökös zabkását. Kis mézzel és fahéjjal isteni, de megspékelhetjük tökmaggal, almával, aszalt szilvával is. 

Ezenkívül az őszi szezon sztárja a sütőtökös latte, amihez elég jó krémesre összeturmixolni a megsült tököt, és hozzáadni a hagyományosan elkészített lattéhoz.

Zöldségek

A zöldségek azért is izgalmasak, mert ha olyanról van szó, amit el tudtok képzelni egy zöldséglevesben, akkor a leeső darabokat érdemes előre lefőzni. Így készíthetünk belőlük alaplevet, amit aztán bármilyen leveshez felhasználhatunk, nem kell leveskockáért nyúlnunk. A praktikusság érdekében pedig le is fagyaszthatjuk későbbi felhasználáshoz.

Tészta

Maradék tészta esetén szintén érdemes mediterrán vizekre evezni. Az olaszok az egyszerű, de nagyszerű tészták mesterei: carbonara, pasta al limone, pasta all’arrabbbiata stb.

Grafika: Kiss Henrietta