MERÜLJ EL Rendezvények

“Nem csak zsánerileg, emberileg is egy hullámhosszon” – interjú az Esti Kornél zenekarral

A PEN második napján, tizenkilenc órakor nyitott az Esti Kornél zenekar a Be The Change színpadán az este indításaként. A több új dalt is tartalmazó, igazán mozgalmas egyórás koncert után volt szerencsém egy rövid interjút kérni a menedzsertől, így végül a backstage egy sarkában ülhettem Dodival és Imivel, akik hál ég nem akadtak ki a gagyi kérdéseken és még a kabátom is aláírták.

Milyen volt számotokra a mostani koncert?

Szuper volt. Nem tudtuk, hogy mire számítsunk ezzel a viszonylag korai, hét órai kezdéssel, de nagyon szépen megtelt a nézőtér. Nagyon jól éreztük magunkat. Jó volt a színpad, szeretjük, amikor ilyen nagy a tér. Mivel hatan vagyunk a színpadon, van egy csomó hely, ahol nehezebben férünk el. Úgyhogy tök jó volt, ráadásul újonnan összerakott egyórás fesztiválműsort játszottunk. Sok újdonság volt ma.

Ezzel a fellépéssel elindult a fesztiválszezon?

Még nem teljesen: májusban Győrben lesz még egy klubkoncertünk, de utána tényleg elkezdődik a fesztiválszezon.

Hogy alakul az év? Merre folytatódik a turné? 

Március eleje óta tavaszi turnén vagyunk, és eddig ez a legerősebb ilyen jellegű koncertsorozatunk. Azt látjuk, sokat nőtt a zenekar egy csomó vidéki városban. Nagyon jó koncertjeink voltak, igazából mindenhol, ahol játszottunk. Voltunk Debrecenben, Kecskeméten, Veszprémben, Székesfehérváron, Tatabányán és Szegeden.
Ezután megyünk Győrbe, Budaörsre, szóval jól alakul. Úgy érezzük, hogy nemcsak nézőszámban van növekedés, hanem a zenekar is egyben van, jó az összhang.

Hogyan állítjátok össze a setlistet, vagy ez mindig spontán jön a fellépés előtt?

A legismertebb, legnépszerűbb dalokat nyilván nem érdemes lehagyni a listáról, erre figyelünk mi is. Szerencsére a legnépszerűbb dalaink mind olyanok, a régiek is, amelyekkel maximálisan, a mai napig tudunk azonosulni, tehát nincs egy olyan kényszer, hogy na, ezt a számot már nagyon utáljuk, de muszáj játszani. Van amúgy egy-két ilyen dal, amivel kapcsolatban ilyesmit éreztünk, és ezeket már nem is játsszuk. Egyébként pedig egy fesztiválkoncertre igyekszünk dinamikusabb setlistet összerakni, kevesebb lassú, több pörgős számmal. Egy hosszabb koncerten sokkal jobban lehet ezekkel a dinamikákkal játszani, több lassú szám belefér, kevésbé ismert dalok is jobban beépíthetők.

Az új dalokhoz kapcsolódva. Mostanra eltelt egy kis idő a hatodik albumotok megjelenése óta. Hogy érzitek, milyen volt a fogadtatás?

Ez a hatodik lemezünk, és az szerintem egy nagyon jó visszaigazolás, hogy egyértelműen a lemez megjelenése óta nőtt egy nagyot a zenekar nézőszáma.

A setlistben öt-hat dal nagyon stabilan megragadt az új lemezről, ami elég jó arány. Nem egyszerű feladat összeállítani hat lemezből egy egyórás koncertet, de még egy másfél órásat sem. És az látszik, hogy az új lemezről van öt-hat szám, amit gyakorlatilag nem hagyhatunk le, mert úgy tűnik, nagyon népszerűek. Úgyhogy ennél talán jobb visszaigazolás nem is kell. Képzeld, még a bakelit is elfogyott.

Elfogyott a vinyl?

Igen. Most először a zenekar történetében bakelit lemez is készült az albumból és gyakorlatilag fél év alatt elfogyott az összes.

Terveztek újat készíteni?

Erről még nem beszélgettünk, de az is lehet, hogy újranyomatunk párat. Szoktuk figyelni a közösségi oldalakon, milyen visszajelzések jönnek, ha azt tapasztaljuk, hogy lenne rá igény, cselekedni fogunk.

Van az a szerintem tök menő történet, hogy a Kispál és a Borz utolsó turnéjának előzenekara lehetett az Esti Kornél. Ehhez kapcsolódva azt kérdezném, hogy mostani szezonban kikkel mozogtok majd, vagy ez hogy alakul nálatok? 

Mi mindig szoktunk klubturnéra vinni előzenekart. Az utóbbi években lett pár olyan zenekar, akikkel szívesen játszunk. Nálunk tök fontos az is, hogy ne csak műfajilag legyünk egy hullámhosszon, hanem emberileg is. Az utóbbi években ilyen zenekarok voltak például a Grabovski, az Idegen, az egy5egy és a Felső Tízezer. A Budapest Parkban is a Felső Tízezerrel fogunk játszani júliusban. Vannak nagyon ügyes zenekarok, akik már most egészen kezdenek népszerűek lenni. Ilyen például a Fiúk zenekar.

Köszönöm a válaszaitokat, záró kérdésként a legfontosabb. Mikor érkeztek legközelebb Pécsre?

Már bent van a naptárban. Megnézem. November 17. Pécsi Est.

Kép forrása: PEN Fesztivál