1367 KIKAPCS Rendezvények

Tavaszolás a Zsolnay Negyedben

Itt a tavasz. És mit szeretünk leginkább a tavaszban? A színeket, az illatokat, a meleg, de nem perzselő napsugarakat, a friss levegőt és még sorolhatnánk. A tavasz a szabadba szólítja az embereket, ezért is különösen tökéletes alkalom május 20-21-e, ugyanis ekkor rendezik meg a Zsolnay Pikniket. Gyertek és csemegézzetek a különleges programkínálatból, a Zsolnay Negyed jóvoltából!

Kockás pléd és fonott kosár, itt a tavasz, ideje kimozdulni már! A nap sugarai nemcsak a medvéket csalogatják elő barlangjaikból, de az embereket is házaikból. A parkok, terek ilyenkor megtelnek, minden nyüzsgő és vidám. Nincs is jobb, mint elmajszolni egy kis pogácsát, almáspitét vagy szendvicset, kint a szabadban. Május 20 és 21-én pedig ezt sok hozzánk hasonló, piknikért lelkesedő ember társaságában tehetjük meg a Zsolnay Negyedben.

Pécsen szerencsénkre több park is található, mely kiszolgálja a piknikrajongók ízlését, de nincs még egy olyan, mint a Zsolnay Negyed. Gyönyörű kerámiákkal tarkított épületek között, a zöldellő fűben heverészve arra lehetünk figyelmesek, hogy a fákról a kultúra hangai csiripelnek. Idén újra belekóstolhatunk a szabadság és a nyugalom ízébe, kultúrával fűszerezve. Családdal, barátokkal vagy saját magunkkal is érkezhetünk és falatozhatunk a kulturális csemegékből. A programok ingyenesen látogathatók, kicsik és nagyok egyaránt találnak kedvükre valót a piknikkosárban. 

A természet még a kultúrában is utat tör magának, ez adja az alapanyagokat és ihleti a formákat is, melyek a Land Art szépségét és egyediségét biztosítják. Nikola Faller horvát művész általában az ősz beköszöntével levelekből alkot, idén tavasszal azonban ellátogat Pécsre, ahol élőben fog megalkotni egy különlegességet a nézők szeme láttára, a pillanat inspirációjával.

Egész nap látogatható kiállítások közül válogathatunk, a Művészeti Kar Formatervezés Tanszék keramikus hallgatóinak kirakatától a Mandulafa Waldorf Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak alkotásaiig. Két falat között pedig részt vehetünk a Zsolnay Negyed rendhagyó tárlatvezetésein is. Hogyan éltek és alkottak a Zsolnay-lányok, Teréz és Júlia? Hogyan ért el nemzetközi sikereket Zsolnay Miklós, miközben rendszeresen töltötte éjszakáit kaszinókban és bálokban? Milyenek voltak közel-keleti utazásai és hogyan érte el, hogy fogadja őt a török szultán? A Zsolnay lányok titkai és Zsolnay Miklós kalandos életútja címen futó tárlatvezetés során ilyen izgalmas dolgokról mesélnek majd a korhű ruhába öltözött idegenvezetők.

Ha pedig egy kis pihenésre vágyunk, a fűben heverészve is élvezhetjük a színes zenei programokat. Gyerekeknek például Kárász Eszter és az Eszterlánc mesezenekar fog zenélni, felnőtteknek pedig többek között a Kollár-Klemencz Kamarazenekar és a Kozma Orsi Quartet.

Persze nem maradnak el a gasztroprogramok sem! Fazekas Bálint a La Fonte Reggelizővel várja az érdeklődőket egy piknikdoboz elkészítésére, szendviccsel és salátával japán bento módra.

Ételünket és vérünket egy jó kis piknikért: a program keretében véradásra is lehetőség nyílik.

Kellemes csemegézést mindenkinek!

Grafika: Munkácsi Zsófia