MERÜLJ EL

,,Ételre, nem dohányra van szükség!” Május 31-e a dohányzásmentes világnap

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1988 óta május 31-én tartja a dohányzásmentes világnapot, amely a dohányzás káros hatásaira és az aktív, valamint passzív dohányzás elkerülésének fontosságára hívja fel a figyelmet. 

A WHO egyik legfontosabb feladatának tekinti a dohányzás káros hatásainak felszámolását, valamint az illegális dohányáru-kereskedelem megszüntetését. Érdekes statisztika ezzel kapcsolatban, hogy tíz dohánytermékből egy a feketepiacon kerül értékesítésre. A dohányzás világszerte évente közel hatmillió ember halálát okozza, közülük hatszázezren a passzív dohányzás szövődményei miatt vesztik életüket.

Szerencsére a hazai adatok kedvező tendenciát mutatnak, ugyanakkor a számok elgondolkodtatóak. 2009-ben a férfiak 32%-a dohányzott mindennap, 2019-ben ez az arány 27%-ra csökkent. Ugyanakkor az Európai Unión belül a hetedik legrosszabb dohányzási statisztikával rendelkezünk a tizenöt éves kor feletti korosztályt tekintve. További érdekesség, hogy míg a felnőtt korosztály körében csökkent a dohányzók aránya, addig a hatvanöt év feletti lakosság körében növekedésnek indult. Több kutatás is bebizonyította, hogy a passzív dohányzás nemcsak az emberek, hanem az állatok számára is káros. A passzív dohányzással összefüggésbe hozható az is, hogy a 2009–2019 közti időszakban a krónikus tüdőbetegek aránya is csökkenő tendenciát mutatott. Míg 2009-ben 61 ezer új beteget regisztráltak, addig ez a szám 2019-re 36 ezerre csökkent, és 2021-ben már csak további 21 ezer új beteget jelentettek. Általánosságban elmondható, hogy a dohányzás szövődményei közé tartoznak a daganatos megbetegedések, az érelmeszesedés, a cukorbetegség, valamint az immungyengeség. Emellett a látászavarok kialakulásának kockázatát is növeli.

A WHO minden évben új kampányt indít a dohányzás visszaszorítása érdekében. Idén az „Ételre, nem dohányra van szükség!” névre hallgató kezdeményezésben a világ összes kormányát próbálják meggyőzni arról, hogy szüntessék meg a dohánytermesztési támogatásokat, és helyette a mezőgazdaságba fektessenek, hiszen eddig soha nem látott mennyiségű, 349 millió ember 79 országban szembesül élelmezésbiztonsági problémákkal. Ezek főleg olyan harmadik világbeli országok, amelyek közül nagyon sok érintett a dohánytermesztésben is. Sokan nem gondolnák, de Magyarországon is van dohánylevél-termesztés, azonban napjainkra a hazai ágazat mély válságba került, és a helyzet az európai dohányiparban is hasonlóan alakult.

Ha a saját életemre vetítem a dohányzás jelenségét, én a passzív dohányosok körébe tartozom, és a fent említett statisztikai adatok abszolút igazak rám is. A baráti társaságomból a legtöbb esetben legalább egy valaki dohányzik, és ugyan nem zavar, ha rágyújt, mert nyilván nem tilthatom meg neki, de én is asztmatikus betegséggel küzdök, amely részben ennek tudható be. Ha le szeretnél szokni a dohányzásról, legyen ez az első nap, hogy leteszed a cigarettát, és egy egészségesebb életmódra váltasz!

Grafika: Kiss Henrietta