EGÉSZSÉG

Tippek a nyári hőség ellen

A nyár mindig a szórakozás és a szabadság időszaka, de ilyenkor sem szabad elfelejtenünk, hogy a hőségben is oda kell figyelnünk saját egészségünkre. Ebben a cikkben olvashattok pár hasznos tippet, valamint néhány dolgot, amire érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk a nyári időszakban.

Milyen ételeket és italokat célszerű fogyasztani?

Az első és legfontosabb dolog – amelyre az orvosok is felhívják a figyelmünket, ha beindul a kánikula szezon – a megfelelő folyadékbevitel. Az ember szervezetét nagy mértékben megterheli a meleg, ez ellen a legegyszerűbb módszer a folyamatos folyadékpótlás. A nyári időszakban a tiszta ásványvíz fogyasztása lenne a legcélszerűbb, viszont sokan nem szeretik, azonban az is jó megoldás lehet, ha cukormentes vagy házilag készített szörppel ízesítjük a vizünket. Egyértelműen nem lesz olyan intenzív az íze, mint a cukrozott szénsavas üdítőknek, de sokkal egészségesebb és hidratálóbb a szervezet számára.

A folyadék- és elektrolitháztartás megfelelő szintjére is fontos odafigyelni. Az elektrolitoknak nagy szerepe van a sejtek folyadékszint egyensúlyában, kívül és belül egyaránt. A nem megfelelő elektrolitszint a sejtjeink éhezéséhez is vezethet.  Ezt a problémát vízben oldódó elektrolit italpor fogyasztásával ideiglenesen megoldhatjuk, de elkezdése előtt mindeképpen egyeztessünk a háziorvosunkkal. Ezen italporok alkalmazását általában csak súlyos kiszáradás esetén, vagy egyes diéták mellett ajánlják. Hosszútávú változást az étkezésünk megváltoztatásával érhetünk el. 

Folyadékszintünket kis mértékben zöldségeken és gyümölcsökön keresztül is növelhetjük. Ilyen folyadékban gazdag zöldség például a kígyóuborka, vagy a fejes saláta. Gyümölcsök közül a görögdinnye, eper és a barack az, amely segítségünkre lehet a dehidratáció ellen. Ha a nagy meleg miatt étvágytalansággal küzdenénk, inkább a könnyű ételeket helyezzük előtérbe. Jó választás lehet a halfilé, különféle ízletes saláták; vagy bármilyen kevésbé zsíros, nehéz étel, például sovány húsok, főzelékek.

Mit tehetünk a magas UV sugárzás ellen?

Potenciális veszélyforrás a nyár folyamán a magas UV sugárzás. A fényvédő, naptej viselése a testünkön és arcukon az év minden napján fontos, de a nyári hónapokban még fokozottabban figyeljünk oda az alkalmazásukra. A napégés nem csak külső fájdalommal jár, de a bőr belső szerkezetét is nagy mértékben roncsolja, ami elősegíti a későbbiekben a daganatos, vagy egyéb bőrbetegségek kialakulását. Ezért is nagyon fontos, hogy ne csak napozás vagy strandolás előtt gondoljunk a naptej használatára, hanem a mindennapokban is! Ajánlott minimum 30 faktoros naptejet használni, de még több védelmet nyújtanak az 50 faktorral ellátott termékek. Arcbőrünk megóvása érdekében, mindenképpen 50 faktoros és lehetőleg alkohol, valamintparfümmentes fényvédőt válasszunk. A különböző sapkák és kalapok viselése is egy jó praktika a fejbőrünk leégésének megakadályozásában.

Sokan gondolhatják úgy, hogy a megfázás és az egyéb betegségek a nyári melegben nem fenyegetik az embert, de lehetőleg nyaralás közben is óvjuk magunkat a fertőzésektől! Amennyire tehetjük, a déli órákat töltsük hűvös, árnyékos helyen, hogy elkerüljük a napszúrás veszélyét. Ügyeljünk arra, hogy a nagy melegből ne menjünk azonnal légkondicionált helyre; valamint, ha késő éjszakáig, esetleg egy fesztivál alkalmával egészen reggelig tervezünk a szabad levegőn lenni, akkor is vigyünk magunkkal legalább egy vékony kardigánt, ha induláskor még nem is érezzük a szükségét. Ezekre  az apróságokra odafigyelve nagyon egyszerűen elkerülhetünk egy megfázást.

Kis kedvenceink védelme

Nyáron saját magunk mellett háziállatainkra is nagyobb figyelmet kell fordítanunk. Az állatok itatótálját a hőségben naponta többször is érdemes ellenőrizni és tiszta hideg vízzel feltölteni, hogy ők is hidratálhassanak a melegben. Valamint fagyasztott jutalomfalatokkal is segíthetünk nekik felfrissülni. Emellett a fagyasztott jutalomfalatok elfogyasztása nagyobb kihívást jelent kisállataink számára, ezáltal szellemi elfoglaltságot is nyújtunk nekik, elősegítve ezzel a stressz csökkentését. Továbbá, amennyiben lehetséges, az esti sétákat válasszuk kisállatainkkal a meleg időben, valamint lehetőleg kerüljünk a forró, betonos területeket.

Mindezekre odafigyelve egyszerűbben továbblendülhetünk a nyári hőségből fakadó nehézségeken és gond nélkül élvezhetjük a hosszú nappalokat, a pihentető nyaralásokat és az iskola mentes hónapokat.

Fotó: Magosi Máté