1367

Kollégium vs. albérlet – Melyiket válasszam?

Amikor a felvételi értesítőt szorongatják a kezükben, már sok leendő egyetemista fejében ott motoszkál a gondolat: hol fogok lakni? Nem elég, hogy egy új városba kell költözni, adott esetben alig pár hét alatt át kell bogarászni a kollégiumi jelentkezést, és az albérleti lehetőségekkel is érdemes tisztában lenni. Ebből a cikkből kiderül, hogy a szükségletek és az igények mentén milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az ideális lakhatás kiválasztásához.

Finanszírozás

Alapvető, hogy olyan lehetőséget kell választani, amit elbír a pénztárcánk. A kollégiumok pár tízezres havi költségével nem tudja felvenni a versenyt az albérlet díja. Itt érdemes figyelembe venni azt, hogy az előbbinél nem kell rezsit fizetni, és a karbantartó szolgálat bérmentve elvégzi a javítási munkálatokat.

A kollégiumok fix berendezéssel vannak ellátva, így ezeknek a költsége nem a hallgatót terheli. Viszont arról le kell mondani, hogy saját bútorzattal tegyük otthonossá a szobát. Ezzel szemben az albérletben előtörhet belőlünk a látens lakberendező. Értelemszerűen a koli olcsóbb, viszont a kedvezőbb árért más tényezőknél kell kompromisszumokat kötni.

Személyes tér

Az osztozkodás nem újkeletű dolog, amit csak akkor kerülhetünk el, ha egyedül veszünk ki egy albérletet. Ebben az esetben korlátlan privát tér áll rendelkezésünkre, akkor foglaljuk be a konyhát, a tévét, amikor akarjuk, és a mellékhelységben is új szintre emelhetjük a TikTok videók végeláthatatlan pörgetését.

A kollégiumban viszont kénytelenek vagyunk elfogadni azt, hogy együtt kell élnünk egy (vagy több) emberrel. Érdemes már a gólyatáborban megtalálni a leendő lakótársakat, vagy az adott kollégium Facebook csoportjában keresgélni. Tanácsos hasonló beállítottságú, érdeklődésű, esetleg azonos karon hallgató társakkal összeköltözni, hogy elkerüljük a konfliktusokat (pl.: valaki éjjeli bagoly, valaki koránkelő), valamint, hogy közös szokásokat alakítsunk ki (pl.: együtt menjünk a campusra reggelente, közös főzés).

Közösségi élet

Itt nem csak az lehet mérvadó, hogy mennyire vagyunk társasági lények, hanem az is, hogy mennyire igényeljük azt, hogy noszogassanak minket. Mennyire van szükségünk arra, hogy egy társaság magával rántson, hogy közös programokat szervezzen, amire önszántunkból sosem mennénk el. A kollégiumban erre nagyobb számban van mód: közös filmvetítések, kvízek, forralt borozás, kocsmatúrák, sörpong bajnokságok.

Biztonságérzet és szabadság

A megfelelő lakhatás kiválasztásakor nem elhanyagolható szempont a biztonságérzet sem. Fel kell tennünk a kérdést: egyedül egy lakásban mennyire érezzük magunkat komfortosan? Sötét lépcsőház, ismeretlen környék, zajos szomszédok. Ezért is nagyon fontos albérletnézőben a környékről is érdeklődni. A kollégiumban portaszolgálat működik, illetéktelen személy nem tud bemenni, továbbá több kamerát is elhelyeztek az épületekben. Az albérletek esetében ez leginkább a bérbeadótól függ.

Ebből következik az, hogy a kollégium több szempontból is kötöttebb, míg az albérletben nagyobb a szabadság. A bérlők saját időbeosztásukat és szabályaikat követhetik, ám ezzel nagyobb felelősség is hárul rájuk.

Lakhatás Pécsett

Idén összesen hat pécsi és négy vidéki kollégiumba jelentkezhetnek a PTE hallgatói. Erről részletesebben egy korábbi cikkből tájékozódhatunk.

Az albérletkeresés már nagyobb kaland. Érdemes időben csatlakozni pécsi albérlet Facebook csoportokhoz, mert a legkönnyebben így találhatjuk meg a tökéletes lakást. Mindemellett az ott fellelhető hirdetések alapján feltérképezhetjük a helyi kínálatot, és ezek a bejegyzések segítenek eldönteni azt, hogy milyen paraméterek mentén érdemes az ár-érték arányt meghatároznunk.

A legtöbb élhető albérlet havi bérleti díja 100-120.000 Ft-nál kezdődik, és ekkor már egy másfél-, jó esetben kétszobás lakásról beszélhetünk. Ha csak szobát keresünk, akkor ez az ár természetesen kevesebb, de érdemes azzal számolni, hogy a beköltözéskor egy havi bérleti díjat, illetve kauciót (általában kéthavi bérleti díjnak megfelelő összeget) kell kifizetni.

A legnépszerűbb albérletek Egyetemvárosban, Uránvárosban és a Belvárosban találhatóak. Ezek sok szempontból egyetemistabarát városrészek: biztonságosak, frekventált a tömegközlekedés, itt találhatóak nagyrészt az egyetemi kampuszok, kulturális intézmények, valamint a szórakozóhelyek és bárok. A helyszín kiválasztásához érdemes a Google Térképet segítségül hívni, és olyan lakást keresni, amely egészséges távolságban van a képzési helytől.

Inkább a kollégium, ha…

Mindenekelőtt nagyon sokat lehet emberileg is fejlődni azáltal, hogy megtanulunk kompromisszumokat kötni és más emberekkel együtt élni. A kollégium költséghatékonyabb, talán ez a legfőbb előny egy egyetemista számára. Emellett sokkal könnyebb építeni a társas kapcsolatokat, a közösségi élet is pezsgő. A szobák és blokkok felszereltsége bőven elegendő ahhoz, hogy a tanulást, a pihenést és a szórakozást összeegyeztessük. Összeköltözhetünk a párunkkal vagy a barátainkkal. Nem kell a rezsivel bajlódni, és ha valami elromlik, akkor azt nem nekünk kell megjavítani. Ha szívesen ismernél meg új embereket, tudsz alkalmazkodni, és költséghatékony megoldást keresel, akkor a kollégium lehet a jó választás.

Inkább az albérlet, ha…

Összegezve az albérlet segíthet életre hívni a bennünk lakozó fiatal felnőttet. Azzal, hogy egy háztartást vezetünk (akár többedmagunkkal), új élethelyzetekbe kerülhetünk, és más perspektívából tekinthetünk a WC papír árakra, a pazarlásra és a lift fontosságára. Én azoknak ajánlom az albérletet, akik szeretnék maguk alakítani a szokásaikat, valamint egy saját kis kuckóra vágynak, amit önállóan rendezhetnek be. Kitűnő választás lehet azok számára is, akik életvitelszerűen szeretnének itt élni. Az albiban megvan a kellő mozgástér, kialakítható dolgozós/tanulós sarok, a konyhában lehet sütő és étkezőasztal, illetve egy fotel vagy kanapé kényelme felbecsülhetetlen lehet egy hosszú nap után.

Grafika: Fábián Patrik