1367

Segítség, kolis leszek! – avagy mit kell tudnunk a kollégiumokról?

Ha azt mondjuk, hogy kollégium, mindenkinek van ezzel kapcsolatban valamilyen benyomása. Számos érvet és ellenérvet hozhatunk fel mellette vagy ellene, az azonban biztos, hogy a legtöbb kolis egy igazi kalandnak éli meg az itt eltöltött éveket. Új barátságok születnek, rengeteg új impulzus éri az embert. Lássunk néhány alapvető információt a pécsi kollégiumokról, illetve arról, hogy mi mindennel érdemes készülnie egy kollégistának a beköltözésre!

Mit kell tudni a PTE kollégiumairól?

Az egyetemhez Pécsen hét; Szekszárdon, Kaposváron, Szombathelyen és Zalaegerszegen pedig egy-egy koli tartozik, többségükben egy szobán két vagy három ember osztozik. Egyes kollégiumokban blokkos rendszer került kialakításra, vagyis két szobára jut egy közös fürdő és egy kis konyha, míg máshol minden szoba rendelkezik vizesblokkal, és szintenként elérhető egy közös konyha. Így tehát a hallgatók kényelmes életmódot folytathatnak, bármelyik kollégiumba is nyernek felvételt.

De mégis mit vigyünk magunkkal?

Elég nehéz eltalálni, hogy mi az, amire szükség van, valamint megtalálni az egyensúlyt az egész ház elköltöztetése és az egyetlen szett váltásruha között. Lássuk, mik lehetnek azok a legfontosabb, vagy éppen legpraktikusabb dolgok, amelyeket nem érdemes otthon hagynunk!

A legtöbb időt általában az ágyában vagy az íróasztala mellett tölti az ember. Ez jelenti tulajdonképpen a privát szférát, azt a kuckót, ahová el tudunk bújni egy hosszú nap után, így nagyon fontos, hogy otthonos környezetet alakítsunk ki magunknak. A saját ágynemű mindenképpen remek dolog, azonban a kolis garnitúra is tökéletesen megfelel – az ágyneműhuzatról viszont nem szabad elfeledkeznünk. Érdemes beszerezni egy ágytakarót, elcsomagolni a kedvenc nyunyókánkat, illetve, ha kedveljük a dekoratív dolgokat, akkor néhány díszpárnát is akár. Az íróasztalunknak elsősorban praktikusnak kell lennie, így nem árt, ha kéznél van néhány toll, illetve olyan apróságok, mint olló, ragasztó, gémkapocs, de sokat ad a hangulathoz néhány növény vagy fénykép.  

Következzen a konyha. Bizony, a kollégiumban az ember magára marad és rá van utalva, hogy saját magára főzzön, így mindenképpen érdemes legalább egy lábassal és serpenyővel készülni. Ehhez jönnek hozzá az olyan apróságok, mint a fakanál, merőkanál, spatula vagy egy mérőkancsó, amelyek nagyban megkönnyítik a gyakorlatlan szakácsok életét is. Természetesen nem szabad, hogy kimaradjon a lapos- és a mélytányér, az evőeszközök, a poharak, bögrék, a törlőrongyok és a különböző tárolódobozok, zacskók.

Végül nézzünk be a fürdőszobába. Ez talán a legegyértelműbb mind közül. Szükségünk lesz törülközőkre, illetve egy fürdéshez használható papucsra, és tulajdonképpen ennyi. Praktikus lehet beszereznünk egy köntöst, amely főként telente tesz jó szolgálatot fürdés után, illetve egy saját fogmosó poharat, hogy fogkefénket biztonságban tudhassuk másokétól.

Mi maradt ki?

Van néhány olyan dolog, amiből általában sosincs elég. Ilyenek például az elosztó, a vállfa, vagy a kisebb-nagyobb tárolódobozok, kosarak. Aztán vannak olyan dolgok, amelyeket már csak akkor érdemes beszerezni, ha összebeszéltünk a leendő szobatársainkkal. Így érdemes felosztani a ruhaszárító, az olyan takarítóeszközök, mint a seprű, felmosó vagy mosogatószivacs beszerzését, de ugyanide tartozik például a fürdőszobaszőnyeg, a tükör, vagy éppen egy mosogatótálca. És mi az, amit nem érdemes otthonról hozni? Minden olyasmi, amit helyben is be tudsz szerezni könnyedén. Ilyenek a tisztálkodási szerek (legyen szó fogkrémről vagy samponról), tisztítószerek (mosogatószer, zsíroldó vagy éppen mosószer), illetve az alapvető élelmiszerek (liszt, tej, cukor és társai).

Végezetül a legfontosabb: csomagold össze minden bátorságod és nyitottságod, állj optimistán a helyzethez. Kezeld humorral a problémákat, légy empatikus a többiekkel, de hagyj időt magadnak is arra, hogy megszokd őket és az új helyzetet – ha pedig rutinos vagy már a kolis életben, segítsd az újonnan beköltözőket a tapasztalataid megosztásával!

Grafika: Rudas-Mekkey Csenge