MERÜLJ EL

Szoktál online vásárolni? – Jó, ha ezeket észben tartod

Manapság egyre nagyobb teret hódít az internetes vásárlás, hiszen kényelmesebb és gyorsabb is, mint elmenni egy üzletbe, nézelődni a sorok között, majd kivárni a kasszánál az olykor igen hosszú sort. Ugyan sok előnye van az online vételezésnek, azonban fontos, hogy körültekintőek legyünk, mert sajnos sokszor csalók áldozataivá válhatunk.

Az „érme” szebbik oldala

Első körben a jó tulajdonságait szeretném  sorra venni az interneten történő vásárlásnak.

Egyszerű és gyors

Ahogyan a cikkem elején is említettem, a webshopokról való rendelés sokkal gyorsabb, mint boltban vásárolni: magunk elé veszünk egy laptopot, tabletet vagy okostelefont, és máris nézelődhetünk az általunk választott áruház kínálatából. Egyszerű, hiszen otthonról, a kanapén ülve vagy az ágyban fekve is lehetőség nyílik arra, hogy kedvünkre válogassunk a termékek közül.

Semmi tömeg

Mi, emberek ugyan szociális lények vagyunk, de nem mindig szeretünk kimozdulni az otthon melegéből. Abban az esetben, ha éppen beteg vagy, nincs energiád kimászni az ágyból, mégis vásárolni szeretnél, akkor az internetes shopping egy nagyszerű megoldás lehet számodra. Ezenfelül amennyiben online vásárolsz, biztosan nem kell sűrű bocsánatkérések közepette odatolakodnod egy polchoz, ha éppen onnan szeretnél levenni valamit. 

Időmenedzsment

Ahogyan a mondás is tartja: az idő pénz. Sok percet, órát spórolhatsz meg azzal, ha nem boltba mész, hanem a kezedbe veszed a telefonod, és akár 10 perc alatt túlesel azon, ami máskülönben 1-2 órába is beletelhetne.

Az „érme” másik oldala

Az elkövetkező sorokban szeretném az online vásárlás néhány hátrányát, veszélyét felsorolni, amelyekre jobb, ha odafigyeltek.

Nem jó méret, szín 

Természetesen előfordul, hogy nem minden ruhából felel meg ugyanaz a méret, hiszen ahány márka, annyi méretezés. Az online vásárlás egyik hátulütője, hogy nem tudod felpróbálni az adott terméket, így sajnos előfordulhat, hogy rossz méretet rendelsz. Emellett a boltban láthatod, hogy milyen színű az áru, ezzel ellentétben az internetes weblapon pirosnak is tűnhet egy egyébként sötét rózsaszín felső. Ezt a „bakit” úgy előzheted meg, hogy elolvasod a produktumról adott pontos leírást.

Vigyázz, kitől rendelsz!

Ha a rendelésed nem egy üzletláncnál adod le, hanem magánszemélytől vásárolsz, próbálj minél jobban meggyőződni arról, hogy megbízható partner-e. Lehetőség szerint olvasd el a róla írt véleményeket, ha pedig valamelyik közösségi platformon leltél rá, akkor győződj meg róla, hogy a profil valódi. Sajnos egyre több csalóval találkozhatunk az interneten, akik előszeretettel vezetik meg a fogyasztókat: előre kérik a vételárat, cserébe pedig mést küldenek vagy egyáltalán nem kapsz semmit. Ennél extrémebb eset, ha megszerzik bankkártyád adatait, és azután akkora összeget emelnek le róla, amekkorára csak lehetőségük adódik. 

A szállítás

A futárszolgálatoknak hála az online vásárlás során a szállítással akad a legkevesebb probléma, azonban ők is tévedhetnek. Természetes emberi tulajdonság hibázni, ugyanakkor a vevők számára kellemetlen meglepetést okozhat, ha a kibontott terméket sérülten találják. Ezt elkerülendő célszerű lehet a törékeny, sérülékeny árucikkeket a boltokban megvásárolni, és saját felelősségünkre hazavinni.

Gyors és kényelmes az internetről rendelni, de fontos, hogy maradjunk óvatosak! 

Források:

https://legyelteis.hu/userfiles/educationitems/Az-internetes-vasarlas-elonyei-es-hatranyai-interaktiv-Hidvegi-Kornel.pdf

https://hvg.hu/tudomany/20080720_online_vasarlas