MERÜLJ EL

„Legfőbb célunk, hogy egy nap minden beteg gyermek mellett lehessen egy Amigo!” – interjú az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyik önkéntesével

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára vezetésével alakult meg 2016-ban azzal a céllal, hogy játékokkal, illetve játékos tanulással tegye sokkal színesebbé a kórházban gyógyuló beteg gyerekek mindennapjait. Jelenleg eddig öt településen vannak jelen: Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Szombathelyen és 2021 szeptembere óta itt Pécsen is. Kiss Tírával, az Alapítvány egyik féléves önkéntesével beszélgettem, aki nagyon sokat mesélt a mindennapos munkájukról.

Milyen segítséget nyújt az Alapítvány a beteg gyerekeknek?

A fő tevékenységünk az, hogy kórházi foglalkozásokat tartunk, ahol játszunk és beszélgetünk a gyerekekkel, így próbálva mosolyt csalni az arcukra. Ezenkívül a tanulásban is segítünk, ha erre van igényük. A pandémia közben, amikor személyesen nem járhattunk kórházba, online foglalkozásokat tartottunk nemcsak beteg, de rászoruló gyerekeknek is. Ezenkívül most fogunk küldeni több, mint ezer KALANDobOZZ-t olyan kórházakba, ahol nem vagyunk ott személyesen. Ezek olyan dobozok, amikben különböző kis kártyák, játékok, apróságok vannak.

Milyen jellegű foglalkozásokat tartotok kórházakban a gyerekeknek?

Egy Amigo kéthetente egyszer jár kórházba, mindig ugyanazon a napon 16-18 óráig. Van minden osztályon egy-egy dobozunk, tele mindenféle társasjátékkal, foglalkoztató füzettel és kézműves eszközzel. Ezek közül a gyerekek kedvükre válogathatnak, van olyan is, hogy az összes játék kipróbálásra kerül egy bevetésen (a kórházi foglalkozásokat hívjuk így). Nagy kedvenc a Halli Galli és a Dobble. Közben megpróbálunk egy kis nyelvtanulást is belecsempészni a játékba, bár erre nem minden gyerkőc kapható. Azokban a kórházakban, ahol a gyerekeknek hosszú időn keresztül kell bent tartózkodniuk, a házi feladat megoldásában és az iskolai tananyag megértésében is segítünk.

Mennyire nehéz és megterhelő lelkileg ez a tevékenység?

Pécsen két kórházi osztályra járunk: a Gyermekgyógyászati Klinika Endokrinológiai és Onkológiai Osztályára. Én személy szerint nem érzem megterhelőnek, mert az endóra járok, ahol főleg cukorbeteg és vesebeteg gyerekek vannak, akiknek csak pár napra kell bemenniük, és nincsenek ágyhoz kötve sem, nem érzik különösen rosszul magukat. Egy Amigo, aki az onkológiára, vagy például Budapesten a pszichiátriára van beosztva, természetesen teljesen más tapasztalatokat szerez. Az Alapítvány biztosít pszichológust bármelyikünknek, aki úgy érzi, hogy szüksége van segítségre egy-egy élmény feldolgozásához, de szerintem maga a közösség is nagy lelki támogatást nyújt. Fontosnak tartjuk, hogy egyikünk se menjen egyedül bevetésre, így legalább két ember átéli ugyanazt, és utána megbeszélhetik egymással.

Milyen tervek és célkitűzések vannak az Alapítvány jövőjében, hogy továbbra is segíteni tudják a beteg gyerekeket?

Pont most tartottunk egy háromnapos szakmai tábort, amin nagyon sok izgalmas ötlet és terv felmerült. Például nemsokára egy új Amigo várost avatunk, Miskolcot, ami egy nagy feladat, de mind nagyon várjuk. Már évek óta tervben van az Amigos külföldre való terjeszkedése is, de erről konkrétat még nem tudok mondani. Különben az egyik alapértékünk az, hogy minden Amigónak számít és fontos a véleménye, így tényleg bármelyikünk előállhat bármilyen ötlettel, ami szerintem szuper dolog. Legfőbb célunk, hogy egy nap minden beteg gyermek mellett lehessen egy Amigo!

Van valamilyen különleges történet vagy pillanat, amely különösen emlékezetes volt számodra az önkénteskedés során?

Én még csak fél éve vagyok Amigo, ezért még nincsenek igazán kiemelkedő bevetéses élményeim, mindegyik újdonság volt a maga módján. Amit ki tudnék emelni, az talán az az alkalom, amikor egy olyan kislány volt bent, aki egy nagyon komoly műtéten esett át. Nem szeretnék belemenni a részletekbe, de nyomot hagyott bennem az, hogy a foglalkozás során többször is megfogalmazott olyan kételyeket, félelmeket, amiket szerintem másnak nem mondott el. Ekkor realizáltam igazán, hogy sokszor könnyebben megnyílnak felénk, mint a „felnőttek” felé, és hogy mennyire sokat nyújthatunk azzal, ha meghallgatjuk őket, és mondunk pár bátorító szót.

Milyen pozitív változásokat látsz a gyerekek életében azáltal, hogy részt vesznek az Amigos a gyerekekért programjaiban?

A gyerekek a kórházban gyakran unatkoznak, bezárva és magányosan érzik magukat, és ez az, amit mi orvosolni tudunk. Nagyon megható látni, ahogy a bevetéseken lassan feloldódnak és végül vidáman és energetikusan köszönnek el tőlünk. Célunk még, hogy motiváljuk őket az idegen nyelvek tanulására, és hogy megismertessük őket különböző kultúrákkal, így úgymond elrepítsük őket a kórház falain túlra. Ezzel nemcsak a bezártság érzetét akarjuk csökkenteni bennük, hanem a kíváncsiságukat és tudásszomjukat is fel akarjuk éleszteni, ami remélhetőleg sikerül is. 

Mit nyújt számodra az Amigos?

Egy hihetetlenül befogadó közösséget, ahol mindenki egyéniség, és közben mégis ugyanazzal az értékrenddel rendelkezik. Túlzás nélkül mondom, hogy itt tényleg mindenkivel nagyon gyorsan mély barátságot lehet kötni, ami szerintem nagyon ritka. Leírhatatlanul hálásnak és szerencsésnek érzem magamat, hogy ezt megtapasztalhatom. Rengeteg közösségi programot szervezünk magunk között, például minden hónapban van kórháztalálkozó, tavasszal AmigoGoes, amikor egy város Amigói meghívják a többieket magukhoz, aztán nyáron mindig van egy évzáró/nyaralás a Balatonon és egy szakmai tábor, meg még sok más. Tehát tényleg minden adott ahhoz, hogy új embereket ismerjünk meg, és életre szóló barátságokat kössünk.

Hogyan segíthetnek az emberek a munkátokban?

Minden félév elején tartunk felvételit, ahová nagyon várjuk azoknak az egyetemistáknak a jelentkezését, akik szívesen lennének önkéntesek, és csatlakoznának a kis közösségünkhöz.

Maga a felvételi úgy zajlik, hogy először a jelentkezőknek ki kell tölteniük egy írásbeli feladatlapot, amit ebben a félévben szeptember 17-ig kell eljuttatni hozzánk (ez a feladás dátuma, nem a beérkezésé). Ha ez megtörtént, el kell jönniük egy személyes beszélgetésre. Ezektől nem kell megijedni, a személyiségetekre és a gondolataitokra vagyunk kíváncsiak, nem kell hozzá semmilyen különleges tudás. Legalább két COVID oltás és alapszintű tudás valamilyen idegen nyelven kötelező. A sikeres felvételi után az újdonsült Amigókat egy egész napos Amigo Iskolán készítjük fel. Önkéntesek szigorúan csak egyetemisták lehetnek, aki pedig nem az, az adományozással tudja segíteni a munkánkat, illetve a szponzoroknak, partnereknek is nagyon örülünk. 

Bővebb információért látogassatok el az oldalukra, az amigos.hu-ra, vagy Instagramon @amigosagyerekekert néven is követhetitek a mindennapjaikat!