EGÉSZSÉG

Tedd le az autót, kapd fel a bringát!

Szeptember 22-én ünnepeljük az Autómentes világnapot, amikor az utcák megtelnek emberekkel, a tömegközlekedési eszközökön pedig a megszokottnál is nagyobb hering-partit tartanak. Ilyenkor a városvezetés arra kéri a lakosokat, hogy ha tehetik, legalább az év egyetlen napján hagyják otthon autóikat, helyette pattanjanak fel a biciklijükre, használják ki a tömegközlekedés adta lehetőségeket, vagy sétáljanak. Vagy rollerezzenek. Vagy görkorcsolyázzanak. Csak a slusszkulcsot felejtsék el!

Szeretett kis városunk, Pécs pedig tökéletesen alkalmas is arra, hogy ne csak a tömegközlekedést, de a sétát és a biciklit is hatékonyan használjuk a munkába, vagy éppen az iskolába menet. A városvezetés, az aktivisták és a szervezők pedig nagyon hálásak, ha ezeket igénybe vesszük. Ez különösen szeptember 16. és 22. között látható és érezhető, amikor a város különböző programokkal várja az érdeklődőket. Az Európai Mobilitási Hét azokat köszönti, akik a fenntartható és környezetbarát közlekedést választják, és azokat szólítja meg, akik még nem éreztek rá ennek jótékony hatásaira. Többek között találkozhatunk a PTE Zöld Egyetem Program szervezésében a „bringás reggelivel” vagy a Pécsi Bicibusz ügyességi játékokkal, a TÜKE több járatát pedig ingyenesen igénybe lehet venni, akárcsak a PécsiKe 24 órás kerékpárjegyet. 

Ezzel persze nem csak a környezetünket támogatjuk, hanem saját egészségünket is.  Az utóbbi két évtizedben egyre többször esik szó az öko-, vagy más néven természetterápiáról. Sok kutatás kimutatta a környezet jótékony hatását az egészségre, ez a terápia pedig azon az elgondoláson alapul, hogy az embernek veleszületetten szüksége van a természettel való érintkezésre. A nevéről arra asszociálhatunk, hogy ez valószínűleg egy természetben megtartott terápiás ülés. Nem is állunk messze a valóságtól! A páciensek tapasztalatuk szerint sokkal oldottabbá válnak odakinn, ezáltal könnyebb a természetes környezetben, egy séta mellett megnyílni a terapeutának, és beszélgetni vele az érzéseikről. 

Emma Palmer természetpszichológus szerint egy ilyen terápia során a páciensek jobban érzik a kapcsolódást a környezethez, ezáltal könnyebben figyelnek befelé, az idő lelassul, a légzésük megnyugszik, az érzékszerveik pedig érzékenyebben reagálnak a környezetre. Mindez könnyebbé teszi a kapcsolódást a saját érzéseikhez is. 

Azonban nem csak azt tekinthetjük ökoterápiának, amit egy szakember vezényel le a rendelőn kívül. Már akár egy séta az erdőben, a tengerparton is gyümölcsöző lehet a mentális és testi egészségünk szempontjából egyaránt. Már heti 120 perc séta a természetben is hatékonynak bizonyul, sőt, ha városi környezetben mozdulunk is ki, az szintén pozitív hatást gyakorol ránk. A természetben töltött idő számos mentális probléma előfordulását csökkenti,  példaként említve a depressziót, a stresszt, vagy akár a PTSD-t. 

Sokszor a mindennapok rohanásában viszont elfeledkezünk arról, hogy a séta és a biciklizés nem csak egy különleges alkalom lehet, amikor túrázunk vagy várost nézünk, vagy éppen a Balaton körül tekergünk. A kényelmes autóülésekből kiszállva számtalan pozitív élményben lehet részünk. Nincs is annál jobb érzés, mint amikor egy-egy séta alkalmával új részleteket fedezhetünk fel a környezetben olyan útvonalakon is, amelyeket már ezerszer végigjártunk. Vagy, amikor összefutunk ismerőseinkkel, barátainkkal, és meg tudunk állni egy ölelés, egy puszi erejéig, hogy üdvözöljük őket. Séta mellett pedig könnyebben elmerülhetünk gondolatainkban is, ezáltal a természetjárás az elménket is fitten tartja, nem csak a testünket. 

Szeptember 22-én mozduljunk ki a természetbe, szálljunk ki autóinkból, és élvezzük a séta és a biciklizés adta lehetőséget, ha tehetjük! Vagy pedig szálljunk buszra, és tegyük ezáltal gördülékenyebbé a hatalmas reggeli forgalmat. 

Grafika: Gera Fanni