ITTHON

ÉlményTársak – Önkéntesség az Élmény Tár Tanodában

Van egy kis utca Pécs gyárvárosi részén, Álmos utca – már a neve is épp olyan kedvesen hangzik, mint amilyen ez a kertvárosi hangulatú utcácska. Itt bújik meg a családi házak között az Élmény Tár Tanoda, amely színesre mázolt kerítésével és hatalmas, olykor kissé vadregényes udvarával már az első látogatáskor elvarázsolja az embert – és akkor még nem találkozott sem az elképesztő gyerekekkel, sem az ő útjukat egyengető önkéntesekkel, mentorokkal. Na de mi ilyen különleges ebben a helyben, amiért érdemes figyelmet fordítani rá, támogatni a működését?

A Tanodáról

Egészen 2010-ig kell visszautaznunk az időben, ha a „tancsi”, ahogy a gyakran emlegetik, történetére vagyunk kíváncsiak. Egy biztonságos, közösségi térből lett először tanoda, végül 2018-ban nyerte el azt a formát, amelyben ma is találkozhatunk vele.

Az Élmény Tár Pécs keleti városrészében, a leszakadó félben lévő Gyárvárosban működik. Főként a környékbeli, mikroszegregátumokban élő nehéz sorsú gyerekek alkotják a Tanoda bázisát, akik számára otthon sokszor olyan alapvető dolgok sincsenek biztosítva, mint a vezetékes víz, a fürdőszoba vagy a gáz. Nehéz lenne röviden összefoglalni azt, hogy mi minden történik ebben a családi házból kialakított kis menedékben. Az elsődleges vízió a társadalmi mobilitás, amelyhez természetesen elengedhetetlen a gyerekek tanulmányi fejlődése. Épp ezért tanulófoglalkozások várják azokat a főként alsós fiúkat és lányokat, akiknek vagy valamilyen tárgyból több figyelemre van szükségük, vagy jól jön, ha van valaki, aki ellenőrzi, hogy haladnak a leckeírással. Ilyenkor általában egy tanulótársra egy-két gyerkőc jut, így kiemelt figyelmet kap az egyéni fejlesztés. Ezenkívül műhelyek formájában olyan hasznos tevékenységekbe vonják be őket, mint a főzés, megismerkedhetnek az informatika és az IT alapvető kérdéseivel és válaszaival, sportolási lehetőséget kapnak, társasjátékozhatnak, falat mászhatnak, zenélhetnek, mesélhetnek, és ezernyi új ötletet és élmény kipróbálhatnak, megélhetnek. Vannak ettől hosszabb távú projektek is, például a Paci Projekt, amelynek keretében az érdeklődők lovagolni járhatnak, vagy balatoni nyaralásokon való részvétel, illetve gyakran kerülnek megrendezésre projekthetek, amelyek során olyan témákban mélyülnek el a gyerekek, mint a környezettudatosság vagy a szakmaválasztás – mindezt persze játékos, kreatív módon.

Az önkéntes program

Ahhoz, hogy ez a bonyolult és rengeteg munkát igénylő rendszer működjön, természetesen segítségre van szükség. A tanodában dolgozó mentoroknak nem csak anyagi forrásokra van szüksége – bár ilyen jellegű felajánlásokkal is támogathatjuk munkájukat, ha megengedhetjük magunknak –, hanem olyan lelkes emberekre is, akik ugyanannyira szívügyüknek tekintik a „tancsis” gyerekek megsegítését. Így hát létezik egy önkéntes program, amelybe kortól, nemtől, sőt nemzetiségtől függetlenül bárki becsatlakozhat!

Na de miért éri meg? Elsősorban persze azért a rengeteg szeretetért, amit a gyerekek adnak. Ezenfelül rendkívül jó szakmai és élettapasztalatot nyújt, bármilyen területen is tanuljon az ember, hiszen olyan képességei, készségei fejlődnek, mint a kommunikáció, a csapatmunka, a rugalmasság, a kitartás vagy a türelem. Megismerhetünk rengeteg új embert, köztük külföldi önkénteseket is, így új barátokkal gazdagodhatunk, vagy éppen fejleszthetjük a nyelvtudásunkat. Segít a szociális érzékenyítésben, bepillantást enged a szociális és oktatási területek egy kis szeletébe, sőt az ilyen irányban tanulóknak egyetemi szakmai gyakorlati helyszínként is funkcionál.

Aki szeretné kipróbálni, hogy valóban igazak-e a felsorakoztatott érvek, az bátran megteheti. Bár az őszi nyílt hét már véget ért, az önkéntes képzés még nem kezdődött el – így ha valaki kipróbálná magát, de nem szeretne a tavaszi toborzásig várni, az keresse bátran  a tanodát, akár a különböző közösségi média felületeken, akár a honlapon, ahol további információk és elérhetőségek is rendelkezésre állnak. Álljatok ti is egy jó ügy mellé, és önkénteskedjetek, mert önkéntesnek lenni a világ legmenőbb dolga!

Fotó: Magosi Máté