EGÉSZSÉG

Búvárkodnék – na de hogyan is?

Biztos vagyok benne, hogy láttál már palackkal, furcsa ruhával és mindenféle, a palackból kilógó csővel ellátott embert, akit búvárnak neveznek. Ha a merészebbek és szerencsésebbek közé tartozol, az is lehetséges, hogy már volt rajtad búvárszemüveg és békatalp is. 

Na de gondolkodtál már azon, milyen is lehet egy fémpalackból szívott levegőnek köszönhetően perceket, akár egy órát lenn tölteni olyan mélyen, hogy a víz tetejét már csak hunyorítva látod? Ha igen, hadd osszam meg veled, hogyan lehetsz te is búvár, és mit érdemes átgondolni, mielőtt belekezdenél.

Először is, tekintve, hogy egy vízhez igen közeli sportról van szó, ha úszni még nem tudsz, érdemes először azzal megbarátkoznod. Persze nem kell mindjárt versenyúszóvá edzeni magad, viszont azzal számolnod kell, hogy egy sikeres vizsgához időre kell majd úsznod. 

A második fő tényező az, hogy a búvárkodás egy extrém sport. Ez azt jelenti, hogy bármennyire is szórakoztatónak tűnik a delfinek kergetése, maga a tevékenység stresszhelyzetekkel és veszéllyel jár. Ez annyit jelent, hogy egy vészhelyzetben is nyugodtnak kell maradnod. Az efféle képesség persze trenírozható, és a tapasztalt búvárok is gyakran megijednek, úgyhogy ha kitartó az ember, aggodalomra semmi ok. 

Ezzel el is érkeztünk a tanfolyamokhoz. Magyarországon és világszerte több búvártársaság létezik, melyek mindegyikén keresztül hozzájuthatsz hőn áhított igazolványodhoz (SSI, PADI, NAUI, UEF stb.). Egy hangyányi eltérés van köztük az oktatásban, illetve hogy hol használható az igazolvány. Alapvetően a PADI rendszerbe érdemes belépni, ez a legelfogadottabb világszerte. Természetesen ha csak az élményt próbálnád ki, egy oktatóhoz kötözve tíz méter mélyre le lehet merülni, azonban ahhoz, hogy csoporttal merülhess, szükséged lesz egy OWD (Open Water Diver), vagyis nyíltvízi búvárvizsgára. Ahhoz, hogy egy barátoddal párban merülhessetek, egy haladó tanfolyamot kell elvégezned, ugyanis a búvárok sosem merülnek egyedül. Valakinek le kell videózni, ha elkap egy cápa. A viccet félretéve, tényleg nem lehet egyedül merülni. Ha bármi probléma adódik, kell valaki, aki segít. 

A haladó igazolvánnyal a világon bárhol merülhetsz harminc méter mélyre, de sajnos nem akárhogyan. 

A következő, egymástól külön elvégezhető tanfolyamok között szerepel a barlangi, mélymerülő, fotós, mentőbúvár-tanfolyam és így tovább. Ezek olyan kiegészítések, amelyet mindenki magának választ meg, egyik sem kötelező, de mindegyikben lelhetünk valami izgalmasat. 

„A nyáron már merülnék, mennyi időmbe telne egy vizsga?”

Az elmélet jelenléttel két nap, ha online csinálod, akkor akár gyorsabb vagy lassabb is lehet. Itt megtanulhatod az alapvető folyamatokat és technikai tudnivalókat a búvárkodásról. A gyakorlat terén szükséged lesz nyolc órányi medencés és két-három napnyi nyíltvízi merülésre. Nagyjából minden újabb képzettségi fokozat elsajátítása ugyanennyi időbe telik. 

Az anyagiak terén egy kezdő és haladó tanfolyam 110 ezer forint, az utazást és szállást nem számolva. Ha megtetszik a sport, és idővel saját felszerelésbe fektetnél (amire az elején aligha van szükség, mert minden bérelhető baráti áron) nagyjából 300–500 ezer forintnyi költségre kell számítanod, minőségtől függően. 
Most már ismered a búvárkodás hátterét, és remélem, hogy mindez meghozta a kedved a búvárkodáshoz, jelentkezz, és ígérem, kihagyhatatlan kalandban lesz részed!

Grafika: Munkácsi Zsófia