ITTHON KIKAPCS

Végkiárusítás – fotókiállítás és csendes licit a Reggeliben

Október 1-én, vasárnap nyitott meg Gazsó Attila kiállítása Pécs egyik legnépszerűbb reggelizőhelyén, a Reggeliben. A kiállítás nem csak a témája miatt érdekes, hanem a párhuzamosan zajló különleges licit, a csendes licit miatt is. Ismerkedjünk meg a Végkiárusítással közelebbről!

Gazsó anyaga a négy gyermekes család lezárásokban eltöltött mindennapjairól készült. Saját családjával egy egész hónapot töltött otthon, ez idő alatt közel 200 felvételt készített, ebből a mennyiségből válogatta le képeit. Először 2020-ban, Sana Sanaa Corona Call 2020 elnevezésű nemzetközi pályázatán ért el sikereket, ahol 466 fotós beadott pályázata mellett a legjobb tízbe került. Ezt követően majdnem ugyanazzal a sorozattal nevezett az amerikai Documentary Family Awards fotópályázatra, ahol a kiemelt hatodik helyen végzett, valamint Barack Obama egykori fotósa, Lawrence Jackson neki osztotta ki a Judges Choice Awardot, vagyis azt a díjat, amelyet az egyes zsűritagok egyénenként adhatnak a számukra legjobban tetsző kép készítőjének. Azonban nem csak ezek a rangos díjak jelentik a képek értékét. Egyrészről ez a nehéz, közeli téma az, ami igazán megszólítja az embert, másrészről az az apró különlegesség, hogy Gazsó képei analóg technológiával készülnek: képeit otthon hívja elő, így abszolút kiveszi a részét a fényképek fizikai, kézzelfogható megvalósításában is.

Na, de hogy kerülnek ezek a képek Pécsre, a Reggelibe? Galambos Attila hathatós közreműködésének segítségével. Ő ugyanis az a személy, aki összekötötte Gazsó Attilát a pécsi Élmény Tár Tanodával, hiszen mindkét oldalhoz ezer szállal kötődik.

A licit végső célja 1.000.000 forint, amely összeget az Élmény Tárba járó, többségében hátrányos helyzetű, kisebb-nagyobb lemaradással küzdő gyerekek egyéni fejlesztésére, terápiás- és tehetséggondozására fordítana a Tanoda. A csendes aukció egy olyan adománygyűjtési forma, amely nagyban hasonlít a klasszikus licitálásra, hiszen ajánlatot lehet tenni az adott kiállítási darabokra, és aki a legnagyobb összeget ajánlja fel, az viheti az árut. Itt azonban a licit „láthatatlanul”, egy ajánlattevő űrlap segítségével történik, illetve az [email protected] e-mail címen.

A képeket október 31-ig tekinthetjük meg a Reggeli falán, egészen eddig licitálhatunk is rájuk. Akkor is érdemes megnéznünk ezeket a személyes, különleges atmoszférájú, nehéz időket idéző képeket, ha nem kívánunk licitálni rájuk, mert egészen biztos, hogy valamit megmozdít bennünk. Ha azonban valamiért nincs lehetőségünk személyesen ellátogatni a kiállításra, a képeket online is megtekinthetjük. 

Grafika: Munkácsi Zsófia