KIKAPCS

Netflix reality

Egy valóságshow attól jó, ha úgy viselkedik, mint egy nyilvános, bárki számára elérhető és érthető szociológiai kísérlet. A Netflix szolgáltatóján nem kell sokat keresgélnie az embernek reality műsorok után, amelyek a legkülönbözőbb témákat járják körbe változó színvonalon. Hadd emeljem ki a tíz legkülönlegesebb sorozatot!

Az ember életében kiemelt szerepe van a szerelemnek, így életéről szóló történeteiben szintén. Nem is meglepő, hogy a valóságshow-k igen nagy százalékának az igaz szerelem eszményi értékének bemutatása a célja, ezért a választottjaim fele ezt a témát járja körbe. Kezdjük is ezekkel!

  1. Perfect Match (2023)

A szerelemkereső reality műsorok alapfeltevése mindenkinek ismerős: egy tucatnyi szingli akár egymáson átgázolva küzd a nagy Ő-ért, és persze csak úgy mellesleg a főnyereményért. Csodás villák, gyönyörű külsejű emberek és luxusrandik – az érdekes csavar az amerikai készítésű Perfect Match műsorában viszont az, hogy a pénznyereményt kizárólag teljes csapatként lehet megnyerni. Minden szinglinek van egy potenciális tökéletes párja a hatalmas házban, így összesen tíz páros alakulhat a résztvevők közül. Tíz hét alatt kell mindannyiuknak megtalálnia a nekik rendelt személyt úgy, hogy csupán hetente egyszer kapnak visszajelzést csoportos szinten. Ezen kívül ügyességi és kompatibilitást mérő játékokon keresztül nyerhetnek a párok randevúkat, amelyek után egy-egy kapcsolat is tesztelhető. Az kerül itt lényegi szerepbe, ami a hétköznapi életben a legtöbb félreértést, bonyodalmat okozhatja a romantikában, vagyis a külső beavatkozás, beleszólás a kapcsolati viszonyokba.

  1. Dated and Related (2022)

A szinglik ezúttal párosával érkeznek: minden résztvevő saját testvérével az oldalán. Mintha a kamerák előtti ismerkedés nem volna egyébként is elég kínos, ezúttal a családtag jelenléte teszi ki az abszurd fordulatot. A testvéri kapcsolat erősségén, megbízhatóságán alapszik a játékmenet; a család alkotja a csapatot, és kölcsönösen befolyásolja a párkeresést. Akik drámára, különös szituációkra és bonyodalmakra vágynak, ne keressenek tovább!

  1. Love is Blind (2020)

Talán az egyik legismertebb amerikai valóságshow (címéből is adódóan) a vak szerelem kérdését járja körbe. A kísérlet résztvevői szinglik, akik megállapodásra, családra vágynak. A műsorban a férfiak és a nők külön lakrészeket kapnak. Paneleken keresztül randizgatnak egymással, és csupán a másik hangja ismeretében alakulhatnak ki érzések bennük. Amennyiben ez megtörténik, többnyire a férfi térdre ereszkedik, és csak ezután találkozhatnak a friss jegyesek. Ha minden jól alakul, ezt követően megkezdődik a kapcsolatuk tesztelésének időszaka. Mindössze négy hetük van az esküvőjükig, addig viszont szembesülniük kell közös életük minden lehetséges konfliktusforrásával: összeköltöznek, találkoznak a szülőkkel, barátokkal, megszervezik a nagy napot. Ám egészen a legutolsó pillanatig fennmarad az izgalom, ugyanis az oltár előtt várja őket a legnagyobb próbatétel. A kérdés egyszerű, a válasz viszont sosem egyértelmű.

  1. The Ultimatum: Marry or Move On (2022)

A Love is Blind alkotóinak újabb realityje immár szerelmespárok megmérettetésén alapszik. Pontosabban a résztvevők nem is egymással versenyeznek, hanem leginkább egymásért, ugyanis a műsorba olyan párosok érkeznek, akiknek egyik fele már házasodni szeretne, a másik viszont különböző okokból halogatná a kötöttség vállalását. Itt az első éjszaka után külön költöznek – szimbolikusan véget vetnek kapcsolatuknak, és megismerkednek versenytársaikkal, akik között ott rejlik egy potenciális szerelem lehetősége. Mindenki új párt választ, majd kezdetét veszi a három hetes próbaházasság. Ezután a versenyzők ugyanezt megismétlik az eredeti párjukkal, a tapasztalataik fényében pedig háromféle végkifejlet közül választhatnak: a párjukkal jegyesként, egyedül, vagy új szerelmükkel távoznak. 

  1. Deep Fake Love (2023)

A spanyol reality hasonlóan szerelmespárokat helyez reflektorfénybe, ám egyedibb módon: az igaz szerelmet a mindenkori hazugságok oldaláról teszik próbára. A több éves kapcsolati múlttal rendelkező párokat szétválasztják, és random csoportokban helyezik el a résztvevőket két hatalmas villában, ahol már várják őket a mindenre elszánt szinglik. A nagy fordulat viszont akkor következik be, amikor egy-két naponta vetítő estet tartanak nekik a másik villa kamerafelvételeiből. A kísérlet kegyetlen humora abban rejlik, hogy csak az első vetítés után árulják el a versenyzőknek, hogy a kisfilmek jelentős része az úgynevezett Deepfake technológiával készített hamis szituációkat tartalmaz. Ezzel megkezdődik a tippverseny, a főnyeremény pedig azé a párosé, akik a legjobban ismerik szerelmüket, és a legkevesebbet hibázva válaszolnak a kérdésre: amit láttak, az tényleg megtörtént? 

  1. The Circle – USA (2020)

Angol eredetije után a The Circle központi témája már nem a szerelem, hanem a szociális kapcsolatok, pontosabban a közösségi médián szerzett népszerűség. A versenyzők külön lakásokból alkotnak maguknak profilt a játék rendszerében, szabadon választhatnak akár hamis alteregót, és ezen keresztül kommunikálnak egymással a stratégiai státuszversenyben. A cél: kiszórni a catfisheket, és kiépíteni a legmegbízhatóbb kapcsolatokat, hogy megválasztott influenszerként tényleges befolyásuk legyen a játék menetében. 

  1. Summerjob (2022)

Nincs olyan ember, aki ne hallotta volna még az ominózus mondatot: „ezek a mai fiatalok!” – Az olasz reality összegyűjt egy rakás tizenévest a leggyűlölhetőbb előítéletek nevében: gazdagok, szépek, beképzeltek és semmirekellők. Az elkényeztetett kamaszok egész életüket bulizással töltik, ezért a valóságshow készítői egy luxusnyaralásra invitálják őket Mexikóba. Érkezésüket követően pedig elárulják a nagy meglepetést: a pénzért dolgozni kell. A résztvevők olyan nyári munkákat végeznek az elkövetkezendő hetekben, amelyeken keresztül megtapasztalhatják fényűző életük másik oldalát: helyi vállalkozók éttermében, hotelében, szépségszalonjában teszik próbára őket. A heti kifizetések adnak nekik visszajelzést munkájukról, amely sorsdöntő erejű a főnyeremény elérésében. Időközben azonban többször kísértés éri őket a még meg sem kapott pénzük elfecsérlésére – különböző csoportos és egyéni döntéshelyzetekkel találják szemben magukat. 

  1. 28 Days Haunted (2022)

Edward és Lorraine Warren neve ismerős lehet azoknak, akik érdeklődnek a természetfeletti észlelések iránt – a házaspár történeteire épül többek között az Annabelle és a Démonok között filmek narratívája. Ezúttal a 28 napos ciklus elméletüket tesztelik három horror-történelmű helyszínen. Műsorvezetők helyett paranormális szakértők figyelik és kommentálják a médiumokból, démonológusokból, látnokokból álló kettes-hármas csapatokat. „A kutatók megfigyelik a helyszínt, a szellemek pedig a kutatókat.”

  1. Zombieverse (2023)

A koreai reality zombis túlélőjáték alapkoncepciója szerint egy randiműsor forgatásán egy csókból véres gyilkosság válik, ezzel pedig kitör a zombiapokalipszis. A maroknyi celeb túlélését követhetjük végig, akiknek minden külső kommunikáció nélkül kell kitapasztalniuk a vírus és a különböző élőhalottak tulajdonságait, gyengeségeit. A valóságshow egészen különös módon keveri a horror- és akciófilmek, valamint a videójátékok világát, a narrációba pedig belecsempésztek kellő iróniát. 

  1. The Devil’s Plan (2023)

Squid Game rajongók, figyelem! A Netflix elhozta nekünk azt a koreai reality műsort, amely a lehető legközelebb áll a népszerű sorozat világához (ne aggódjatok, azért nem kegyetlen gyilkosságokkal funkcionál!). A játék célja, hogy az emberek a narrátorra támaszkodva levessék a társadalom által rájuk kényszerített maszkjaikat. A résztvevők egyszerre játszanak egyéni és csapatjátékot, miközben különböző ügyességi, stratégiai és logikai, de mindenképpen bonyolult feladatokban mérettetnek meg „kirakós darabokért” harcolva. A főmérkőzések során döntenek a kiesőkről és a börtön lakóiról, a jutalomjátékok teljesítése pedig növelheti a főnyereményt. 

+1. Insiders (2021)

A spanyol műsor a valóságshow-k Jokere. A teljes műfajt felforgató sorozat magát előválogatónak álcázva készíti ki jelentkezőit, még a nézők számára is teljesen kiszámíthatatlan és meglepő játékmenettel. Hazugságok és átverések nyomán teszik próbára a karaktereket leginkább morális értelemben, folyamatosan olyan szélsőséges helyzetek elé állítva őket, amelyek által az első perctől kezdve az utolsóig egyedi és izgalmas narratíva alakul ki. 

Fotó: Netflix Life