MERÜLJ EL

Közeleg a vizsgaidőszak! – Tippek a hatékony tanuláshoz

Már csak egy hónap és vége lesz az ősznek, ami annyit jelent: jön a tél. Mások ezt az időszakot izgatottan várják, hiszen ha december, akkor karácsony! Az egyetemisták számára azonban az év utolsó hónapja nemcsak a meghitt ünnepek eljövetelét jelenti, hanem a téli vizsgaidőszak kezdetét is. 

Az elkövetkező sorokban pár tippet olvashattok, amelyek megkönnyíthetik az olykor kilátástalannak tűnő felkészülést egy-egy vizsgára!

Tervezz előre és könnyítsd meg a dolgod!

Talán az egyik legfontosabb lépés az, hogy tervezd meg előre a tanulást. Itt gondolok arra, hogy vedd magad elé a füzetet, könyvet és nézd meg, hogy pontosan mennyit kell tanulnod az adott tárgyra, és persze azt is vedd figyelembe, hogy erre mennyi időd van. Számomra sokkal könnyebb úgy tanulni, hogy felosztom az anyagot, hiszen így el tudom kerülni azt, hogy három nap alatt kelljen megtanulnom több mint száz oldalt. 

Tiszta, „kütyümentes” környezet

Persze nem mondok újat azzal, ha azt javaslom, hogy válassz egy csendes, nyugodt helyszínt a tanuláshoz. Régebben olvastam, hogy jobban fog az agyad, ha van egy állandó környezet, ahol tanulsz: ez lehet a szobád, egy kolis tanulószoba vagy egy könyvtár. A lényeg, hogy ne váltogasd sűrűn a helyed, mert lehet, hogy többet fog ártani, mint használni.

A másik nagyon fontos dolog, hogy ha nem igényel laptopot, telefont és internetet a felkészülés, akkor tedd magad offline módba, mert sajnos könnyen elkalandozhat a figyelmed. Személy szerint én tanuláskor mindent kikapcsolok a mobilomon és a gépemen is, majd átviszem őket egy másik helyiségbe, így el tudom kerülni azt, hogy kizökkenjek a koncentrációból. 

Fontos, hogy tarts szünetet!

Egy előadáson hallottam, hogy az ember egy órán keresztül tud aktívan figyelni és tanulni, úgy, hogy az hatékony legyen. Embere válogatja, hogy kinek mennyi szünetre van szüksége, azonban jó kiindulópont lehet, hogy tanulsz egy órát, majd tartasz egy tíz perces pihenőidőt, amit tölts el olyan dologgal, ami kikapcsol. Természetesen ennek nem egész nap kell így mennie, hiszen hagyni kell az agynak egy nagyobb regenerálódási időt is. Nálam az vált be, hogy ha az adott napon eljutok a tervezett tételmennyiség feléig, akkor tartok egy minimum egy-másfél órás szüntet. Ebben az intervallumban egyél, feküdj le egy kicsit vagy akár mozogj egyet, fontos, hogy olyan elfoglaltságot válassz, ami energiát ad neked a nap további részére!

Jutalmazd meg magad, hogy motivált maradj!

Ha valaki elér valamit az életben, sok helyen jutalmat kap érte. Miért is ne csinálhatnád ezt meg magaddal akkor, amikor valami számodra hasznos dolgot elvégeztél? Nagy motivációnak számíthat az, ha kis lépcsőket állítasz fel: pl. „megtanulok 5 tételt és elmegyek sétálni” vagy „megtanulom ezt a részt és eszek egy csokit”. Fontos, hogy néha jutalmazzuk meg magunkat, hiszen elsősorban a saját céljaink és sikereink eléréséért tanulunk, így megérdemeljük az elismerést. 

Aludj eleget!

Tudom, hogy sokat kell tanulni, azt is tudom, hogy sokszor szorít az idő, azonban egy valamit próbálj meg elkerülni: a kialvatlanságot. Nem leszel előrébb azzal, ha napi négy-öt órát alszol, majd egész nap, éjszakába nyúlóan tanulsz. Az agyadnak is kell minimum nyolc óra, hogy teljesen kikapcsoljon, így törekedj arra, hogy aludj eleget! Ez sokkal nagyobb segítség lesz, mint az, hogy hajnalig gyötörd magad a könyv felett.

Ismétlés a tudás anyja

Ezt a szöveget mindenki megtanulta már általános iskolában. Lehet sokszor már nagyon untuk, amikor sokadjára mondták el, azonban felnőtt fejjel átgondolva ez egy nagyon hasznos tanács. Bármire is tanulsz, legalább egyszer ismételd át az anyagot, mert így biztosan alaposan beépül az agyadba, aztán amikor eljön az idő és vizsgázni mész, nem lesz olyan kérdés vagy tétel, amire ne tudnál válaszolni. 

Remélem, sikerült hasznos tippekkel szolgálnom nektek és tudtam segíteni! A közelgő vizsgákhoz és zh-khoz mindenkinek sok sikert, és tudjátok:

„Sose hagyjon el bennetek a remény!”

Az éhezők viadala c. film

Források: 12

Grafika: Kovács Emese