KIKAPCS

„Akkor teljesedek ki igazán, ha látom, hogy az emberek jól érzik magukat és táncolnak a zenémre.” – interjú Tokodi Krisztoferrel, a pécsi elektronikus zenei szcéna helyi DJ-jével

Senki számára nem újdonság, hogy Pécs szórakozás, művelődés és kultúra szempontjából hazánk egyik legsokszínűbb városa. Mindenki, aki idetéved egyetem, munka, vagy kirándulás céljából, érezheti a város pulzáló energiáját, ahogy minden irányból megragadják figyelmét a látni-, és hallgatnivalók. Ebben a cikkben a pécsi elektronikus zenei szcénába nyerhetünk betekintést Tokodi Krisztofer helyi DJ, fényfestő, és eseményszervező lencséjén keresztül.

Hogyan csöppentél bele a zene világába, és mi hozott Pécsre?

Szerbiából, Szabadkáról érkeztem Pécsre három éve. A PTE MK elektronikus zenei médiaművész szakán végeztem, de jelenleg is tevékenykedem az egyetemen, emellett foglalkozom fényfestéssel, és programszervezéssel is. Amikor elkezdtem tanulni a PTE-n, már nagyjából tíz éve szerves része volt az életemnek a zene, és szerettem volna tovább fejlődni, és megtudni, hogy mit rejt még magában ez az inspiráló város.

Mit érdemes tudni a PTE elektronikus zenei médiaművész szakáról?

Ez a szak rengeteg lehetőséggel és jó emberrel vár mindenkit. A fő célja, hogy elektronikus zeneszerzést, hangtervezést, és más elektronikus művészeteket ismertessen meg a hallgatókkal, valamint, hogy olyan zenészeket képezzen, akik megállják a helyüket mind a magyar, mind a nemzetközi művészeti és kulturális életben. Ezen belül elég szabadszellemű, különböző médiumokkal, és rengeteg experimentális darabbal foglalkozunk, folyamatosan próbáljuk kitapogatni és feszegetni a zene határait, letérni a járt utakról, és az önkifejezés felé lépni – innen ered a „zajzene” elnevezés. De, ami különlegessé teszi a pécsi EzmBA-t, hogy minden hallgatót individuumként lát, mivel teljesen más területekről és műfaji háttérből érkeznek a hallgatók, ezért próbál arra összpontosítani, hogy mindenkiből kihozza a saját hangját, korlátok nélkül, így azt lehet építeni, aki te vagy igazán.

Ki vagy te igazán? 

Én alapvetően akusztikus-instrumentális vonalon mozogtam a kezdetekkor – együtteseim is voltak, a későbbiekben pedig egyedül is elkezdtem foglalkozni a zenével, mert nagyon inspirált. Így kerültem bele a zenélés „producing” aspektusába, ami annyit tesz, hogy te magad vagy a zenei szerkesztő, és csinálod a zenét. Ezáltal szép lassan belefolytam a különböző elektronikus zenei műfajokba, és kipróbáltam magam például a DnB-ben és a dubstepben, és így lyukadtam ki végül a techno világában, amit a mai napig leginkább művelek. Az évek során rengeteg zenei megbízást is kaptam: színházaknak, installációkhoz, valamint fényfestésekhez írtam zenéket. De mélyen belül, amit igazán szeretek, az a tánczene, és úgy érzem, hogy akkor teljesedek ki igazán, ha látom, hogy az emberek jól érzik magukat és táncolnak a zenémre.

Milyen eseményeken lehet veled, mint fellépővel találkozni? 

Pécsen, Szegeden és Budapesten is szoktam zenélni, különböző klubokban és szervezői egységeknél. Olyan bulikon, ahol a zenekedvelő emberek jönnek össze, hogy olyan zenéket hallhassanak, amelyekben megtalálhatják a saját ízlésvilágukat, vagy hallgatásuk közben éppen kitágítsák azt, és találjanak valami újdonságot. Ezek nem klasszikus értelemben vett diszkó-jellegű partik, ahol a zene általában másodlagos szerepet foglal el, hanem olyan események, ahol az emberek tényleg azért jelennek meg és járnak vissza, mert imádják a zenét.

Itt Pécsen milyen lehetőségek vannak arra, hogy ellátogassunk egy ilyen eseményre?

Pécsen a helyszínek korlátozottsága ellenére is hatalmas közösség épült ki az elektronikus zenei rendezvények köré. A közismert helyek, ahol ezek a leggyakrabban történnek, például a Szabadkikötő, a Nappali, az Amper és a Szenes. Ezeken a helyeken ténylegesen létre tud jönni az a közösségépítő közeg, ami a „kommerciálisabb” bulikról sajnos hiányzik.

Mi teszi különlegessé, kiemelkedővé ezeket a bulikat?

A különleges hangulat abban rejlik, hogy az emberek, akik itt megismerkednek, egy sokkal szorosabb közösséget alkotnak, ami túlmutat azon, hogy „együtt bulizunk péntek este”. Szerintem egy városnak hatalmas szüksége van ezekre a kezdeményezésekre, hogy a fiatalok lássák a városban az életet, a lehetőségeket és az összetartó közösségeket. Ezen kívül erős ízlésformáló hatása is van ezeknek az eseményeknek. A klasszikus értelemben vett szórakozóhelyeken csak azokkal a zenékkel találkozunk, amelyek az elmúlt tíz évben populárisak voltak, ezeket mindenki ismeri, és szinte unja is őket. Ezzel ellentétben az elektronikus zenei eseményeken minden a zenéről szól, ami hatalmas kiteljesedést tud nyújtani az erre fogékony embereknek. Olyan zenéket és stílusokat is megismerhetünk, amelyekről nem is gondoltuk volna, hogy egyszer érdekelni fog minket, de az este végén többként megyünk haza, mint ahogy érkeztünk, mivel minél több irányba nyúlik ki az érdeklődésünk, annál színesebb lesz a személyiségünk, és ez az élet minden területén hasznos. Illetve, mivel tényleg szörnyen szoros közösségről beszélünk, sokszor azért is megyünk el egy ilyen bulira, hogy támogassuk a barátainkat, akik éppen fellépnek, mivel páratlan élmény látni, hogy büszkék, és élvezik, amit csinálnak, amikor táncolunk és jól érezzük magunkat a szettjükön.

Hogyan jelenik meg az életedben az eseményszervezés?

A pécsi elektronikus zenei élet rendkívül színes, majdnem minden műfaj képviselteti magát itt, például a riddimesek, a technosok, a house-osok, a minimálosok, downtemposok és még sorolhatnám. Így nagyon sok különféle ember fordul meg ebben a közösségben, tehát mindig van és lesz is igény ezekre az eseményekre, ezért érzem fontosnak, hogy részt vegyek a szervezésben is.

Számomra az egész nyolc éve kezdődött Szegeden, ahol kapcsolatba kerültem egy számomra nagyon kedves kollektívával, a Gather2getherrel. Elkezdtem DJ-zni az eseményeiken, és szépen lassan belefolytam a szervezésbe is, mert teljesen beszippantott a közösség. Amikor Pécsre költöztem, akkor is élt bennem a vágy, hogy folytassam, amit Szegeden elkezdtem, így kedves barátaimmal belefogtunk egy eseménysorozat szervezésébe a Szabadkikötőben, amit SpacePort névre kereszteltünk. Ide az EzmBA szakról, és a környezetünkből hívtunk tehetséges embereket zenélni, különböző tematikájú estéken. A mai napig tart a lendület, ami elindított bennünket ezen az úton, és igyekszünk minél magasabb minőségben és minél sokszínűbben kivitelezni a SpacePort eseményeit.

A közeljövőben is várhatunk valamilyen eseményt tőletek?

Igen, november 24-én kerül megrendezésre a SpacePort második Silent Disco eseménye a Szenes Klubban.

Mi az a silent disco, és mi vár a résztvevőkre ezen az eseményen?

A silent disconak annyi a lényege, hogy a zene nem hangfalakból szól a buli folyamán, hanem füleseken keresztül, amelyekbe egy router közvetíti a különböző színpadokon, különböző DJ-k által játszott zenét. Minden résztvevő kap egy saját fülhallgatót, amelyet a buli folyamán viselhet.A különböző csatornák közül választhatja ki, hogy éppen milyen stílust szeretne hallgatni, és bármikor válthat is közöttük. Három műfaj lesz, amelyek párhuzamosan fognak szólni három színpadról. Hallgathatjuk majd a riddim-DnB-minimal dubstep vonalat, a másik színpadon melodic technora és minimalra bulizhatunk, a harmadik színpad pedig a technoé lesz. Az eseményen 12 DJ fog megfordulni különböző szervezői egységekből, többek között a Millenium és a Family Fast is képviselteti majd magát.

Nagyon különleges élmény egy ilyen rendezvényen részt venni, mivel mindenki szabadon bulizhat a saját ízlésének megfelelő zenére, de mégis közösen tudjuk élvezni az egész eseményt. Mindenkit tudok bátorítani, aki még nem vett részt ehhez hasonló eseményen, hogy jöjjön el, mivel amellett, hogy páratlan élmény, nincs lehetőség máshol kipróbálni ezt a koncepciót jelenleg Pécsen!