ITTHON KIKAPCS

Forrócsoki, fényfestett Dzsámi és kézműves holmik – mi fán terem a pécsi advent?

A december elsejével nem csak a tél köszöntött be, de a karácsonyi készülődés, az adventi időszak is elkezdődött. Sokunknak ez a pár hét jelenti az év fénypontját, amelyet várakozással, ráhangolódással, és szívünk díszbe öltöztetésével töltünk, hogy aztán karácsonykor önfeledten ünnepelhessünk szeretteinkkel. De mit is szimbolizálnak a koszorún meggyújtott gyertyák, és mit tartogat az advent a pécsiek számára? 

Az advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig, január 6-ig tart. Advent első vasárnapja három időszak kezdetét is jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét, és természetesen az adventi időszak kezdetét. Az egyházi naptárban a hét mindig vasárnappal kezdődik, így advent négy hete is a négy vasárnapot hozza magával. December 24. az advent utolsó napja, de még nem karácsony. Mivel az adventi időszakot az ortodox kereszténységnek megfelelően böjt is jellemezte, ezért a hagyományos ételek, amelyekkel Szenteste találkozhatunk az asztalon, megfelelnek a böjtnek. Az advent szót erre a negyven napos böjtre is szokták érteni, amellett, hogy a szó valódi jelentése „eljövetel”, ami az „Úr eljövetelét” fejezi ki. 

A huszadik század közepére a böjtölés szokása ugyan eltűnni látszott, számos szokás kötődik az adventhez, amelyek a mai napig szerves részét képezik a decemberi hétköznapjainknak. Ilyen például az időszak ikonikus eleme, az adventi koszorú is. Az adventi koszorú napjainkban már sokkal inkább funkcionál dekorációs elemként, és a tradicionális szabályokat sem tartjuk be megjelenését és színeit illetően, de fontos tisztában lenni a szokás eredetével és jelentőségével is. A koszorú a várakozás szimbóluma, gyertyái az adventi időszak négy hetét jelképezik, az örökzöld ágak, amelyek az alapját adják, pedig a fény és a tavasz iránti vágyakozást jelentik. Ezen felül a koszorú kör alakja Isten örökkévaló szeretetét, az égő gyertyák növekvő száma a fény, és Jézus eljövetelének közeledtét szimbolizálják. A gyertyák színe hagyományosan az advent időszakának liturgikus színeivel egyeznek meg: három lila, egy rózsaszín (amelyet a tévhitekkel ellentétben nem utoljára, hanem a harmadik vasárnapon illik meggyújtani). Az előbbi a bűnbánat színe, amely az egész adventi időszakot felöleli, az utóbbi pedig az örömé.

A másik mára hatalmas népszerűségnek örvendő szokás az adventi naptár. Története a huszadik századforduló körül kezdődött, és egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard már hetekkel az ünnep előtt tűkön ülve várta a karácsonyi ajándékokat. Az édesanya ezért kitalálta, hogy a kisfia minden nap megehet egy darab csokoládét. A csokoldékat egy huszonnégy részre osztott papírlapra tűzte fel, így a fiú minden napban örömét lelte, és még nagyobb lelkesedéssel élte meg a várakozás időszakát. Napjainkban az adventi kalendáriumok minden télen meghódítják a világot, és mára már nem csak a szülők készítenek a gyermeküknek ilyen meglepetést, hanem bárki beszerezhet magának egy naptárt, ami édességektől kezdve a kozmetikumokon át egészen a kézműves sörökig bármit rejthet, amire vágyunk. Ez a szokás azon felül, hogy hozzáad az adventi időszak izgalmához, arra emlékeztethet bennünket, hogy lassítsunk le, értékeljük az adott napot, és ne felejtsük el azt átélni, amiről valójában szól ez a pár hét: az örömöt. 

Az adventi vásárok kiemelten népszerű látványosságok az év ezen szakaszában, mivel nagyszabású dekorációikkal, fényeikkel, szezonális ételeikkel és italaikkal igazi téli paradicsomot nyújtanak a látogatóknak. Ha karácsonyi hangulatba szeretnénk kerülni, érdemes ellátogatni a helyi adventi vásárra, mivel nincs is ünnepibb egy pohár forralt bor társaságában andalogni a karácsonyi fények és kézműves bódék sokasága közepette. A pécsiek legnagyobb örömére idén is megrendezésre kerül a pécsi adventi vásár, amely változatos programokkal, gasztroudvarral, kézműves vásárral és látványos fényfestéssel várja az érdeklődőket, december 1-től egészen december 24-ig a Széchenyi téren. A vásárban a sokszínű zenei előadások meghallgatása mellett kényeztethetjük érzékeinket helyi, kézműves borok és sörök kóstolásával, különböző ünnepi nyalánkságok majszolásával, vagy egy kiadós, ízletes vacsorával a változatos nemzetiségek konyhaművészetéből. Ezután körülnézhetünk a különböző kézműves termékek kavalkádjában, ahol amellett, hogy egyedi, minőségi ékszerekkel, szappanokkal, kerámiákkal és még sok mással gazdagodhatunk, támogathatjuk a helyi kisvállalkozókat, hogy másokat is megörvendeztethessenek munkájukkal. Hétvégente pedig az Adventi Fényfestő Gyerekrajzpályázat alkotásait csodálhatjuk meg a gyönyörű pécsi templom, a Dzsámi déli homlokzatára vetítve, hogy az ifjú tehetségek hangulatos, ünnephez illő rajzain keresztül is átérezhessük a meghitt, szeretetteljes légkört. Pécsiként kihagyhatatlan élmény az adventi vásár, így mindenkit arra buzdítok, hogy legalább egyszer látogasson el, és érezze át a karácsonyi zsongást. Sapkát a fejre, forrócsokit a kézbe, és találkozzunk a fények alatt a Széchenyi téren!