KIKAPCS

Jégtánc vagy műkorcsolya? Short track vagy gyorskorcsolya? – Korcsolyakisokos a World Ice Skating Day alkalmából

A World Ice Skating Day egy 2022-ben, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) által indított kezdeményezés. Közel nyolcvan ország korcsolya-egyesületei csatlakoztak hozzá, akik vállalják, hogy egy olyan, a versenykorcsolya sportágaihoz kapcsolódó népszerűsítő programot szerveznek, amely legfőképpen a laikusoknak szól. Idén Magyarországon december 3-án rendezik meg az eseményt, méghozzá Budapesten. Ennek alkalmából ismerkedjünk meg a versenykorcsolya szakágaival!

Gyorskorcsolya

Egy olyan ügyességi-gyorsasági versenyszám, amely a hozzá nem értők számára is könnyedén felismerhető. Hosszú élű korcsolyák, sisakok, testre simuló overallok, furcsa szögekben bedőlő versenyzők adják első látásra a klasszikus képet. A leghíresebb magyar vonatkozású képviselői a Shaolin testvérek, de Jászapáti Petra is kiemelkedő versenyzőnk.

Egyik szakága a Short Track, más néven a rövidpályás gyorskorcsolya. Mint azt a neve is mutatja, a megtett táv hossza relatíve rövid, egyéni számokban 500, 1000 vagy 1500 méter lehet, váltóban a nőknél 3000, míg a férfiaknál 5000 méter a táv. Ezek a versenyek általában lendületesek, látványos előzésekkel, helyenként kicsúszásokkal.

A másik szakágában a hosszútávok kapnak nagy szerepet: a hölgyeknél 3000 és 5000 méter, míg az urak választhatnak, hogy 5000 vagy 10.000 méteres távon vágnak bele a versenybe. Ezt az irányzatot értelemszerűen a lassabb, megfontoltabb korcsolyázás jellemzi, hiszen hosszútávon fontos az energia megfelelő beosztása.

Szinkronkorcsolya

Hazánkban talán a legkevésbé ismert formája a korcsolyázásnak. Tizenhat fős csapatok mutatják be koreográfiájukat, a szinkronúszáshoz hasonlatos formában. Közel sem olyan népszerű, mint az egyéb, esztétikára épülő korcsolyasportok, bár legalább olyan, ha nem még látványosabb.

Műkorcsolya

A korcsolyasportok királynője. Ha valakinek azt mondjuk, hogy korcsolya, szinte biztosan ez az elképesztően nagy erőt, hajlékonyságot és akrobatikus tudást igénylő szakág jut majd eszébe. Női, férfi, illetve páros versenyeket rendeznek, mindhárom szekcióban egy úgynevezett rövid programot és egy kűrt kell bemutatniuk a versenyzőknek. Meghatározott, fő elemeket kell végrehajtaniuk: lépések, ugrások, forgások; párosok esetében dobások és emelések teszik ki a koreográfiát.

Jégtánc

Ha nagyon szigorúan vesszük, tulajdonképpen pontosan az, mint amit a neve sugall: tánc a jégen. Mégis első látásra kimondottan nehéz lehet megkülönböztetni egy páros műkorcsolya versenyszámtól. Miben térnek el mégis? A jégtánc egy sokkal egyszerűbb formája a korcsolyázásnak: nincsenek bonyolult, dupla vagy tripla forgások, veszélyes ugrások. Emelések esetében a lány csípője nem emelkedhet a fiú feje fölé, talán ez a legkönnyebb támpont a két szakág megkülönböztetéséhez – ha nem számítjuk a kötelező társas tánci elemeket.

A korcsolyasport egy elképesztően sokrétű, hatalmas kitartást és szorgalmat igénylő sportág, legyen szó bármely szakágáról. A sportág képviselői kitartásra, fegyelemre és kreatív gondolkodásra tanítanak, míg a nézőket elkápráztatják. Járjunk nyitott szemmel, és kövessük nyomon versenyeket, mert nézőként rengeteg élménnyel gazdagodhatunk.