1367

Ez történt 2023-ban a PTE-n

A Neptun-bejelentkezés kétlépcsős, a Tudásközpont lépcsője biztonságos, a Szigeti út járható. A megannyi kitüntetés, tudományos és sportsiker, együttműködési megállapodás, beruházás és fejlesztés miatt büszke az egyetemi polgár. Pécsett az év szava a centenárium. 

Így kezdődött az év

A karácsony és a vizsgaidőszak eljöttével az elsőéves hallgatók lassan már nosztalgiával gondolhatnak vissza a 2023-as év kezdetére, amikor a felvételi eljárás közepén egy-egy szak leírását bújták. A PTE hallgatóival és munkatársaival az egyetem iránt érdeklődők az idei évben először a januári Educatio Kiállításon találkozhattak a Hungexpón. Azóta pedig sok víz lefolyt a Dunán. Mind a felvett hallgatók, mind pedig a már PTE-n tanulók különleges egyetemi tanévkezdés részesei lehettek, hiszen idén volt a százéves évfordulója a pozsonyi Erzsébet Tudományegyetem Pécsre költöztetésének.

Az évben nem volt hiány sem az innováció, sem a tudományos eredményesség, sem pedig a közösségépítés terén. A január rögtön a Made in Pécs fesztivállal kezdődött. A szervezők a PTE Zenélő Egyetemmel közösen pályázatot írtak ki a Z Faktor tehetségkutató versenyen való részvételre, amit a VODKA FOR KIDS zenekar nyert meg. Még a télen az egyetem hazai beiskolázási közösségimédia-kampánya, a Nemzetközi Évad és a Pécs Summer School Program díjat nyert, átadták az Általános Orvostudományi Kar Preklinikai Kutatási Központját, kiemelkedő jelentőségű beavatkozásként daganatot távolítottak el a Da Vinci robottal a Klinikai Központban, mindeközben pedig javában zajlott a jelentkezési időszak a szeptemberben indult alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre.

A tavasz eseményei

Márciusban már tudni lehetett, hogy a PTE-re jelentkezők száma – hasonlóan az országos tendenciához – számottevően megemelkedett. Az egyetemre összesen 16 706-an adták be a jelentkezésüket. A már Pécsett tanulókat azonban jobban foglalkoztatta az, hogy három év kihagyás után bejelentették, hogy ismét megrendezik a Pécsi Egyetemi Napokat.

Áprilisban tehát ismét dübörgött a PEN, a győztes diákrektor csapat a PENandervölgyiek (Egészségtudományi Kar) lett. Tudományos megmérettetések azonban ugyanígy zajlottak a városban: áprilisban ugyanis a PTE volt a házigazdája a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia három szekciójának.

A május a Művészeti Kar Balokány Majálisával kezdődött, a Tour de Hongrie pécsi szakaszával folytatódott, aztán persze hallgatói nézőpontból kicsit szűkültek az egyetem és a város nyújtotta lehetőségek, hiszen ismét a nyakunkon volt egy vizsgaidőszak.

A nyári fesztiválokon is lehetett találkozni az egyetemmel

Csakúgy, mint a korábbiak, a nyári szünet is eseménydúsan telt. Elég csak arra gondolni, hogy a Pécs Summer School Program hat nyári egyetemet indított, az egyetem számos együttműködési megállapodást kötött és vendéget fogadott, a hallgatókkal, munkatársakkal, valamint az igazi pécsi egyetemi hangulattal pedig egy-egy pécsi, illetve Pécs közeli fesztiválon is össze lehetett futni. Az egyetem kitelepült például a Fishing on Orfűre, a hagyományokhoz híven volt Pécsi Bölcsész Udvar az Ördögkatlan Fesztiválon, és természetesen a Zsolnay Fényfesztivál alkotásaihoz is hozzájárultak a Művészeti, valamint a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar oktatói és hallgatói. 

Eközben a felvételi eljárásban résztvevők még mindig tudtak sorrendet módosítani, így talán vannak olyan, ma már PTE-hallgatók, akiknek az egyetemi felvétele itt vett fordulópontot. A július a Pont Ott Partival zárult, aminek sztárvendégei Korda György és Balázs Klári voltak, és ahol kiderült, hogy több mint 5700-an kerültek be a PTE-re. Augusztusban azonban még mindig lehetett élni a pótfelvételi lehetőségével – így 606-an jutottak be az egyetemre.

A tanév kezdete 

Új szakok, új élmények, új barátságok – és természetesen Centenáriumi Tanévnyitó. Így indult a tanév szeptemberben, majd még számos program épült az ünnepi év köré. Szeptemberben Vajda János zeneszerző a centenáriumra írt darabját a Pannon Filharmonikusok és a PTE Egyetemi Kórus adta elő a Kodály Központban, az Állam- és Jogtudományi Kar konferenciát és alumni találkozót szervezett, sőt, még egyetemi sportnap is megrendezésre került az évforduló köré.

De a PécsLIT Fesztivál, a Pécsi Napok, a „Fuss a rákgyógyításért!” idei eseménye vagy a Kutatók Éjszakája is rengeteg programmal várta az érdeklődőket ősszel. Októberben centenáriumi bált rendezett az egyetem, Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése elfogadta a város új arculati kézikönyvét és címerét, amelyet a pécsi tervezőgrafika szak tervezett, 329 hallgató pedig rektori ösztöndíjat kapott. Az ősz fontos eseménye volt az Expo Centerben tartott Irány a PTE! Kultúrfeszt is, amelyen minden eddiginél többen, közel 4000-en vettek részt.

Lassan véget ér a félév, majd 2023 is

Novemberben már ismét nyílt napokon lehetett részt venni a különböző karokon, és elindult a keresztféléves felvételi eljárás is. Megrendezték a PTE Sportok Éjszakáját, ismét kinyitott a PTE TTK uszodája, a szorgalmas hallgatók már javában tanultak a legnehezebb vizsgáikra, majd egy szempillantás alatt itt is volt a december. A Nobel-díjat nyert Karikó Katalin tiszteletére kiállítás nyílt az ÁOK-on, megrendezték a kedvelt Jeges Est programot a Műjégpályán, a Tudásközpont pedig tájékoztatott arról, hogy ismét éjfélig tart nyitva. Így lett a tankönyvek és jegyzetek felett felnéző, elszánt tekintetű hallgató az év zárásának egyik jelképe, a háta mögött kéken világító pécsi óriáskerékkel.