KIKAPCS

Fogadsz, hogy fogadok? – Avagy szösszenet a szilveszterről

Elérkezett a 2023-as év vége – ismét eltelt 365 nap, 8760 óra és 525 600 perc. Volt az elmúlt évben rengeteg nevetés és alkalmanként sírás is biztos, sikerek és tanulságok, valamint számtalan élmény. A szilveszteri buli mellett ezért érdekes lehet ilyenkor kicsit ezeket felidézni, és lélekben is felkészülni az újévre. Gondolatindítóként pedig fogadjátok szeretettel a cikkemet, amelyben a szilveszterről, a babonákról és az újévi fogadalmakról írok.

December 31…

…nem mindig jelentette az újév ünnepét. Az óév végét sokszor valamilyen fontos esemény időpontja, vagy éppen a természeti ciklusok határozták meg, és kultúránként, illetve a történelem folyamán is változtak a szokások. Ami viszont jellemzően közös volt ezekben az ünnepségekben, az a zaj. Az ünneplők lármával próbálták elűzni az óévet, a rossz szellemeket, vagy éppen azt, amiben hittek. Ez talán az egyetlen szokás, amely globálisan megmaradt napjainkban is, hiszen az éjféli tűzijáték, a petárdázás és a trombitafújás éppen ezt a célt hivatott betölteni. Végül pedig egy kis érdekesség, hogy a szilveszter elnevezés I. Szent Szilveszter pápa nevéből fakad, aki 314-ben lett megválasztva a keresztény egyház vezetőjévé, és 335. december 31-én hunyt el Rómában.

Malac, lencse, hal, stb…

A bulik és az évbúcsúztatás mellett viszont ne feledkezzünk meg a babonákról sem! Itt egy rövid összefoglaló a legjelentősebb szokásokról, annak érdekében, hogy szerencsésen teljen az újévünk:

 • Érdemes a buli előtti és utáni takarítást, illetve a szemét kivitelét december 30-ra és január 2-ra időzíteni. Ugyanis úgy tartja a babona, hogy, ha takarítunk, vagy kivisszük a szemetet, kidobjuk vele a szerencsénket is! 
 • Kölcsönt adni és kérni sem érdemes szilveszterkor, mert elpártol a háztól a szerencse!
 • Figyeljünk arra is, hogy mit eszünk! Szárnyasok semmiképpen se kerüljenek az asztalra 31-én, mert elkaparják a szerencsénket; illetve a halat is érdemes kerülni, mert az elúszik vele, viszont, ha mindenképpen halat ennénk, akkor azt a farkától kezdjük, így a szerencse biztosan nem megy sehova! A malac kitúrja az orrával a szerencsét, úgyhogy elő a sertéshússal! A húst kevésbé kedvelőknek pedig jó alternatíva a lencse, amely gazdagságot ígér az újévre (akár szárazon a pénztárcába is kerülhet)! 
 • Éjfélkor nyissuk ki az összes ajtót, hogy tudjon távozni az óév, és be tudjon köszönteni az újév!
 • Újév reggelén mindenképpen mossunk hideg vízzel arcot, mert így egész évben egészségesek leszünk!
 • És végül… ,,Ahogy telik az év első napja, úgy fog telni az egész év is!”- tartja a mondás. Éppen ezért legyünk jókedvűek, pihenjünk, együnk édességet, hogy megédesítse az egész évünket, kerüljük a veszekedéseket, és csináljunk olyan dolgokat, amelyekben örömünket leljük!

Újév, új én…

Az óriási buli és a babonák mellett az újévre való készülésnek jellegzetes eleme még, a fogadalomtétel. De sajnos nem titok, hogy az ilyenkor tett ígéretek gyakran tiszavirág-életűek, és az új szokások egy-két hónapnál nem tartanak tovább. De mi az oka annak, hogy nem tudjuk hosszú távon megtartani a fogadalmunkat?

 • A hirtelen elhatározás
 • Belső motiváció helyetti külső motiváció
 • Nem megfelelő tervezés
 • Egyszerre túl sok cél meghatározása

Na jó…de akkor, hogyan tegyünk fogadalmat „jól”?

 • Fontos, hogy ismerjük magunkat annyira, hogy olyan célt határozzunk meg, amely számunkra jelentőségteljes, és a képességeink lehetővé teszik az elérését. Jó ismerni az erősségeinket és a gyengeségeinket is, amikor fogadalmat teszünk.
 • Figyeljünk a fokozatosságra is! Érdemes kis mérföldköveket meghatározni, és nem gyökeres változásokat eszközölni. Törekedjünk arra, hogy a fogadalmunk beilleszthető legyen a mindennapjainkba, így könnyebb lesz betartani.
 • Próbáljuk meg pozitívan megfogalmazni a céljainkat! Ahelyett, hogy „nem eszem olyan sok gyors kaját” mondjuk azt, hogy „mindennap eszem legalább kétszer gyümölcsöt”.
 • Legyen a célunk S.M.A.R.T.: konkrét, mérhető, elérhető, releváns és határidőhöz kötött!
 • Határozzuk meg a Miért?-ünket! Így sokkal könnyebb lesz motiválni magunkat egy-egy nehezebb napon.
 • Ha pedig elérünk egy mérföldkövet, ne fukarkodjunk, jutalmazzuk meg önmagunkat!

És legutoljára: ne adjuk fel, ha nem sikerül betartani a fogadalmunkat! Folytassuk, és legyünk türelmesek önmagunkkal szemben!

Lezárásként pedig mindenkinek sikerekben, örömben és egészségben gazdag új évet kívánok! Egyetek jókat, nevessetek sokat, mozogjatok, és élvezzetek minden percet!

„Ha egy álmot leírsz egy határidővel, céllá változik. Ha a célt lépésekre osztod, egy tervet kapsz. Egy terv, tettekkel megtámogatva, valóra váltja az álmaidat.”

Greg S. Reid