ITTHON

Te hogyan ünnepled a kultúra napját?

Január 22-e egy különleges nap: ma testközelből tapasztalhatjuk meg, ahogy összekapcsolódik a múlt, a jelen és a jövő; ahogy a kultúra élettel és színekkel tölt meg egy szürke hétköznapot. Éppen ezért fontos, hogy ne csak „túléljünk” ma, hanem a magunk módján kicsit beleolvadjunk a kultúránkba; ünnepeljük és legyünk rá büszkék.

De mi is az a kultúra? Az interneten keresgélve számtalan tudományos és kevésbé tudományos definíciót találhatunk. Én viszont úgy gondolom, hogy ezek a leírások pont a lényegét nem tudják megragadni ennek a kifejezésnek; azt az érzést, azt az elemet, amit az egyén rak hozzá, amikor ezt a szót használja; és ebben az az igazán különleges, hogy mindenkinek egy kicsit mást jelent. 

Számomra például a kultúra nem csak a múlt emlékeit őrzi. Sokkal inkább egy olyan hatás, amely ugyan múltbeli elemekben gyökerezik, mégis meghatározza a jelenemet, és formálja a jövőmet; mindeközben pedig minden történés hatására folyamatosan alakul, bővül és csiszolódik. A kultúra ott van a nyelvünkben, a művészetünkben, a gondolatainkban, az érzéseinkben és a cselekedeteinkben. És hiába, hogy mindenkinek kicsit máshogy jelenik meg; csodás az, hogy így is össze tud kötni minket, különböző egyéniségeket, bármilyen nagy földrajzi távolság ellenére is.

Ezen gondolatok nyomán mindenkit szeretnék arra motiválni, hogy ha máskor nem is, legalább január 22-én álljon meg egy kicsit, és kapcsolódjon a kultúránkkal. Az, hogy ki milyen formában teszi ezt meg, az teljesen mindegy, és mindenkinél egyedi; így érdemes kitapasztalni, hogy mi az a megközelítés, amely számunkra értéket képvisel, motivál vagy éppen jó érzéssel és büszkeséggel tölt el. Ennek köszönhetően pedig nem csak a magyar kultúra megünneplése szempontjából válik fontossá ez a nap: hanem önmagunk megismerése végett is.

Ha már tudod, hogy számodra mit jelent ez a kapcsolódás, az szuper! Építsd be a hétfődbe, vagy akár a hét bármelyik napjába, és kicsit pihenj meg! Ha nem, akkor viszont remélem, hogy az alábbi ötletekből ihletet tudsz meríteni ahhoz, hogy kialakítsd a saját kultúra napi ünneplési szokásaid.

Jó döntés lehet ilyenkor meglátogatni egy olyan kiállítást vagy múzeumot, amely összhangban van az érdeklődési körünkkel; legyen ez történelemmel vagy akár természettel kapcsolatos. Ha érdekel a képzőművészet, festészet, akkor viszont irány egy művészeti galéria! Szerencsére szeretett városunkban több helyszínen tekinthetünk meg különböző tematikájú, érdekes kiállításokat, szóval ne féljünk felfedezni!

Akik szívesebben maradnának az otthonuk nyugalmában, vegyenek elő egy-egy klasszikus regényt vagy egy nagy költőnk verseskötetét. Az olvasást kevésbé kedvelőknek ajánlom a megzenésített verseink hallgatását vagy akár részvételt egy irodalmi felolvasóesten, ahol csak hallgatni és élvezni kell a szavak játékát. A filmeket jobban preferálóknak kiváló program lehet egy, a magyar kultúrához kapcsolódó film megtekintése (mint például a mozikban jelenleg is vetített Semmelweis vagy éppen a Széchenyi István grófról szóló A Hídember című film), de ha nem idegenkedünk tőle, akkor egy színházi előadás még emlékezetesebb élményt tud nyújtani.

Végül, ha egyik művészeti ág sem mozgat minket meg különösebben, akkor jó kapcsolódási pont lehet az étkezés! Üljünk be egy magyaros étterembe, vagy otthon főzzünk jellegzetes magyaros ételeket; egy húslevest, pörköltet vagy gulyást! Édesszájúaknak jó választás lehet egy szelet dobostorta vagy egy adag somlói galuska a cukrászdában, így különösen kellemes módon kapcsolódhatunk kultúránkhoz! 

A fent említettek csak ötletek, érdemes mindent a saját kedvtelésünk szerint alakítani. A lényeg az, hogy legyünk nyitottak a kultúránk felfedezését illetően, és a segítségével szakadjunk ki a szürke hétköznapokból!