1367

Február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló képzésekre – ezekre figyelj az idén

Napokon belül itt van február 15-e, ami a felsőoktatási felvételi jelentkezések benyújtásának határidejét is jelenti. Az idei év különösen fontos, mivel az újonnan bevezetett pontszámítási szabályok által más megvilágításba került a felvételi folyamat. A friss előírásoknak megfelelően a jelentkezőknek fokozott figyelmet kell fordítaniuk – a dokumentáció pontos és időben történő benyújtása mellett – az egyes intézmények által saját hatáskörükben meghatározott pontokkal kapcsolatos előzetes számításra is.

Mi változott?

2024-től a felsőoktatási felvételi eljárás pontszámítási szabályai megváltoztak. A korábban megszerezhető legfeljebb 200 tanulmányi és 200 érettségi pont (vagy megduplázott érettségi pontszám) mellett a „többlet pont” elnevezéssel illetett egyéb pontok – például a nyelvvizsgákért adható plusz pontok – idéntől „intézményi pontként” szerepelnek a pontszámításban. A két kategória azonban nem feleltethető meg egymásnak, mivel az intézményi pont azt jelenti, hogy a felsőoktatási intézmények maguk határozzák meg a pontok jogcímeit, mértékét és feltételeit, vagyis, hogy hány pontot ér náluk például a nyelvtudás, a versenyeredmények, vagy akár a szakképesítés. Így előfordulhat akár az is, hogy ha ugyanarra a szakra ugyanazokkal az adatokkal jelentkezünk több intézménybe is, ezekre eltérő pontszámot kapunk. Fontos még, hogy az intézmények most már szakonként meghatározhatnak minimum ponthatárt is.

A jelentkezés menete

A meghirdetett képzések továbbra is a felvi.hu-n érhetők el. Ahhoz, hogy valaki érvényes jelentkezést nyújtson be, az Oktatási Hivatal tájékoztatója alapján négy feltételnek kell teljesülnie:

  • a jelentkezést az E-felvételiben kell benyújtani (itt történik a szükséges dokumentumok feltöltése),
  • meg kell jelölni legalább egy jelentkezési helyet (díjmentesen legfeljebb három jelentkezés nyújtható be),
  • az Ügyfélkapun keresztül történő azonosításnak sikeresen le kell zajlania, valamint
  • a jelentkezési folyamatot le kell zárni, azaz azt hitelesíteni kell.

Fontos, hogy a jelentkezők folyamatosan figyeljék az E-felvételit, mivel az Oktatási Hivatal itt küld tájékoztatásokat és hiánypótló felszólításokat, illetve itt lehet majd megnézni a felvételi pontszámot és a besorolási határozatot is.

A jelentkezési időszak lezárultát követően a július 10-ig tartó ügyintézési időszakban még fel lehet tölteni a jelentkezési határidőt követően szerzett dokumentumokat (például bizonyítvány, igazolás), lehetőség van a módosításra, illetve akár vissza is lehet vonni a jelentkezési helyeket.

Mire ad pontot a PTE?

Ahhoz, hogy megtudd, hogy a PTE valamely kiszemelt szakja megjelölése esetén hány intézményi pontban részesülsz, ki kell választanod a felvi.hu-n az intézményt, majd a kart. Ezután az egyes szakokra kattintva az adott képzés összes adata láthatóvá válik, beleértve a pontszámítás szabályait is. Az általában beszámított nyelvvizsgákra egyébként B2 szint esetén 25, C1 szintnél pedig 50 pontot ad az egyetem.

Fontos még kiemelni, hogy azzal, hogy megváltoztak a pontszámítás szabályai, a korábbi ponthatárokhoz képest eltérő számok várhatóak. Így ne ess pánikba abban az esetben sem, ha a pontszámító kalkulátorral tervezett eredményed adott esetben nem éri el a szak tavalyi, vagy korábbi ponthatárait!

Mesterszak esetén

A mesterszakra jelentkezőkre ugyanazok a határidők vonatkoznak, mint az alap- és osztatlan képzésre jelentkezőkre. A különbség itt az, hogy a mesterszak esetén a jelentkezőnek júliusig meg kell szereznie az alapszakos diplomát, valamint, hogy a pontszámítás 100 pontos rendszerben történik. A többletpontok jogcímeit, mértékét, valamint ezek megállapításának rendjét a felsőoktatási intézmények határozzák meg. Az egyetemek gyakran figyelembe veszik például az alapszakos oklevél minősítését, a záróvizsga eredményét, vagy a felvételi vizsga eredményét. A pontos követelményeket az intézmények teszik közzé, így minden esetben ajánlott utánanézni az egyetemek követelményeinek.

Grafika: Hajós-Szabó Dóra