1367

Álmodj képekben! – avagy a vision board manifesztációs technikáról

Lassan vége van a februárnak; már két hónap eltelt a 2024-es évből. Sokunkban felmerülhet ilyenkor a kérdés: „Mi lett az újévi fogadalmaimmal?” Hiszen hiába vagyunk az év elején igazán lelkesek, a napok, hetek múlásával ez a motiváció könnyen elkophat. Így, ha nem rendelkezünk kellő önfegyelemmel azon kaphatjuk magunkat, hogy szépen elhagyjuk az új szokásainkat. De ennek nem kell így lennie! Cikkemben egy olyan módszert szeretnék bemutatni, amely újra lendületet ad álmaink eléréshez: a vision board manifesztációs technikát!

Mi is az a vision board?

A vision board egy olyan digitális vagy éppen kézzelfogható, általában képekből és feliratokból álló motivációs montázs, amely vizuálisan jeleníti meg a céljainkat, vágyainkat. Az elkészített vision boardunk vonatkozhat egészen rövid távra vagy hosszabb időszakra is; és lehet általános vagy konkrét projekthez, témához kapcsolódó. Miután befejeztük, érdemes olyan helyre rakni a táblát, ahol szem előtt van, így segíthet „manifesztálni” a vágyainkat.

De hogyan működik pontosan?

A vision board technika alapja az agy vizualitás iránti fogékonyságában rejlik, hiszen az információk nagy részét látás révén szerezzük, az agyunk sokkal gyorsabban dolgozza fel a képeket, mint az írott szöveget, és a vizuális tartalom jellemzően a hosszú távú memóriába kerül. Azonban akármilyen mutatós, díszes egy montázs, önmagában nem tudja megváltoztatni az életünket; mi is kellünk hozzá. Viszont az, hogy a céljainkat vizuálisan ábrázoljuk egy egyszerű lista helyett, és ezt nem az íróasztal fiókjában, hanem valamilyen láthatóbb módon helyezzük el (a hűtőn, egy üres falfelületen, egy tükrön), segít a mindennapokban is szem előtt tartani, hogy miért is dolgozunk, mi felé haladunk. A montázs megtestesíti az értékeinket és szándékainkat, emellett pedig egy konkrét útvonalat is „kikövez” számunkra; és sokkal könnyebb az ösvényen maradni, amikor nap mint nap látjuk, hogy merre is megyünk, miért is dolgozunk pontosan.

Hogyan készíts vision boardot?

Az elkészítés tekintetében nincsenek kimondott szabályok, a határ a csillagos ég! Az alap lehet parafatábla, egy vastagabb karton, egy vászon, de dolgozhatsz digitálisan is (például Canva segítségével – ezt utólag ajánlott kinyomtatni). Először érdemes olyan képeket gyűjtened, amelyek jó érzéssel, motivációval töltenek el, és összhangban vannak a céljaiddal, értékeiddel. Ezt követően kereshetsz rajzokat, motívumokat, amelyek szintén illenek a vision boardod által vizualizált célokhoz. Szöveges tartalom is felkerülhet a táblára, akár nyomtatva, akár kézzel írva, kalligrafikusan vagy éppen anyagokból, újságokból kivágva. Aki igazán bevállalós, dolgozhat különböző textúrákkal, textilekkel, dekor ragasztószalagokkal vagy éppen kis tárgyakkal (én például a szebb teafilterek papírját is felhasználtam). Viszont fontos tipp az elkésztéshez: mielőtt elkezdjük felragasztani/feltűzni az elemeket, érdemes elrendezgetni őket, és kialakítani valamilyen előzetes struktúrát!

Mi a siker titka?

Bár nagyon fontos a kinézet, mégis a vision board sikere nem csak az elkészített tábla megjelenésén múlik. Kulcsfontosságú az anyaggyűjtés előtti nulladik lépés: a szándék meghatározása. Ahhoz, hogy a megfelelően tudjuk vizuálisan megjeleníteni a céljainkat, fontos őket tisztán látnunk magunk előtt. Így azt javaslom, hogy először azt határozzuk meg, hogy milyen időtartamra és milyen célokat, vágyakat tűzünk ki magunknak. Ezek a vágyak, célok kapcsolódhatnak karrierhez, self-care-hez, párkapcsolathoz, pozitivitáshoz, utazáshoz, és gyakorlatilag bármihez, ami fontos számunkra.

Végül, de nem utolsó sorban: hogyan néz ki az én vision boardom?

Idén a 2024-es évre szóló táblát készítettem és az alapom egy lila, kb. A2-es méretű karton volt. A szándék meghatározás 2023 évvégére forrta ki magát: a fizikai és mentális egészség, illetve az önszeretet együttese a mindennapokban. Így a készítést olyan képek gyűjtésével kezdtem, amelyek számomra ezeket az értékeket képviselték: testmozgás, egészséges ételek, barátok, hobbik, meditáció és utazás. A lap közepén, viszonylag nagy méretben, díszes betűtípussal írt 2024 feliratot helyeztem el és eköré helyeztem a képeket. A képek közötti hézagokba, egyszerű grafikákat rajzoltam, pozitív megerősítéseket írtam és a korábban már említett díszes teafilter papírokat is felragasztottam. Nagy rajongója vagyok a dekortapaszoknak is, így a felragasztott képek sarkára, szélére is raktam belőlük szegélyként. Ahol nem tapasz kontúrozta a képeket, ott vastag filccel rajzoltam keretet. Összességében azt mondanám, hogy a vision boardom fő üzenete: Szeresd önmagad, valósítsd meg önmagad! lett. A táblát az ágyammal szembeni üres falfelületen helyeztem el: így minden reggel pozitív és szeretetteljes gondolatokkal tudok útnak indulni.

Ha életünkben először készítünk vision boardot, forduljunk nyitottsággal, megértéssel és türelemmel magunk felé. Ne kapkodjuk el, figyeljünk arra, hogy a kreatívkodás és a gyűjtés közben milyen érzéseink, gondolataink támadnak. Ha naplózunk, akkor érdemes lehet ezeket lejegyezni. Akárhogyan is, a vision boarddal töltött idő legyen énidő, kapcsolódjunk ki, és találjuk meg a hozzánk leginkább illő képeket, anyagokat és technikákat! Legyünk egyediek, kreatívak, és vision board készítésre fel!