KIKAPCS

Háromlevelű lóhere és koboldok, avagy honnan ered a Szent Patrik-nap? 

Szent Patrik napjáról mindenkinek a lóhere, az írek és a jó hangulat jut eszébe először, de vajon honnan ered ez az ünnep és mik a szokások? 

Ezt a nemzeti ünnep március 17-én zajlik elsősorban Írországban, Kanada egyes részein, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban. A hagyomány szerint ezen a napon halt meg Szent Patrik, aki Angliában született időszámításunk után 385 körül.  

A róla szóló legenda szerint – melyben eredetileg Maewín Succat-nak hívták és később nevezték csak Patricius Daorbae-nak – 16 éves korában ír fosztogatók elrabolták és egy druida pásztor rabszolgájaként kellett élnie. Életének ebben az időszakában került közelebb Istenhez és a kelta nyelvet is megtanulta. A rabszolgaságból szerencsésen sikerült elmenekülnie 6 év elteltével, amely után a mai Franciaország területén papnak állt. Legfőbb vágya az volt, hogy hittérítő tevékenységét Írországban folytathassa. Szent Patrik volt az első, aki nyíltan kiállt a rabszolgaság ellen, illetve ebben a korban nem megszokott módon a nőket is megkeresztelte. Nehéz sorsa ellenére élete példaértékű a mai napig. 

Szent Patrik Istenhez fűződő szoros kötelékéből ered az ünnep egyik legismertebb jelképe, a háromlevelű lóhere, vagyis a Sharmock. A három levél a szentháromságot szimbolizálja, Szent Patrik ezen a növényen mutatta be prédikációi során, hogy mennyire különálló és mégis egységes az Atya, a Fiú és a Szentlélek kapcsolata. A jószerencse jelképeként is hordják ezt a mintát az ünnep alkalmából. 

A már megszokott zöld szín nem csak a lóheréhez köthető, hanem magához Írországhoz is. Szokás az országot Smaragd-szigetként is emlegetni a gyönyörű zöld tájai miatt, de persze ebben az elnevezésben is megjelenik az ország szabadsága és a katolikus vallás. Habár Szent Patrik öltözete a viseletnek megfelelően kék volt, az ünnephez mégis a zöld köthető. Ezen a napon a szokások szerint, ha nem viselsz valamilyen zöld színt magadon, akkor a jó szerencse elkerül és a csintalan manók megcsípnek, ami nem túl kellemes érzés. 

Az ilyenkor megjelenő ír manók, azaz Leprechuan-ok olyan lények, akik az erdő mélyén élve cipőket javítanak, ír zenére táncolnak és őrzik a szivárvány tövében található aranyat. Ezek a koboldok Írország jelképei és a legendák szerint, akinek sikerül megérintenie egyet, annak teljesítik három kívánságát. A hagyományok szerint női koboldok nem léteznek, ezért a Szent Patrik napi felvonulásokon is általában férfiak öltöznek be zöld ruhát viselő lényeknek. 

Vallásos ünnep révén, egészen 1970-ig nem tartottak nyitva ezen a napon a kocsmák, de azóta a nemzeti kincsnek számító Guinness sör is elengedhetetlen része lett a Szent Patrik napon fogyasztott italoknak. Ezen a napon becslések szerint 13 millió korsónyi Guinness sör fogy el az ünneplők körében. 

Bár hazánkban nincs akkora hagyománya ennek az ünnepnek, Budapest szívében egy parádé keretein belül mindenki átérezheti, milyen is lehet igazi ír módon ünnepelni a Szent Patrik napot. Március 17-én 13 és 17 óra között kerül idén megrendezésre a felvonulás a Szabadság téren, ahol az Irish Hungarian Business Circle és az Ír Nagykövetség szervezésében várnak mindenkit egy felejthetetlen ünnepségre. 

Grafika: Hajós-Szabó Dóra