MERÜLJ EL

E-book vs. hagyományos könyv – előnyök és hátrányok

A nyomtatás feltalálása nagyban megkönnyítette az emberek életét, hiszen Johannes Gutenberg találmánya után nem kézzel kellett lemásolni és sokszorosítani az alkotásokat. A világ folyamatosan változik és fejlődik; manapság egyre nagyobb teret hódít magának az úgynevezett e-book, amely magyarul elektronikus könyvet jelent. Mind a kettő mellett állnak pro és kontra érvek is, amelyeket ebben a cikkben szeretnék nektek jobban kifejteni. Ha kíváncsi vagy, hogy mik lehetnek ezek a pozitív és negatív tulajdonságok, akkor mindenképpen olvass tovább! 

Hagyományos, avagy a papíralapú könyvek 

Előnyök

Személy szerint én emellett a kategória mellett tenném le a voksomat, hiszen semmivel nem helyettesíthető a tipikus „könyvillat”. Ami a papíralapú olvasást jelenti, egészségesebb, mint egy kijelzőt bámulni órákig, ugyanis nagyon jól tudjuk, hogy az általuk kibocsátott fény nem tesz jót a szemünknek. A nyomtatott könyveket könnyedén kölcsön tudjuk adni és kérni is akár barátainktól, de említésre méltó a könyvtár is, ahol több ezer olvasmány közül tudunk választani. Fontos még megjegyezni ennél a pontnál azt is, hogy egy könyv nem tud lemerülni, nem úgy, mint a digitális változata, így egy hosszú utazás alkalmával nem kell azon aggódnunk, hogy feltöltsük a regényünket annak érdekében, hogy olvasni tudjuk.  

Régebben olvastam egy tanulmányt, amelyben norvég kutatók végeztek egy vizsgálatot arra vonatkozóan, hogy milyen hatással van a memóriára a nyomtatott és az elektronikus olvasás. A kutatás kimutatta, hogy azok, akik a hagyományos változat mellett tették le a voksukat, jobban emlékeztek az általuk választott történetre, mint azok, akik a képernyőn keresztül böngészték a betűket. A szakemberek az eredményt a tapintással állították párhuzamba, ugyanis szerintük a lapok érintése összefüggésben van azzal, hogy jobban megmarad az, amit olvasunk, látunk. 

Fotó: Magosi Máté
Hátrányok

Noha én sokkal jobban szeretem a papíralapú szerzeményeket, bizony vannak rossz tulajdonságai is. A hagyományos könyvek gyártásához rengeteg papírra van szükség, amelyhez tudjuk, hogy fákat vágnak ki, így nem ez az opció lesz a legjobb választás, tekintettel a környezetre. Ha sok alkotást szeretnél magaddal vinni egy utazásra, kirándulásra, akkor lehet, hogy jobban jársz az e-bookkal, hiszen már önmagában egy alkotás is nagy súllyal rendelkezik, amit nem a legkényelmesebb magaddal cipelned, nem beszélve arról, ha több van nálad. Ha szeretnéd gyűjteni a könyveket, készülj fel egy szép nagy könyvespolccal, mert hatalmas helyre lesz szükséged ahhoz, hogy ezeket tárold az otthonodban. Végül, de nem utolsósorban a nyomtatott művek (ha nem használtak) általában drágábbak, mint azok, amelyeket online meg tudsz vásárolni, így jobban a perselyed mélyére kell nyúlnod, ha te is a klasszikus oldalát preferálod az olvasásnak.  

Az elektronikus könyv, azaz az e-book 

Előnyök 

Kezdjünk ennek is a jó oldalával. Párhuzamba állítva a hagyományos könyvek hátrányaival, az e-book rendkívül helytakarékos találmány, ugyanis akár több száz könyv is lehet nálad egyszerre anélkül, hogy nehézséget okozna ezeknek a szállítása vagy elpakolása. Ebből levezetve igazán praktikus lehet, ha éppen útközben érünk egy regény végére, hiszen már azonnal ott lehet nálunk a másik, és bele is kezdhetünk az olvasásába. Az anyagiak szempontjából hosszútávon mindenképpen jobban járunk, mint a nyomtatott verzióval, mivel kiszámolva megtérül az ára, és a könyvekhez is olcsóbban hozzá tudunk jutni. Hogy ne csak a szórakozás részéről beszéljek, megemlíteném, hogy a tanulásban is megkönnyítheti a dolgunkat: legyen szó egy tankönyvről vagy egy szótárról, nem kell hosszú percekig bújnunk a tartalomjegyzéket és lapozgatni a kötetet ahhoz, hogy megtaláljuk, amit szeretnénk, hisz könnyedén tudunk keresni a dokumentumban a billentyűzet segítségével.  

Fotó: Magosi Máté
Hátrányok

Bizony ennek is megvan a maga negatív része. Ezt a tulajdonságot már említettem a hagyományos könyveknél, noha ott a pozitívumokhoz került: az egészség. A kijelzők fénye nagyban roncsolja a szemünket, nem hiába mondják már kicsi korunk óta: „Ne nézd olyan közelről a tv-t, mert szemüveges leszel!” Ha jobban szereted az e-bookot, akkor javaslom, hogy szerezz be egy kékfény-szűrő szemüveget annak érdekében, hogy védd a szemed egészségét. Az olvasmányok elektronikus változatát néha meg kell „etetni” ahhoz, hogy működjön. Nagy bosszúságot okozhat számunkra az, ha véletlenül otthon felejtjük a töltőjét, ugyanis előbb-utóbb kifogy az energiából, mi pedig nem tudjuk tovább élvezni a történet adta izgalmakat.  

Mindenki maga dönti el, hogy melyik táborba tartozik, mert mind a kettőnek megvan az előnye és a hátránya is. A lényeg magában az olvasásban rejlik, hiszen bármelyik opciót is választjuk, ugyanúgy nagyszerű szórakozásban lehet részünk, és ugyanúgy tudjuk gyarapítani az ismereteink tárházát. 

Források: 1, 2, 3