KIKAPCS

Könyvajánló a tenger és a románc szerelmeseinek 

Valamennyien már bizonyára találkoztunk Karády Anna nevével. Nem nehéz belefutni az írónő nevébe a könyvesboltokban sorakozó könyvek gerincén, hiszen mostanra már hat könyvből áll repertoárja, és kiterjedt olvasóközönséget gyűjtött össze. Gyaníthatjuk, hogy történetei igazi remekművek: habár mindössze három éve találhatjuk meg Anna könyveit a piacon, mégis szemléletes rajongótábora alakult ki e rövid idő alatt. Így van ez a 2023-ban megjelent Zserbó – A múlt tengerén című történelmi regényével is.  

Az 1910-es évek elején járunk Budapesten, ahol a főszereplőnk, Szépkúti Blanka „zserbókisasszonyként” dolgozik a Gerbeaud cukrászdában. Innen kerül el Abbáziába, ahol az újonnan nyíló cukrászda vezetőjévé válik. Útja során a véletlennek köszönhetően belebotlik egy fiatal tengerészbe, Hollósy Ármin báróba, a regény másik főszereplőjébe. A kettejük szerelmi szála adja a könyv fő történetvonalát, a maga „se veled, se nélküled”, gubancos fordulataival.  

Főszereplőnk, Szépkúti Blanka egy igazi úrihölgy, aki apja távozása után kénytelen munkába állni. Így kerül Gerbeaud Emil cukrászdájába, ahol olyan kiváló munkát végez, hogy őt bízzák meg az abbáziai üzlet vezetésével. Az írónő remekül bemutatja a cukrászda dolgozóinak, az úgynevezett zserbókisasszonyok jellemét: precíz, mindig udvarias, csinos hölgyek, édesek, akár a sütemény, amelyet árulnak. Ám mikor Blanka elkerül a kikötővárosba, egészen más vendégkör fogadja, mint a budapesti arisztokrácia.  

Karády Anna, korábbi joghallgató révén törekedett a minél korhűbb történetformáláshoz. Komoly kutatómunkájának köszönhetően az olvasó teljes mértékben az Osztrák–Magyar Monarchia idejében érezheti magát, ahol alapvető dolog volt németül beszélni, és ahol az erkölcs az egyik, ha nem legfontosabb erénye volt az embernek. Blanka, úrihölgy lévén be is tartotta a makulátlan erkölcs minden szabályát. Abbáziába tartó útján azonban összetalálkozik regényünk férfi főszereplőjével, aki olyan messziről kerülte ezt az erkölcsös életformát, amennyire csak lehet.  

Báró Hollósy Ármin karaktere igen gyorsan belopja magát az olvasók szívébe. Gondtalan tengerész, aki élvezi az életet, és hajóján, a Sciroccón járja az Adria vizeit. Általa, és az író kutatómunkájának köszönhetően számtalan újdonságot tudhatunk meg a tengerészetről, a matrózéletről és a hajózás fortélyairól. E két karakter tehát nagymértékben különbözik egymástól, olvasóként mégis azt várjuk, mikor találnak végre egymásra. Van, aki szerint Karády Anna a modern kori Jane Austen. Erős a kijelentés, ám talán mégis van benne igazság. Az írónő határtalan profizmussal szítja a feszültséget, húzza a történéseket, hogy az olvasó csak lapozza tovább a könyvet, amíg el nem ér a katarzishoz.  

Anna nem csak a történetmesélésben alkotott remekművet. A korabeli kikötővárost olyan festőien írja le, hogy az olvasó szinte maga is úgy érzi, hogy Blanka kisasszonnyal és a báróval sétálgat éppen a tengerparti sétányon. Mikor a Sciroccón hajóznak, szinte érezzük, ahogyan a Bóra nevű szél belekap a hajunkba, olyan csodálatosan fogalmazza meg az írónő. Ezenfelül pedig a cukrászda kínálatában sorakozó édességeket is olyan mesésen írja le, hogy kedvünk támadna ellátogatni a napjainkban is működő Gerbeaud cukrászdába.  

Ha olyan történetre vágyunk, amely visszarepít minket egy letűnt korba, amikor még az udvarlás teljesen más formát öltött, mint napjainkban, vagy éppen egy kikötővárosba utaznánk, amely mostanra már nem tartozik Magyarország területéhez, vagy ha csupán egy izgalmas szerelmi történetben szeretnénk elmerülni, a Zserbó tökéletes választás lehet a számunkra. Ha pedig a történet sikeresen magába szippant, és nem szeretnénk hátrahagyni Abbázia és a Gerbeaud világát, már kezünkbe is ragadhatjuk a regény még ugyanabban az évben megjelent folytatását Zserbó 2 – A háború tengerén címmel.