ITTHON

Már nem csak álom – kijutott az olimpiára a magyar női kézilabda válogatott 

2024. április 11-14. között a férfiak után a nők is harcba szálltak az olimpiai kvótáért. A Debrecenben megrendezett selejtező résztvevői Magyarországon kívül Svédország, Japán és Nagy-Britannia voltak. A tét a kijutás volt, melyet csupán a csoport első és második helyezettje érdemelhetett ki. 

Az előzetes latolgatások alapján a magyar lányok számára az első meccs ígérkezett a legegyszerűbbnek. Miután Kamerun lemondta a részvételt, az IHF a szigetország, azaz Nagy-Britannia együttesét kérte fel negyedik szereplőnek. A döntés indoka az volt, hogy egy nem túl nagy kézilabda kultúrával rendelkező ország szerepelhessen Debrecenben a népszerűsítés és a nagyobb körben való bevonás érdekében. A britt kézilabda történelme nem messze nyúlik vissza, éppen ezért jól képzett, világklasszis játékosokkal nem rendelkeznek. Április 11-én, csütörtökön rögtön a házigazdák ellen léptek pályára, ahol a mieink tudása hamar megmutatkozott és a különbségek az első pillanattól kezdve kiütköztek. 24-6-os félidei állást követően a magyar válogatott egy híján ötven góllal aratott győzelmet, így az első akadályt sikeresen vette. A meccsen 7 gólig jutó Faluvégi Dorottya lett a mérkőzés legjobbja. Golovin Vlagyimir, szövetségi kapitány értékelése szerint inkább hasonlított a találkozó egy edzőmérkőzésre, mintsem egy olimpiáért vívott csatára. A legfontosabb szempont a sérülések elkerülése és a győzelem volt. 

“Függetlenül attól, hogy kivel játszunk, vagy, hogy mennyi felkészülési időnk van, meg kell tisztelni az ellenfelet azzal, hogy nagyon komolyan vesszük a meccset, illetve magunkat is, mert tudjuk, hogy ez nagyon fontos lépcsője volt annak, amire készülünk.”

Faluvégi Dorottya

Pénteken már nagyobb falat, ha nem a legnagyobb várta nemzeti együttesünket. A méltán híres skandináv kézilabda egyik képviselője, Svédország volt az ellenfél. Sokak szerint a végső, japánok elleni mérkőzés lehetett perdöntő a magyarok szempontjából, de kézilabdázóink nem hajtottak térdet a nagyágyú előtt, hanem teljes mellszélességgel álltak bele a párharcba. Az elszántság és az akarat látszódott a szemekben. Az első gólt rögtön a magyar csapat szerezte, aki a mérkőzés utolsó pillanatáig már nem adta ki a vezetést a kezei közül. A magyar védekezés pattogott, gyorsan reagált a svéd támadásokra, emellett támadásban is kreatív játék és szebbnél szebb gólok ajándékozták meg a szinte telt házas csarnokot. Kuczora Csenge játéka messze felülmúlta az utóbbi időben nyújtott teljesítményét, 8 góljával a meccs legjobbja lett. A félidőben 15-11-es vezetést mutatott a kijelző. A szünetet követően a svédek hamar gólokat szereztek, kiegyenlítettek. Ezzel szemben viszont mindig akadt válasza a magyar csapatnak, akik a döntetlen állásról a maguk javára billentették a mérleget. Az utolsó percekben Győri-Lukács Viktória góljaival beállította a végeredményt és 28-25 arányban biztossá vált a magyarok győzelme. Habár matematikailag még nem jutott ki pénteken a csapat az olimpiára, a kezdő lépést megtette ezzel a bravúros győzelemmel és magabiztosan vághatott neki az utolsó fordulónak. 

MTI/Czeglédi Zsolt

“Kingával beszéltük a padon, amikor tíz másodperc volt vissza, vagy már az időntúlit lőtték, hogy megcsináltuk…” – 

Klujber Katrin

“Egy percig sem fordult meg a fejünkben, hogy itt akár baj is lehet. Hatvan percet végigküzdöttünk és egy percig nem adtuk fel.” – 

Szöllősi-Schatzl Nadine

Vasárnap Japánt fogadtuk hazai pályán. Cél a győzelem volt, mellyel a kvóta is a magyarok kezében landolhatott. Kissé döcögő játékkal kezdte a találkozót a piros mezében játszó magyar csapat, 3-3-as állást követően azonban megrázta magát és elhúzott ellenfelétől. Klujber Katrin labdaszerzéseinek és góljainak köszönhetően hamar nagyobb különbség alakult ki a gólok számát tekintve. A védekezés oszlopai, Papp Nikolett és Füzi-Tóvizi Petra remekül besegítettek a kapuban álló Böde-Bíró Blankának, ezzel a japánokat rengeteg eladott labdára késztetve. A félidei 18-11 gólarány a második játékrészben tovább gyarapodott. Debreczeni-Klivinyi Kinga egyéni megmozdulásai sokat lendítettek a győzelem irányába. A sérülésben szenvedő Albek Anna góllal szállt a mérkőzésbe, Simon Petra pedig fiatal létére remekül irányította társait. Sima, kilencgólos győzelemmel kiérdemelte a magyar női kézilabda válogatott a párizsi jegyét, melyet ünnepélyes keretek között át is adtak a csarnokban. 

“Három év munkája a csúcsra ért, kijutottunk, ahova szerettünk volna és azt tudom mondani, hogy három per három győzelemmel. Lehet, hogy sokan már a vb-n elkapcsoltak a horvát meccsen, de most bebizonyítottuk, hogy ott a helyünk az olimpián és nagyon bízom benne, hogy ugyan ezt az arcunkat tudjuk majd mutatni.” – 

Böde-Bíró Blanka

„Imádom Debrecent! Imádom Magyarországot! Mindenkinek szeretném megköszönni, aki itt volt, vagy a tévé előtt drukkolt nekünk. Mindent megtettünk, és továbbra is mindent meg fogunk tenni, hogy a magyar válogatott sikeres legyen”

Golovin Vlagyimir

Habár a selejtező tornán helyezéseket nem osztottak ki, Magyarország abszolút győztesként távozhatott. Veretlenül, 6 ponttal, a csoportja élén végzett, olyan nemzetet maga mögé tudva, mint Svédország. Így a férfi válogatottunk mellett a nők is készülhetnek a 2024-es párizsi olimpiára. 

Gratulálunk a magyar női kézilabda válogatott játékosainak és az edzői stábnak is. 

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt