ITTHON

Mézédes április 30. – avagy a Méhek Napja

Sajnos mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy csak akkor kezdjünk el értékelni valamit igazán, amikor elveszítjük. Különösen igaz ez, ha már valami annyira természetessé vált számunkra, hogy szinte észrevehetetlen. Ma, április 30-án, a Méhek Napján azonban egy kicsit lépjünk ki ebből; és értékeljük az apró méhecskék csodálatra méltó munkáját, hiszen nélkülük az élet olyan lenne, „mint a bödön egy csepp méz nélkül”. 

Ugyan nap mint nap találkozunk méhekkel, de a méz gondolata mellett ritkán jut eszünkbe a természetben betöltött szerepük vagy éppen a védelmük fontossága. A hiányukat viszont egyből észrevennénk, az biztos! 

Hogy miért? 

Miután a méhek a beporzás kulcsfontosságú szereplői, nélkülözhetetlenek a növények szaporodásához. Ha eltűnnének, akkor a gyümölcsök, zöldségek és egyéb növények termésének mennyisége jelentősen csökkenne, így azok az élőlények – köztük az ember is -, amelyek a méhek által beporzott növényekből táplálkoznak komoly hiányban szenvednének. Ez az állatvilágban a biodiverzitás csökkenését, emberi viszonylatban pedig gazdasági károkat, az élelmiszerárak emelkedését, az alultápláltság gyakoribb előfordulását és egészségügyi problémák tömeges megjelenését vonná maga után. 

Éppen ezért aggasztó látni, hogy a vegyszeres permetezés, az életterük fokozatos szűkülése és a táplálékukként szolgáló virágzó növények sokszínűségének csökkenése miatt egyre alacsonyabb a vadon élő méhek száma; és mindezen folyamatokat a klímaváltozás jelensége csak még inkább fokozza. 

És hogy mi hogyan segíthetünk rajtuk? 

Például az életterük növelésével. A három fő mézelő növény – a repce, az akác és a napraforgó – ugyan viszonylag nagy területen áll rendelkezésre, de mindössze harminc napot virágzik egy évben. Fontos lenne viszont, hogy a többi időszakban is biztosított legyen a virágzó növények által, a méhek számára szükséges természetes virágpor és nektár mennyisége. A legjobb, ha olyan vadvirágos méhlegelőt alakítunk ki akár a kertünkben, akár az erkélyünk párkányán, amely a nyár folyamán is biztos táplálékforrásként szolgálhat számukra! 

Továbbá, a különböző méhészeti termékek – méz, propolisz, méhpempő -, közvetlenül termelőtől való megvásárlásával, támogathatjuk a helyi méhészeket, illetve a hazai termelés fenntartását. Ráadásul ezen termékek fogyasztásával a saját egészségünkért is aktívan tehetünk! A mézben található antioxidánsok és gyulladáscsökkentő anyagok erősítik az immunrendszert, a cukrok természetes energiaforrást biztosítanak, a különféle enzimek pedig hozzájárulnak a bélrendszer megfelelő működéséhez. Hát mi ez, ha nem super food? 

Ha pedig szeretnénk még többet tudni a méhekről, a méhészetről vagy éppen szívesen kóstolnánk különféle mézeket, akkor érdemes nyitott szemmel járnunk; ugyanis ilyenkor országszerte szakmai előadásokkal, bemutatókkal, kiállításokkal és kóstoló programokkal várják a szakemberek az érdeklődőket. 

Legyünk óvó figyelemmel a méhecskék iránt, vigyázzunk rájuk és segítsük őket nem csak ma, hanem mindennap; hiszen ők is segítenek nekünk! 

Grafika: Kovács Emese