ITTHON

Ételek pünkösdön túl 

A magyarok szeretnek enni. Ezt jól bizonyítja, hogy számos ünnephez kapcsolunk kötelezően elkészítendő ételeket, mint például a karácsonyi töltött káposzta vagy az újévi malacsült. Habár a negyvennapos böjt lezárásaként megszegett húsvéti sonka a legnagyobb sztárja ezen listánknak, mégis találhatunk a pünkösdi ünnepnapokra szabott finomságokat is. Mi most összegyűjtöttünk nektek pár igazán ízletes ételt, amelyek fixen leveszik a lábukról a vendégeket.  

1. Húsételek 

Jézus mennybemenetelét még a legszegényebbek is húsok különböző módon való elkészítésével tisztelték meg. Ide sorolhatjuk elsősorban a bárány- vagy birkapörköltet, a tehetősebbeknél marhából is készült pörkölt. Baromfiból rántott húst vagy libasültet tettek az asztalra. A húsok mellett kiváltságos helyzetben voltak a szezonális zöldségek, mint a borsó vagy az újhagyma. Jó magyar módjára a pörköltek mellé főtt krumplit vagy nokedlit tálaltak. Manapság a jó időnek köszönhetően sok család választja a szabadban főzést, bográcsozást vagy grillezést. 

Birkapörkölt főtt krumplival 

  • 4 fej vöröshagyma 
  • 2 ek zsír 
  • 1 db paprika 
  • 1 db csípős zöldpaprika 
  • 2 db paradicsom 
  • őrölt pirospaprika 
  • 1.5 kg birkahús belsőségekkel 
  • víz 
  • só, bors, vörösbor ízlés szerint 

A hagymákat apróra szeljük, kevés zsiradékon megdinszteljük, és amint aranybarna lett, belekeverjük az őrölt paprikát. Ezzel nem szabad sokáig várni, mivel hamar odaéghet, így szinte rögtön mehet bele a birkahús. Az étel neve is jól mutatja a következő lépésünket: odapörkölünk. Lepirítjuk a húst, de nem hagyjuk megégni. Amint kellően megpirult, felöntjük vízzel, a zöldségekkel és a fűszerekkel ízesítjük és főni hagyjuk. Tanácsos inkább kisebb fokozaton, hosszabb ideig főzni, hiszen így lesz igazán kellemes, szaftos a végeredmény. Nagyjából a végleges lezárás előtt fél órával hozzáöntünk ízlés szerint vörösbort, amely kellő illatot szolgáltat az ételünknek. 

A krumplit meghámozva és felkockázva vízbe rakjuk, sózzuk ízlés szerint, és kellemes állagúra főzzük. Leszűrést követően fogyaszthatjuk. 

2. Desszertek 

Mivel az év ezen szakaszán a tyúkok a legtöbb tojást adták a gazdáknak, így az édesség terén általában soktojásos, gyúrt tésztákból készült finomságokat készítettek. Itt említhetjük meg a mákos buktát vagy túrós és lekváros batyut, és ezernyi töltelékkel variált réteseket. A szezonális gyümölcsöket előszeretettel használták fel, tehát epret vagy korai cseresznyét tettek a lepények tetejére.  

Túrós batyu 

A tésztához: 

  • 25 dkg rétesliszt és ugyanennyi búzafinomliszt 
  • 1.5 dl langyos tej 
  • 2 ek cukor 
  • 2.5 dkg élesztő 
  • 1 db tojás 
  • 1 csipet só 
  • 8 dkg olvasztott margarin 

A töltelékhez: 

  • 45 dkg tehéntúró 
  • 2 ek tejföl 
  • 2 ek búzadara 
  • 5 ek cukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 1 marék mazsola 
  • 1 db tojás 
  • liszt 

A tejet langyosítsuk fel, majd keverjük bele a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk pár percig pihenni, amíg az élesztő elkezd felfutni. Ezt a lépést szárított élesztő használata esetén kihagyhatjuk. A kimért liszthez a száraz hozzávalókat egy tálba tesszük és elkeverjük. Ebbe mehet az élesztős tejünk, valamint a többi folyékony hozzávaló és a tojás. Egyneművé gyúrjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni nagyjából egy órát. 

Amíg kel a tésztánk, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a túrót egy tálban villával összetörjük, és  

hozzákeverjük a tejfölt, cukrot, búzadarát, vaníliás cukrot, mazsolát és a tojást. 

A megkelt tésztát nyújtódeszkán nagyjából félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd felkockázzuk. A négyzetek közepébe túrós tölteléket helyezünk, majd a tészta négy sarkát felhajtjuk. Sűtőpapírral bélelt tepsiben, tojással megkenve nagyjából 20 perc alatt, 180 fokon megsütjük. A kész batyukat kisülés után porcukorral megszórhatjuk.  

Kiemelt kép: mindmegette.hu