ITTHON

Afrika Pécsett – programajánló az afrikai kontinens napjára 

Egyenjogúság, tömbönkívüliség és be nem avatkozás: ezeket az alapelveket tűzte ki maga elé 1963-ban az alakuló csúcsértekezletén az Afrikai Egységszervezet Addisz-Abebában, Etiópia fővárosában. Ekkor döntötték el azt is, hogy ezentúl május 25-e lesz az „Afrika-nap”, amely mára nem csak az afrikaiak ünnepe, hanem az egész világ számára egy emlékeztető, hogy együttműködéssel és összefogással képesek vagyunk leküzdeni a felmerülő kihívásokat. 

Az Afrikai Egységszervezet 

Az Afrikai Egységszervezet (Organization of African Unity, OAU) alapításának célja az afrikai országok egységének és szolidaritásának támogatása, az Afrika-közi és a világméretű együttműködés összehangolása, az államok függetlenségének és szuverenitásának megőrzése, valamint a gyarmatosítás minden formájának megszüntetése. Az OAU alapítóinak meggyőződése az volt, hogy egy egységes Afrika nagyobb politikai és gazdasági erőt képviselhet a nemzetközi színtéren. 

Azóta – bár a kontinens jelentős lépéseket tett a gazdasági fejlődés és a politikai stabilitás irányába – Afrika még mindig számos kihívással néz szembe. Ezek közé tartozik a szegénység, a munkanélküliség, az egészségügy hiányosságai, és természetesen a politikai instabilitás, valamint az azzal járó fegyveres konfliktusok is.  

Mégis: a nehézségeken túl Afrika a kulturális gazdagság tere – a számos nyelv és nyelvjárás, a zene és a tánc mélyen gyökerezik az afrikai népek mindennapjaiban, ezenkívül pedig a kontinens művészete a maszkoktól a szobrokig, mély történelmi és vallási jelentőséggel bír. Ha elkezdjük felfedezni a sokféleséget, régiók közötti kulturális különbségekkel és hasonlóságokkal egyaránt találkozhatunk. 

Életek, színek, utak: Afrika – Pécsett 

A május 25-i Afrika-naphoz az egyetemi könyvtár is csatlakozott, hogy tisztelegjen az afrikai kultúra sokszínűsége előtt. 2024. május 8-a és augusztus 30-a között tekinthető meg a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont földszintjén az a kiállítás, amelyet Prof. Dr. Tarrósy István, a Nemzetközi Igazgatóság igazgatója és az Afrika Kutatóközpont vezetője állított össze saját magángyűjteményéből, amelyet évtizedes afrikai utazásai során gyűjtött. A tárlaton tizenhárom országból származó tizennégy afrikai maszk, hat szobor és két oltárkép tekinthető meg. 

„Afrika a színek, a zene, az ízek és az élet otthona. A kontinens, ahonnan elindult az emberiség, arra a végeláthatatlan útra, amin ma is jár. A civilizációnk bölcsője: tengerek, hegyek, esőerdők, sivatagok szelik ketté a földrészt. Afrika kihagyhatatlan látványképekkel van tele, mint az egyiptomi piramisok, ruandai gorillák, kenyai szafarik, Tanzánia gyönyörű partjai, Tunézia ősi világa, a Szahara végeláthatatlan homokdűnéi” – olvashatjuk a rendezvény leírásában. 

További információ a kiállításról a Tudásközpont honlapján érhető el.