KIKAPCS

A magyar feltalálók napja 

A magyar feltalálók napját 2009 óta ünnepeljük június 13-án, más országok hasonló emléknapjának nyomán. 1941-ben e napon jelentette be Szentgyörgyi Albert a találmányát, a magas dózisú, tárolható C-vitamin tartalmú készítmények eljárásrendjét. Mindannyian ismerünk magyar találmányokat, hiszen jól tudjuk, hogy a golyóstoll, a Rubik-kocka, a gyufa vagy a villanymotor mind honfitársaink vívmányai. Lássunk néhány olyan izgalmas találmányt a tegnapi emléknap nyomán, amelyet szintén hazánk szülöttei adtak a világnak!  

A Török 

Kempelen Farkas a híres találmányát 1769-ben mutatta be a nagyközönségnek. A sakkozógép Mária Terézia elkápráztatására készült, de más híres személyek előtt is bemutatkozott, mint például Napóleon vagy Benjamin Franklin. 1854-ben viszont sajnálatos módon megsemmisült. 

Forrás: kepmas.hu

Fénymásolás 

Selényi Pál dolgozta ki a xerográfia, vagyis a fénymásolás tudományát. Az alkalmazott fizika professzorával, Chester F. Carlson amerikai tudóssal dolgozott együtt, míg 1942-ben sikeresen szabadalmaztatták eljárásukat.  

Holográfia 

Gábor Dénes 1947-ben találta fel az eljárást, amelynek segítségével a fény hullámtermészete miatt egy tárgyról tökéletes, háromdimenziós kép hozható létre. Ezzel képes volt kilépni az addigi kétdimenziós síkból, és megtéveszteni az érzékelést. Tizenhat évig lapult a módszere a fiókban, míg végül 1971-ben Nobel-díjjal jutalmazták felfedezéséért.  

Napenergia-tárolás 

Telkes Mária élete során húsz szabadalmat fogadtatott el, amelyek többsége a napenergia tárolásához és felhasználásához köthető. 1948-ban Doverben, Boston közelében felépült az első olyan ház, amelyet kizárólag napenergiával fűtöttek, Telkes tervei alapján. Ezzel megoldotta a kor egyik nagy kérdését, a hőtárolást.  

Forrás: 4bro.hu

Prezi 

Napjaink egyik legnépszerűbb prezentációkészítő szoftver, a Prezi bizony magyar gyökerekkel rendelkezik. Megalkotója ugyanis Árvai Péter, aki csapatával 2009-ben nyitotta meg a közönség előtt a rendszert, amely azóta világszinten elterjedt és elismert szoftverré vált.  

Forrás: index.hu

Nyitógép grafika: Kovács Emese