Napjainkban újra egyre nagyobb divat a kenyérsütés; nők és férfiak egyaránt sorra tanulják meg, hogyan készíthetnek házilag friss kenyeret. Ez nem mindig volt így, s jóllehet ebbe is a kovidnak volt beleszólása. A karantén és a hosszú kényszerszünet miatt ugyanis rengetegen a konyhában ütötték el az időt, így lett újra népszerű többek között kenyeret sütni. Mikor pedig újra megengedett volt a szocializálódás, több helyen kenyérsütő workshopokon tanították tovább a sütési technikát.
Maga a folyamat egyáltalán nem mondható nehéznek, időigényesnek viszont annál inkább. Az első és legfontosabb lépése a házi kenyér sütésének a kovász. A kovász valójában egy élőlény: gombák és baktériumok halmaza. Természetes fermentációja a lisztnek és a víznek, amit valaha összekevertek, és folyamatosan életben tartunk. Ez csak úgy lehetséges, ha folyamatosan dolgozunk vele, a maradékot pedig újra feletetjük. Ez az alapja a kenyérnek. Érdemes a kenyér sütése előtt egyszer-kétszer felfrissíteni és hagyni jól megérni.
A recept nagyon egyszerű:
- 375g kenyérliszt
- 125g rétesliszt/teljes kiőrlésű liszt/rozsliszt…
- 150g (friss) kovász
- 380-390g víz
- 2% só
Ebből kapunk egy nagyjából 1 kg-os kenyeret. A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd egy csepp olajjal kikent tálban, egy úgynevezett sziromhajtást követően nyugodni hagyjuk. Ilyenkor lehet a tésztát nyáron a napfényre, télen a radiátor vagy kandalló mellé tenni, hogy melegen legyen és szebben keljen. A pihentetés és keltetés ideje 6 óra, ez alatt pedig háromszor aláhajtást végzünk a tésztán. Mikor megkelt, egy újabb hajtási technikával veknit formázunk belőle, ügyelve arra, hogy ne nyomjuk ki belőle a levegőt. Ezek után egy ruhával kibélelt szakajtóba tesszük a tésztát, meghintjük liszttel, betakarjuk, és újabb két órára a melegre tesszük, míg kb. a kétszeresére kel a tészta. Végül már csak a sütés van hátra. Előmelegített sütőformában 40 percen keresztül sütjük, így lesz a belseje puha, a külseje pedig kemény héj. Sütés előtt egy éles pengével változatos formákat vághatunk a kenyér tetejére, így téve azt különlegesen széppé.
A házilag sütött kenyér kimondottan egészséges, hiszen a legegyszerűbb hozzávalókból készül. Emellett pedig a sütőből frissen kivett kenyér illata igazán el tudja varázsolni az embert. Csodálatos, hogy ez a mondhatni régi szokás ilyen lendülettel tért vissza a köztudatba, s egyre több családban kerül friss, házi kenyér az asztalra.
Grafika: Gera Fanni