EGÉSZSÉG

Gasztropercek – Az olasz konyha jellemzői

Igaz a mondás, hogy egy ország kultúráját ételein, ízvilágán keresztül ismerhetjük meg a legjobban. Éppen ezért digitális gasztrotúrát indítunk, melynek első állomása Olaszország lesz. Legyünk a nagy csizma vagy éppen a világ bármely pontján, olaszokkal étkezni egy külön életérzés, amit élete során minden embernek érdemes volna megtapasztalni legalább egyszer. Az olaszok igazi ínyencek, és valósággal úsznak a kulináris élvezetekben, az étkezés közösségi életük egyik legfőbb szervezője. Így nem meglepő, hogy az ételek szeretetéből és a sokszínű, nagy társaságból színes és változatos repertoár születik a különféle fogásokból a vendégsereg számára egy-egy összejövetel során. A különféle régiók más-más ízeket részesítenek előnyben, de az olasz konyha általános jellemzője, hogy az egyszerű ízek könnyed variációja dominál. Válogatásomban a legismertebb ételek bemutatásán keresztül ismerkedhettek meg az olasz konyha alapjaival. A desszertekre ezúttal nem térünk ki, mert egy későbbi cikk részét fogják képezni. Vigyázat, éhesen olvasni nem érdemes!

Antipasto 

Egyfajta étvágygerjesztőként szolgáló előétel. Általában egyszerű, könnyen beszerezhető alapanyagokból készül. Mivel gyorsan és kreatívan tányérra tehető fogásokról van szó, akár egy sima vendégvárás alkalmával is jól mutatnak az asztalon. Gyakran szerepelnek antipastóként különféle sajtok (főként parmezán, gorgonzola), sonkák (pl. pármai sonka), szalámik, füstölt lazac, zöldségek (paradicsom, olívabogyók), melyeket akár egyszerre is tálalnak, ezt a verziót antipasto mistóként találjuk meg az étlapon. Ide tartoznak még a különféle miniszendvicsek, könnyű, gyorsan elfogyasztható falatok, például a híres bruschetta, ami egyszerű, de mégis nagyszerű hozzávalókból áll: néhány szelet pirítós, paradicsom, fokhagyma, olívaolaj, friss bazsalikom, só és bors. Elkészítése rendkívül gyors és könnyű, hiszen a hozzávalókat felkockázás, összekeverés és ízesítés után a pirítósra téve, némi olívaolajjal meglocsolva tálalhatjuk is. A bruschetta régen a szegény földművesek délutáni eledele volt, akik a földjeikről begyűjtött paradicsomot fogyasztották el ilyen módon egy-egy nehéz munkanap után. 

Lazio területén – mint sok más olasz vidéken – gyakran részesítik előnyben a környékről származó friss és szezonális termékekből készült előételeket. Ezekből ún. fritto mistót, bundában kisütött zöldséges tálat szolgálnak fel, melynek főszereplői a tavasz beköszöntével leginkább az articsóka és a cukkinivirág. 

Primo piatto

Ebbe a fogalomba minden rizs- és tésztaalapú étel beletartozik, melyekhez különféle szószok tartozhatnak. A rizses ételek egyik legismertebb képviselője a Veneto tartományból származó risi e bisi, ami alaplével, lágy risotto rizsből, friss borsóból és apróra vágott sonkadarabkákból készül. 

Ezek is könnyen és hamar elkészíthető ételek, így egy rohanósabb nap közben vagy után is beleférhetnek az időnkbe. A tésztaételek közül bizonyára ismerős lehet a csípős ízvilágú penne all’arrabbiata, a liguriai konyha jellegzetessége, a bazsalikomból, olívaolajból, fokhagymából, parmezánból és fenyőmagból készült szósszal leöntött linguine al pesto, illetve a spaghetti alla carbonara is. Ez utóbbi a közhiedelemmel ellentétben nem tartalmaz tejszínt (amit az olaszok egyébként hírből sem ismernek) vagy trappistát. Ehelyett szalonnadarabokkal, tojással, reszelt parmezánnal és fekete borssal készül. A tészta pedig ún. al dente módon kerül tálalásra, tehát nincs túlfőve, kellemesen harapható.

Secondo piatto

Ebbe a kategóriába sorolhatók a különféle húsokból készült ételek. Egy igazi olasz konyhában csak és kizárólag friss és minőségi árukkal dolgoznak, amiket legtöbbször a helyi piacokon szereznek be. Az olaszok a pikáns, fűszeres ízeket részesítik előnyben, így legfőképp rozmaringgal, zsályával és kakukkfűvel bolondítják meg ezeket a húsos fogásokat. Leggyakrabban borjúból, csirkéből, valamint sertésből készülnek, de a nyúlhús sem marad hátul ebben a rangsorban. 

Pizzák

Lényegében egy külön csoportot alkotnak. Az első és legfontosabb szabály, hogy egy igazi olasz asztalán a ketchupnak, illetve az ananászos és egyéb, különlegesnek vélt hozzávalóval túlextrázott pizzának nyoma sincs. Az olasz konyha szépsége épp abban rejlik, hogy minél egyszerűbb és minél kevesebb hozzávalóból alkotnak valami igazán különlegeset. Gondoljunk csak a pizza margheritára a maga 3-4 hozzávalójával (paradicsomszósz, mozzarella, friss bazsalikom és extraszűz olívaolaj). Ajánló: 

Végezetül pedig jöjjön egy rövid ajánló azok számára, akik szívesen elmerülnének az olasz ételek világában, és elsajátítanák a tradicionális olasz ételek elkészítésének fortélyait. 

Első körben íme három főzős csatorna, ahol eredeti nyelven, olaszoktól leshetitek el az autentikus olasz konyhai technikákat: 

Casa Pappagallo

Fatto in Casa da Benedetta

Giallo Zafferano

Ha ennél személyesebb élményre vágytok, akkor ha tehetitek, látogassatok el a Studio Italia honlapjára, és jelentkezzetek képzésre, főzőtanfolyamra, mely során olasz származású séfek mutatják be Budapesten, miként készülnek hazájuk tradicionális ételei. Az aktuális kurzusokról a következő linkre kattintva tájékozódhattok: https://olasz-fozoiskola.hu/ 

Források: 

https://blog.giallozafferano.it/dulcisinforno/bruschette-ricetta/ 

https://olasz-fozoiskola.hu/nelkulozhetetlen-fozokurzus-az-olasz-konyha-alapjai-4-reszben

Grafika: Buda Klaudia